Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 15 2015

Ο ΦΠΑ στις εργολαβίες του ΤΑΡ και η μεσολάβηση Λαφαζάνη

Ο ΦΠΑ στις εργολαβίες του ΤΑΡ και η μεσολάβηση Λαφαζάνη

Προσχηματικά θεωρούν κύκλοι της βιομηχανίας όσα αναφέρει η απάντηση στον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, του επικεφαλής της εταιρείας του ΤΑΡ Τζον Άτριλ σχετικά με το πρόβλημα του ΦΠΑ για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνουν σχετικά, οι οικονομικές προσφορές ελληνικών επιχειρήσεων προς τον ΤΑΡ, υποχρεωτικά περιλαμβάνουν και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος για την ώρα τουλάχιστον βρίσκεται στα επίπεδα του 23%.

Αντίθετα, λένε οι ίδιοι, οι οικονομικές προσφορές μη ελληνικών επιχειρήσεων είναι απαλλαγμένες από το ΦΠΑ. Έτσι αυτομάτως οι προσφορές των μη ελληνικών εταιρειών για το ίδιο προϊόν γίνονται πιο ανταγωνιστικές. Δηλαδή οι ελληνικές επιχειρήσεις με το... καλημέρα είναι χαμένες από χέρι.

Η «υπόσχεση» που δίνει ο κ. Άτριλ στον υπουργό ότι τα ποσά των προσφορών θα διορθώνονται προκειμένου να εξακριβωθεί το τελικό κόστος για τον ΤΑΡ δεν καλύπτει τις ελληνικές επιχειρήσεις αφού δεν προσδιορίζεται τι ακριβώς σημαίνει διόρθωση.

Δεν φτάνει δηλαδή η αποτίμηση του αποφευγόμενου κόστους από μεταφορικά κ.λπ., η οποία ευνοεί τις ελληνικές επιχειρήσεις λόγω εγγύτητας στα εργοτάξια, μια και το ποσοστό του ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σε κάθε περίπτωση τονίζεται αρμοδίως, αν ήθελε η εταιρεία του ΤΑΡ να λειτουργήσει χωρίς διακρίσεις απέναντι στους προμηθευτές της, θα έπρεπε να δηλώσει ότι αξιολογεί τις προσφορές χωρίς τον υπολογισμό του ΦΠΑ.

Μένει λοιπόν να δούμε τη συνέχεια, καθώς το θέμα απασχολεί δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις κάθε είδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v