Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 2 2015

Η ΕΛΒΕ, η διακοπή δραστηριότητας και η επόμενη μέρα

Η ΕΛΒΕ, η διακοπή δραστηριότητας και η επόμενη μέρα

Όταν πριν από λίγους μήνες η διοίκηση της ΕΛΒΕ ανακοίνωνε την πώληση της συμμετοχής της στην κερδοφόρα θυγατρική Calin, συμπλήρωνε πως αναζητούσε νέους τομείς επενδύσεων και δράσης.

Αντί αυτού, την Παρασκευή πληροφορηθήκαμε μέσω επίσημης ανακοίνωσης, τη διακοπή της δραστηριότητας παραγωγής γυναικείων ενδυμάτων, λόγω της φθίνουσας και ζημιογόνου πορείας που παρουσίαζε η συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Ας δούμε όμως τι απομένει στην ΕΛΒΕ μετά τις δύο αυτές κινήσεις.

Πρώτον, μια πολύ περιορισμένη δραστηριότητα στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο (παραγωγή και εμπορία ενδυμάτων εργασίας), το μέγεθος της οποίας δεν συνάδει με μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία, ακόμη και σε περίοδο κρίσης.

Δεύτερον, μια περιορισμένη δραστηριότητα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τρίτον, κάποια ακίνητη περιουσία.

Και τέταρτον, κάμποσα εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, ακόμη και στην περίπτωση που εξοφληθεί το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεων. Μόνο το ύψος αυτών των καθαρών μετρητών (μείον τις τραπεζικές υποχρεώσεις) πιθανόν και να υπερβαίνει το αντίστοιχο της τρέχουσας κεφαλαιοποίησής της στο ταμπλό του Χ.Α. (6,12 εκατ. ευρώ).

Η τρέχουσα αποτίμηση μάλιστα της ΕΛΒΕ στο Χ.Α. είναι πολύ χαμηλότερη από την καθαρή της θέση, ακόμη και αν συνυπολογιστεί η έκτακτη ζημία από τη διακοπή της δραστηριότητας των γυναικείων ενδυμάτων.

Τα βασικά ερωτήματα λοιπόν είναι δύο:

Θα επιστραφεί ένα σημαντικό ποσοστό των χρημάτων στους μετόχους και αν ναι, πόσο θα είναι αυτό;

Θα αποφασίσει η διοίκηση να επενδύσει σε άλλους τομείς και αν ναι πότε και σε ποιους;

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v