Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 15 2007

Money talks and… bullshit walks!

Ανεξάρτητα από τον δρόμο που θα πάρουν οι οριστικές νομικές ερμηνείες στο ”τρίγωνο” των τραπεζικών προσφορών που έχει δημιουργηθεί, παρατηρητές των εξελίξεων μένουν σε ένα κεντρικό σημείο.

Η διπλή κίνηση του ομίλου Marfin (αύξηση 5 δισ. ευρώ στην ΜFG και προσφορές της MPB για Πειραιώς και Κύπρου), στον οποίο οι Άραβες της Dubai Financial έχουν προεξάρχουσα, αλλά όχι κυρίαρχη θέση, έχει ήδη σηματοδοτήσει μια τεράστια αλλαγή στα επιχειρηματικά τεκταινόμενα της χώρας μας.

Μιλάμε για διπλή κίνηση καθώς -τουλάχιστον ως τώρα, και ασχέτως αν δεν το πρόσεξαν ορισμένοι- η MFG δεν έχει καμία εμπλοκή στις προσφορές της Marfin Popular Bank, οι οποίες άλλωστε προβλέπουν ανταλλαγές μετοχών.

Η αλλαγή, λοιπόν, για την οποία μιλήσαμε παραπάνω σηματοδοτεί, ξεκάθαρα πλέον, αφενός την πρόθεση της Dubai να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας ως κεντρικό σημείο των επενδύσεών της στην Ευρώπη.

Αφετέρου, σηματοδοτεί την πλήρη ανατροπή ενός καθεστώτος που ήθελε την Ελλάδα να είναι μάλλον… ουραγός των εξελίξεων σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, με ολίγες φωτεινές εξαιρέσεις ή αν προτιμάτε... ”εξάρσεις”.

Βεβαίως, καθώς τέτοιου είδους κινήσεις ”ακούγονται” έντονα στο διεθνές σκηνικό των αγορών, εμείς θεωρούμε βέβαιο ότι θα έχουμε γενικότερη… επέλαση ξένων κεφαλαίων.

Εφεξής, από τις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες μέχρι και μια σειρά άλλων κλάδων οι εξελίξεις θα είναι ΡΑΓΔΑΙΕΣ, ασχέτως των αντιδράσεων που μπορεί να υπάρξουν από επιχειρηματικές πλευρές που ενδεχομένως να θεωρήσουν ότι απειλείται το status quo στο οποίο είχαν συνηθίσει να κινούνται.

Επί χρόνια, η ελληνική επιχειρηματική σκηνή κυριαρχείται από ”κατεστημένα” που δύσκολα άλλαζαν.

Ο Σάλλας, ο Μυτιληναίος, o Βγενόπουλος, αγωνίστηκαν σκληρά για να βρουν θέση μέσα σε αυτό το κατεστημένο, ασχέτως αν οι ίδιοι βρίσκονται τώρα στη θέση είτε του κυνηγού είτε του θηράματος και ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία θα βρεθούν μελλοντικά.

Money talks and bullshit walks, λένε οι Αγγλοσάξονες και το ρητό αρχίζει σταδιακά να βρίσκει την εφαρμογή του και στη χώρα μας. Οι αλλαγές θα είναι ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ.

Πέρα όμως από στενά επιχειρηματικά συμφέροντα, σε ό,τι αφορά το συμφέρον της χώρας, ένα πράγμα έχει σημασία. Αν θα υπάρχει συμμετοχή, ενεργή συμμετοχή, του ελληνικού (και συμπεριλαμβάνουμε την Κύπρο σε αυτόν τον ορισμό) επιχειρηματικού και μετοχικού στοιχείου, στη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί.

Τίποτα χειρότερο για την Ελλάδα και την Κύπρο από το να περάσουν τα κομβικά σημεία της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας αποκλειστικά και μόνον σε ξένα χέρια, σε πανίσχυρες πολυεθνικές που εδρεύουν σε απομακρυσμένα σημεία του κόσμου για τα οποία οι χώρες μας είναι απλώς μια... κουκκίδα στον χάρτη.

Κι αυτό, όλως παραδόξως, λίγο έχει απασχολήσει τους πολιτικούς μας. Μάλλον δεν θα έχουν καταλάβει τι... συνεπάγεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v