Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 24 2014

Η YOZMA και η εξαφανισμένη έκθεση για την Ελλάδα

Η YOZMA και η εξαφανισμένη έκθεση για την Ελλάδα

Σύμφωνα με ανθρώπους που ασχολούνται με την υπόθεση ενίσχυσης της καινοτομίας στην Ελλάδα, η περίφημη έκθεση του ισραηλινού οργανισμού YOZMA, στην οποία στηρίζεται το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, αναζητείται...

Οι υπεύθυνοι του υπουργείου δεν την έστειλαν ούτε στους εκπροσώπους της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα όταν τη ζήτησαν, με το επιχείρημα πως είναι... εμπιστευτική!

Λέγεται, πάντως, πως υπάρχει μια παρουσίαση 78 σελίδων σε Powerpoint, το 90% της οποίας αναφέρεται στην υφιστάμενη κατάσταση και το 10% στις προτάσεις για το αύριο. Λέγεται, επίσης, πως ήδη αμφισβητούνται ορισμένες από τις προτάσεις που παρουσίασε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΝ ως ιδέες των Ισραηλινών όπως η μετατροπή του αποτυχημένου Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) σε fund of funds, με τους κοινοτικούς να πιέζουν για λουκέτο. 

Σε μια χώρα που δαπανά περί το 0,6% του ΑΕΠ σε R&D φυσικά και είναι ζητούμενο η αύξηση του σχετικού ποσού. Σε μια χώρα όπου η δραστηριότητα των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών και των Business Angels είναι αναιμική, φυσικά και απαιτείται σχέδιο στήριξής τους.

Όμως, σε μια χώρα όπου δαπανώνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για «έρευνα και ανάπτυξη» σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο στην καινοτομία, απαιτείται στενότερος έλεγχος των σχετικών δαπανών. Όπως επίσης απαιτείται και μελέτη για την απουσία spin-offs (εταιρειών που ξεφυτρώνουν μέσα από την ακαδημαϊκή έρευνα) παρά τις παχυλές κοινοτικές επιδοτήσεις.

Γι’ αυτό πολλοί ψάχνουν την έκθεση των Ισραηλινών. Επειδή θεωρούνται αρκετά έμπειροι και εξαιρετικά αποτελεσματικοί ώστε να αποφύγουν τις κοινοτοπίες που κυκλοφορούν ως «στρατηγική ανάπτυξης της καινοτομίας».

Εκτός και αν αυτό που παρουσιάστηκε ως στρατηγική για την καινοτομία είναι οι ευσεβείς πόθοι του συστήματος που νέμεται τα κονδύλια τις δύο τελευταίες δεκαετίες και θέλει να συνεχίσει το «θεάρεστο» έργο του...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v