Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 25 2015

Τράπεζες: Πού κρύβεται η... ταμπακιέρα για τους ιδιώτες

Τράπεζες: Πού κρύβεται η... ταμπακιέρα για τους ιδιώτες

Την ώρα που η συνολική αξιολόγηση (αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού-AQR και άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων) εισέρχεται στην τελική ευθεία, είναι καιρός να πούμε δύο λόγια για τη στόχευση των ξένων υποψήφιων επενδυτών.

Σύμφωνα με αναλυτές και χρηματιστές, αυτό που προέχει στην τακτική των ξένων funds, αλλά και των επενδυτικών τραπεζών που οσμίζονται νέες υψηλές προμήθειες αναδοχών, είναι να διενεργηθούν αυξήσεις κεφαλαίου με ισχυρά δέλεαρ για τους ιδιώτες επενδυτές που θα συμμετάσχουν.

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, όπως έγραψε και χθες το Euro2day.gr, είναι να βγουν οι κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το AQR και το δυναμικό βασικό σενάριο του stress test σε διαχειρίσιμα νούμερα. Σε επίπεδα, δηλαδή, που να επιτρέπουν την πλήρη κάλυψή τους από ιδιώτες.

Αν διαφανεί ότι η συνολική αξιολόγηση οδηγείται προς αυτή την κατεύθυνση, θα γίνει μάχη για να δοθούν κίνητρα υπεραπόδοσης στους ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στις ΑΜΚ.

Το σχήμα που προτείνουν οι ιδιώτες είναι απλό:

Όπως το προσδιόρισε ο πρόεδρος της Eurobank, Ν. Καραμούζης, «δεδομένου ότι το δυσμενές σενάριο αφορά σε ακραίες συνθήκες, τα κεφάλαια θα πρέπει να είναι σε μια μορφή που δεν προκαλεί αραίωση (dilution) της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων από την πρώτη ημέρα, αλλά επιτρέπει στο dilution να πραγματοποιηθεί εν καιρώ, μόνο εάν και όταν προκύψουν οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες».

Ζητείται, δηλαδή, το ΤΧΣ να συμμετάσχει είτε με CoCos (πρόταση του Αυγούστου), είτε με προνομιούχες μετοχές.

Τόσο οι ομολογίες όσο και οι προνομιούχες μετατρέπονται σε κοινές μετοχές, στην ίδια τιμή που διατέθηκαν οι κοινές μετοχές, εφόσον η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Το ποσό της μετατροπής είναι τέτοιο που να επαναφέρει τον δείκτη επίσης πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο (π.χ. 7% και 10% αντίστοιχα για τον δείκτη CET 1).

Αν η τράπεζα δεν χρειαστεί να κάνει μετατροπή των CoCos ή των προνομιούχων, η κρατική βοήθεια επαναγοράζεται, ή λήγει με μια προκαθορισμένη ετήσια απόδοση.

Με αυτό τον τρόπο η υπεραπόδοση μένει στο ακέραιο για όσους ιδιώτες πάρουν το αυξημένο ρίσκο και συμμετάσχουν στις ΑΜΚ.

Τα ξένα funds δεν νοιάζονται τόσο για την τωρινή ή τη μελλοντική αποτίμηση των συμμετοχών τους, καθώς ξέρουν ότι μέχρι οι τράπεζες να αποδείξουν ότι δεν θα χρειαστούν τα κεφάλαια που έβαλε το κράτος, οι επενδυτές θα τις αποτιμούν ενσωματώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο μετατροπής της κρατικής βοήθειας σε κοινές μετοχές.

Υ.Γ. Τη ζημία από τη βίαιη καταβαράθρωση των αποτιμήσεων όλα τα funds την έχουν γράψει.

Υ.Γ. ΙΙ Πρόκειται για σχήμα που το έχουμε ξαναδεί. Το ΤΧΣ με τα warrants δέχθηκε να περιορίσει σε προκαθορισμένα επίπεδα την απόδοσή του. Άλλο αν το σχήμα δεν δούλεψε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v