Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 10 2007

Τούρμπο η κεφαλαιοποίηση, αναζητώνται τα κέρδη

Η Imperio επί ιδιοκτησίας τους αείμνηστου Χ. Χριστολένη εμφάνιζε υψηλή κερδοφορία, είχε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και διέθετε επίσης γερό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εισηγμένης άλλαξε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2005 και από τις πρώτες επιλογές του νέου βασικού μετόχου (κ. Ι. Αρβανίτης) ήταν να προχωρήσει σε γενναία επιστροφή κεφαλαίου (1,24 ευρώ ανά μετοχή).

Με αποτέλεσμα, φυσικά, η εισηγμένη να καταφύγει σε δανεισμό προκειμένου να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Αναμφίβολα, τόσο κάποια λάθη των διαδόχων του εκλιπόντος Χριστολένη όσο και η όξυνση του ανταγωνισμού στα logistics επέδρασαν αρνητικά.

Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι ότι επί (όχι απαραίτητα εξαιτίας) διοικήσεως του κ. Αρβανίτη, η κερδοφορία της Imperio εξαφανίστηκε: από 2,56 εκατ. ευρώ το 2004, υποχώρησε στο 1,3 εκατ. το 2005, για να κλείσει με ζημία 297 χιλιάδων ευρώ πέρυσι, η οποία θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν προέκυπταν κέρδη από την πώληση ενός πακέτου 1 εκατ. μετοχών της ΝΕΛ.

Όμως, παρά τις περυσινές ζημίες και το γεγονός ότι ούτε και τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου εντυπωσίασαν (κέρδη μόλις 36 χιλιάδων ευρώ), η μετοχή έχει σημειώσει κατά την τελευταία διετία άνοδο 327%!

Αιτία της ανόδου φαίνεται να είναι οι επικείμενες απορροφήσεις δύο άλλων εταιριών του κλάδου: μίας που ήδη κατέχει το 30% και πέρυσι σημείωσε 8,5 εκατ. ευρώ πωλήσεις και οριακή ζημία.

Και μίας άλλης ανάλογου περίπου μεγέθους ως προς τον κύκλο εργασιών.

Δηλαδή έπειτα από την επικείμενη συγχώνευση, θα προκύψει μια Imperio που θα διαθέτει 16.962.400 μετοχές και θα διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 69 περίπου εκατ. ευρώ, με κέρδη 2006 γύρω στο μηδέν ή έστω ελαφρώς θετικά.

Μα θα πείτε, υπάρχουν και οι οικονομίες κλίμακας οι οποίες θα προκύψουν και που -σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας- θα είναι ευρείας έκτασης.

Επομένως, απομένει να δούμε πόσες θα είναι αυτές και αν είναι αρκετές προκειμένου να στηρίξουν κεφαλαιοποίηση 69 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v