Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 1 2014

Και όμως, οι ελληνικές τράπεζες είναι γαλαντόμες!

Και όμως, οι ελληνικές τράπεζες είναι γαλαντόμες!

Τα παρακάτω στοιχεία δημοσιεύτηκαν σε κυπριακή ιστοσελίδα (Stockwatch) και έχουν σημαντικό ενδιαφέρον.

Έτσι λοιπόν, στο 2,36% ανήλθε το μέσο επιτόκιο για νέες προθεσμιακές καταθέσεις και για χρονικό διάστημα έως ένα έτος στις ελληνικές τράπεζες που έγιναν μέσα στον Ιούνιο. Το 2,36% του Ιουνίου είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με το 2,51% του Μαΐου. Και επειδή οι τριμηνιαίες και οι εξαμηνιαίες τοποθετήσεις προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις (πτωτική καμπύλη) συνάγεται ότι το μέσο επιτόκιο για τις δωδεκάμηνες προθεσμιακές καταθέσεις είναι χαμηλότερο 2,36%.

Αν αφαιρέσει μάλιστα κάποιος και τη φορολόγηση 15% επί των τόκων, τότε στην πράξη πέφτουμε κάπου στο 2%, ή και λίγο χαμηλότερα.

Και όσο αν τέτοιες αποδόσεις δεν έχουν καμιά σχέση με το 5% και το 6% που δινόταν το 2012, η αλήθεια είναι πως είναι οι δεύτερες υψηλότερες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Μόνο οι κυπριακές τράπεζες δίνουν κάτι παραπάνω (2,56%).

Μάλιστα, η πορεία των επιτοκίων είναι πτωτική και σε επίπεδο ευρωζώνης (1,35% τον Ιούνιο από 1,42% τον Μάιο).

Από τις χώρες του Νότου, το μέσο επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων στην Ιταλία είναι 1,74%, στην Πορτογαλία 1,54% και στην Ισπανία μόλις 0,86%. Όσο για τον Βορρά, μιλάμε για 0,65% στη Γερμανία και για 0,60% στην Αυστρία.

Η χαμηλότερη απόδοση είναι το 0,32% της Λετονίας.

Συμπέρασμα: Κάποιος θα πρέπει να αρκεστεί είτε στα «λίγα και σίγουρα» που του προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες είτε στα «ακόμη λιγότερα» που του προσφέρουν οι ξένες τράπεζες, ή θα πρέπει να παίξει πιο επιθετικά για να διεκδικήσει (αναλαμβάνοντας και τον σχετικό κίνδυνο) σημαντικότερες αποδόσεις.

Χωρίς κίνδυνο δεν γίνεται...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v