Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 10 2013

Στην οδό Ευελπίδων οι κατασκευαστικές... αναστενάζουν!

Στην οδό Ευελπίδων οι κατασκευαστικές... αναστενάζουν!

Διαβάζοντας κάποιος τις οικονομικές καταστάσεις μικρών κατασκευαστικών εταιρειών εύκολα αντιλαμβάνεται πόσο συχνές -και ενίοτε σημαντικές για τη συνολική αποτίμηση των εισηγμένων- είναι οι αγωγές και οι λοιπές δικαστικές περιπέτειες που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς τα αποτελέσματα αυτών δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Προοδευτική που ουσιαστικά εδώ και δύο χρόνια έχει περιορίσει στο ελάχιστο την κατασκευαστική της δραστηριότητα (κύκλος εργασιών εννεαμήνου 220 χιλ. ευρώ, έναντι 60,4 χιλ. ευρώ πέρυσι), διαπραγματεύεται στο Χ.Α. έναντι 3-3,5 εκατ. ευρώ και επί του παρόντος έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της... κυρίως στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Πρώτα απ' όλα, η εισηγμένη μέσω αγωγών και διαιτησιών διεκδικεί 17,5 εκατ. ευρώ!

Ειδικότερα, εναντίον του ελληνικού δημοσίου τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια (για την υπόθεση του καζίνο του Φλοίσβου), που έχει κερδίσει σε εφετειακό βαθμό από το 2009 και εναντίον του ρουμανικού δημοσίου άλλα 10 εκατ. ευρώ, με την τελική υπόθεση να αναμένεται να εκδικαστεί είτε μέσα στον Δεκέμβριο, είτε το 2014.

Οι δικαστικές περιπέτειες όμως της Προοδευτικής δεν τελειώνουν εδώ. Συγκεκριμένα, στις 30/9/213 υπήρχαν αγωγές και διαιτησίες τεχνικών έργων κατά της εταιρείας, ύψους 10,6 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 3 εκατ. αφορούν διεκδικήσεις των ΒΙΟΤΕΡ και Έδραση-Χ. Ψαλλίδας (συμμετείχαν με την Προοδευτική σε κοινοπραξία), τις οποίες η Προοδευτική αμφισβητεί μέσα από διαδικασία διαιτησίας.

Επίσης, άλλα 6,1 εκατ. ευρώ είναι η αγωγή από την εταιρεία Αθηνά (όμιλος J&P Άβαξ) σχετικά με έργο στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, που είχαν αναλάβει από κοινού. Η Προοδευτική αναφέρει πως «δεν αναγνωρίζει ουδεμία οφειλή εκ της ανωτέρω απαίτησης, επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της και ήδη οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας ετοιμάζουν ανταγωγή, ύψους μεγαλύτερου του ανωτέρω ποσού».

Πέραν αυτών, εκκρεμούν εκατέρωθεν αγωγές σε διαιτησία ύψους 8 εκατ. ευρώ μεταξύ της Προοδευτικής και της ΑΕΓΕΚ, για το έργο «Παράκαμψη Καμένων Βούρλων» που είχε εκτελέσει η Προοδευτική υπεργολαβικά. Κατά τις εκτιμήσεις των νομικών της τελευταίας, «η τελική έκβαση της αγωγής-ανταγωγής δεν θα είναι αρνητική για την εταιρεία».

Αν θέλετε να ασχοληθείτε με την εταιρεία, δεν ξέρουμε αν πρέπει να απευθυνθείτε σε χρηματιστηριακό αναλυτή ή σε δικηγόρο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v