Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 1 2015

Εβγαλαν πρόγραμμα αλλά ξέχασαν την... ενέργεια!

Εβγαλαν πρόγραμμα αλλά ξέχασαν την... ενέργεια!
Όσο και αν ψάξει κανείς στο προσχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν πρόκειται να βρει κουβέντα για τον τομέα της ενέργειας. Ούτε για αναδιάρθρωση αγοράς, ούτε για ΑΠΕ, ούτε για εξοικονόμηση, ούτε και για τιμολογιακή πολιτική.

Οι μόνες αναφορές που έχουν σχέση με την ενέργεια, έχουν να κάνουν με την πώληση του ΔΕΣΦΑ, τη μη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ, ΕΛ.ΠΕ. κ.λπ., και τα κοινωνικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, όπως κοινωνικό τιμολόγιο, δωρεάν κιλοβατώρες σε άνεργους κ.λπ.

Κατά μία ερμηνεία, η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου που υπέγραψε ως κυβέρνηση με τους δανειστές για τον τομέα της ενέργειας θα τις εφαρμόσει ως έχουν, έστω και με κάποια καθυστέρηση, εφόσον πάρει τη λαϊκή εντολή.

Και επειδή καθ' ύλην υπουργός και μέγας πολέμιος των μεταρρυθμίσεων ήταν μέχρι πριν ένα μήνα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τους «Ηρακλείς» του Θανάση Πετράκο και Λίτσα Αμανατίδου να είναι κοινοβουλευτικοί αρμόδιοι για τα ενεργειακά, δεν υπήρχε λόγος να ξεκινήσει αντιπαράθεση, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε απώλειες.

Αυτή βέβαια είναι μια αισιόδοξη ερμηνεία. Αφού το ίδιο κόμμα ως κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει σε εφαρμογή πολλά από τα τεχνάσματα που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να κρατούν την αγορά κλειστή, παρά τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει με τα προηγούμενα μνημόνια. Θεωρητικά, στο τρίτο Μνημόνιο κάτι τέτοιο θα είναι πιο δύσκολο.

Ωστόσο μένει να δούμε τη συνέχεια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v