Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετατίθεται η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

Η καθυστέρηση στην ψήφιση του νόμου λόγω τρόικας και οι δεύτερες σκέψεις της κυβέρνησης. Μάρτιο ή Απρίλιο η ΑΜΚ. Γιατί είναι θωρακισμένη κεφαλαιακά η τράπεζα. Έτοιμη να βάλει 1,5 δισ. μαζί με σχήμα επενδυτών στην ΑΜΚ δηλώνει η Fairfax.

Μετατίθεται η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

Για τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της Eurobank, καθώς αφενός δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία με την τρόικα επί του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των συστημικών τραπεζών, αφετέρου διότι επικράτησαν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr η τρόικα ακολουθεί τακτική καθυστερήσεων, εγείροντας σειρά από νέα ζητήματα στις τράπεζες, με προφανή στόχο να συνετίσει την κυβέρνηση και στα δημοσιονομικά ζητήματα.

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν να μην έχει συμφωνηθεί ως και σήμερα το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για τη διάθεση μετοχών τραπεζών, που ελέγχονται από το ΤΧΣ και ως εκ τούτου να μην είναι δυνατή η διενέργεια της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank ως τις 15 Φεβρουαρίου.

Έτσι η τράπεζα θα πρέπει να επικαιροποιήσει το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης με τα στοιχεία της 31ης/12/2013 και να προχωρήσει σε αύξηση μετά την ανακοίνωση των οικονομικών καταστάσεων της απελθούσας χρήσης και αφού εν τω μεταξύ έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και ψηφισθεί από τη Βουλή το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Πρόκειται για μετάθεση που βολεύει πολιτικά και την κυβέρνηση, καθώς επικράτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεύτερες σκέψεις για το πόσο χρήσιμο θα ήταν να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή σχέδιο νόμου που να προβλέπει τη διάθεση μετοχών τραπεζών σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές κτήσης του Ταμείου.

Την ώρα που οι αποκαλύψεις του εισαγγελικού πορίσματος για καταχρηστικές δανειοδοτήσεις στο Τ.Τ. δηλητηριάζουν το κλίμα, και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ξεπούλημα των τραπεζών, η κατάθεση του σχεδίου νόμου ίσως δοκίμαζε την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ποσό 1,5 δισ. προτίθεται να βάλει ομάδα επενδυτών υπό τη Fairfax

Για τη μετάθεση του εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης της Eurobank ενημερώθηκε, σύμφωνα με πηγές, από πρώτο χέρι και η Fairfax, κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της οποίας συναντήθηκε χθες αρχικά με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ Αν. Σακελλαρίου και εν συνεχεία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Χρ. Μεγάλου.

Η Fairfax κατέθεσε εκ νέου, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το θερμό ενδιαφέρον της για τη Eurobank δηλώνοντας ότι η ίδια και ομάδα συνεργαζόμενων επενδυτών προτίθεται να βάλουν στην αύξηση κεφαλαίου που σχεδιάζει να διενεργήσει η εγχώρια τράπεζα περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Παρότι το ΤΧΣ επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες της Fairfax περί μετάθεσης του εγχειρήματος τονίζοντας ότι τον Απρίλιο η εικόνα θα είναι πληρέστερη μια και μέχρι τότε θα έχουν δημοσιευθεί τα αποτελέσματα χρήσης 2013 καιτα αποτελέσματα του stress test και θα έχουν οριστικοποιηθεί τα πλάνα αναδιάρθρωσης, τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι χάνεται ένα παράθυρο ευκαιρίας.

Γιατί είναι θωρακισμένη κεφαλαιακά η τράπεζα

Η υψηλή διάθεση ανάληψης ρίσκου που επικρατεί στις αγορές, σε συνδυασμό με το χαμηλό -ακόμη- πολιτικό ρίσκο και τις προσδοκίες για αλλαγές στα warrants και έξοδο της χώρας στις αγορές δημιουργούσαν πρόσφορες συνθήκες για το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης, τονίζουν οι ίδιοι, σημειώνοντας ότι η μετάθεση της ΑΜΚ για τον Απρίλιο κρύβει ρίσκα, με πιο προφανές αυτό των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Πάντως, η απόφαση της ΤτΕ να επιτρέψει την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου θέτει δίχτυ ασφαλείας για τη Eurobank καθώς εξασφαλίζει ότι ο δείκτης Core Tier I της τράπεζας δεν θα πέσει κάτω από το ελάχιστο επιτρεπτό όριο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2013.

Διασφαλίζεται, έτσι, η ομαλή συνέχιση της άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ, ακόμη και αν η αύξηση καθυστερήσει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v