Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 5 2006

”Εκτιμήσεις” με τη... βούλα!

Αναλυτής χρηματιστηριακής εταιρίας το είχε προβλέψει από την αρχή: Ορισμένες εισηγμένες της Σοφοκλέους θα εφαρμόσουν τα... Ε.Δ.Λ.Π. (Ελληνικά Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα)!

Δηλαδή τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, προσαρμοσμένα όμως στα κάθε φύσεως και επινοήσεως τεχνάσματα των Ελλήνων, που ωραιοποιούν την εικόνα των λογιστικών καταστάσεων.

Η κλασικότερη... συνταγή των Ε.Δ.Λ.Π. είναι οι αποτιμήσεις πάγιων περιουσιακών στοιχείων από ”ανεξάρτητους” οίκους, από ”εκτιμητές”, με τους οποίους φυσικά οι συγκεκριμένες εισηγμένες εταιρίες έχουν πελατειακή σχέση.

Άλλωστε, το λέει και η λέξη ”εκτίμηση”, αφού εξ ορισμού αφήνει και περιθώρια… λάθους.

Δυστυχώς, μαθαίνουμε ότι υπάρχουν τέτοιοι οίκοι… εκτιμήσεων, που είναι διατεθειμένοι να βαφτίσουν την Κοζάνη... Λοζάνη προκειμένου να ικανοποιήσουν τον πελάτη τους.

Και έτσι γίνεται η δουλειά κι έχει και τη νομότυπη ”βούλα”.

Για παράδειγμα, στέλεχος του ασφαλιστικού κλάδου υποστηρίζει ότι υπάρχουν εταιρίες του χώρου οι οποίες αποτιμούν τα ακίνητά τους με τέτοια ”αγοραία αξία”, ωσάν να έχει ανακαλυφθεί φλέβα χρυσού στα υπόγειά τους...

Κι έτσι επιτυγχάνονται οι περίφημοι συντελεστές ”φερεγγυότητας”!

Να ήταν όμως μόνο τα ακίνητα των ασφαλιστικών...

Οι (ολοένα και εντονότεροι) ψίθυροι που ακούμε, λένε ότι υπάρχει ”πεδίον δόξης λαμπρό” γενικώς στα ακίνητα των εισηγμένων, υπάρχουν οι συμμετοχές σε μη εισηγμένες εταιρίες, αλλά και η εκτίμηση της τρέχουσας αξίας των πλοίων στις ακτοπλοϊκές.

Επειδή όμως οι αρχές δεν πλαισιώνονται πλέον από... ”Αμερικανάκια” και οι εποχές έχουν αλλάξει γενικότερα, καλό θα είναι να γνωρίζουν οι θιασώτες των… Ε.Δ.Λ.Π. ότι κατά καιρούς υπάρχουν και ιστορίες με απρόβλεπτο φινάλε!

Αυτά τα φαινόμενα έχουν τεράστια σημασία, οπότε θα επανέλθουμε πιο.... συγκεκριμένοι!

Υ.Γ.: Προκειμένου να προλάβουμε τυχόν οργίλες απαντήσεις από εκπροσώπους συναφών κλάδων σπεύδουμε να διευκρινίσουμε ότι προφανώς μιλάμε για τα ”σάπια φρούτα” που έχουν παρεισφρήσει στον κλάδο και όχι για τους φιλότιμους επαγγελματίες που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και εκτιμούν κατά συνείδηση. Οι οποίοι βεβαίως αποτελούν την πλειονότητα.

Τη μειονότητα που φαίνεται ότι κάνει τη ζημιά (και βλάπτει την πλειονότητα) καυτηριάζουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v