Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 30 2014

Η Τράπεζα Κύπρου και η πολιτική «ανάσα» Αναστασιάδη

Η Τράπεζα Κύπρου και η πολιτική «ανάσα» Αναστασιάδη
Η επιτυχία που σημείωσε το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Κύπρου χαροποίησε το σύνολο σχεδόν των παραγόντων της τοπικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ο τελευταίος βλέπει από τη μια πλευρά την οικονομία να παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης (πορεία καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να βελτιώνεται τον Ιούλιο για 15ο συνεχόμενο μήνα) και από την άλλη πλευρά το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας να αντλεί 1 δισ. ευρώ (που μπορεί να φτάσει και το 1,1 δισ.), με συμμετοχές μάλιστα τόσο του οίκου WR Ross (βλέπε ταυτόχρονο ρόλο που ζητά να παίξει και στην Τράπεζα Αττικής), όσο και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Όσο για τον πρόεδρο της WR Ross, δήλωσε πως η Ευρώπη αναρρώνει σιγά-σιγά και εκτιμά πως η Κύπρος θα είναι η επόμενη χώρα που θα ανακάμψει. Σημείωσε μάλιστα και το κλίμα πολιτικής σταθερότητας που επικρατεί γύρω από την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Με την Τράπεζα Κύπρου λοιπόν να αντλεί ένα τόσο σημαντικό ποσό (ετοιμάζει και έκδοση καλυμμένων ομολογιών από Σεπτέμβριο), με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, με τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα να έχουν ήδη ενισχυθεί με 1 δισ. από το κράτος, τα φώτα πέφτουν τώρα στην Ελληνική Τράπεζα, η οποία αφού ήδη ενισχύθηκε κεφαλαιακά το 2013, πολύ πιθανόν να το επαναλάβει το προσεχές φθινόπωρο, τώρα που φαίνεται πως το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο είναι ζωντανό.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει και άλλον έναν λόγο να τρίβει τα χέρια της για την επιτυχία της Τράπεζας Κύπρου να αντλήσει κεφάλαια. Τα λεφτά που θα μπουν γενικότερα στα ταμεία των κυπριακών τραπεζών θα συμβάλουν ως έναν βαθμό στην ομαλότερη χρηματοδότηση της οικονομίας και κυρίως θα οδηγήσουν σε αποφυγή ακραίων καταστάσεων στο θέμα των εκποιήσεων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Συγκεκριμένα, συνδικαλιστικοί κύκλοι έχουν εκφράσει φόβους πως θα δρομολογηθούν μαζικές εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων που θα περιλαμβάνουν ακόμη και πρώτες κατοικίες νοικοκυριών. Επιπλέον, ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΑΚΕΛ) Σταύρος Μαλάς έχει εκφράσει την άποψη πως το κυπριακό δημόσιο θα πρέπει να τοποθετηθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να αποτρέψει πιθανές παρενέργειες από την υλοποίηση εκποιήσεων.

Μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, πιθανόν τα παραπάνω επιχειρήματα να αποδυναμώνονται ως έναν βαθμό.

Τέλος, με ικανοποίηση είδαν το όλο θέμα και οι χρηματιστηριακοί παράγοντες της χώρας, καθώς μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται τώρα η επαναδιαπραγμάτευση της Τράπεζας Κύπρου στην κοινή πλατφόρμα ΧΑ-ΧΑΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v