Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2015

Eurobank: Πόσα έδωσε, τι κερδίζει η Fairfax με το 20%

Eurobank: Πόσα έδωσε, τι κερδίζει η Fairfax με το 20%

Πάνω από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, χωρίς να συνυπολογίζονται οι μετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατέχει πλέον ο όμιλος Fairfax.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση, η Fairfax κατείχε στις 31 Μαρτίου 1.902.822.580 δικαιώματα ψήφου επί κοινών μετοχών της Eurobank, ενώ συνεχίζει να αγοράζει.

Όταν εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, ως μέλος της ομάδας βασικών επενδυτών (cornerstone investors), η Fairfax απέκτησε 1,29 δισ. μετοχές με τιμή κτήσης 0,31 ευρώ.

Από τότε αγόρασε 763 εκατ. μετοχές καταβάλλοντας περίπου 72,5 εκατ. ευρώ και κατεβάζοντας την τιμή κτήσης της περίπου στο 0,25 ευρώ.

Κατέχοντας, πλέον, ποσοστό άνω του 20% των κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου της Eurobank, χωρίς να συνυπολογίζονται οι μετοχές του ΤΧΣ, η Fairfax είναι με απόσταση ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, έχοντας υποκαταστήσει την Capital, τα υπό διαχείριση funds της οποίας είχαν φθάσει να κατέχουν αντίστοιχο ποσοστό.

Αυτό σημαίνει ότι η Fairfax, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, θα συνεχίσει να ελέγχει τη διοίκηση της Eurobank καθώς τα δικαιώματα ψήφου του Ταμείου ενεργοποιούνται μόνο για στρατηγικής σημασίας θέματα.

Ταυτόχρονα, θα έχει και όλα τα ευεργετήματα που προβλέπει το θεσμικό (ν. 2190) και κανονιστικό πλαίσιο για τους κατόχους ποσοστού άνω του 20% αφού όπως είπαμε το ΤΧΣ διαθέτει ειδικά δικαιώματα (veto) για συγκεκριμένα μόνο στρατηγικής σημασίας θέματα.

ΥΓ.: Το γεγονός ότι η Fairfax αγοράζει σε αυτήν τη χρονική περίοδο με τέτοια ένταση μετοχές Eurobank δείχνει την πίστη της ότι το περιβάλλον θα βελτιωθεί τόσο για τη χώρα όσο και για την τράπεζα. Υπό αυτό το πρίσμα τα τρέχοντα επίπεδα τιμών πιθανότατα να αποτελούν πάτο, ακόμη και αν απαιτηθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v