Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 13 2015

Καύσιμα: Λουκέτα στα πρατήρια και real estate για εταιρείες εμπορίας

Καύσιμα: Λουκέτα στα πρατήρια και real estate για εταιρείες εμπορίας

Σε κακέκτυπα εταιρειών real estate κινδυνεύουν να μετατραπούν πολλές εταιρείες πετρελαιοειδών, ως απόρροια της κρίσης στην αγορά.

Όπως διεκτραγωδούσε στον Χαμαιλέοντα επικεφαλής ελληνικής εταιρείας εμπορίας, μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των εταιρειών από πωλήσεις προς λιανοπωλητές-πρατηριούχους ασφαλίστηκε με ακίνητα ιδιοκτησίας των τελευταίων.

Έτσι, τα λουκέτα σε περίπου 2.500 πρατήρια την τελευταία πενταετία είχαν ως αποτέλεσμα τα χαρτοφυλάκια των εταιρειών να «εμπλουτιστούν» με εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ακίνητα, κοστολογημένα με βάση το ισχύον αντικειμενικό σύστημα.

Μόνο που σήμερα, η πραγματική αξία των ακινήτων βρίσκεται έως και στο 50% της αντικειμενικής τους, ενώ οι εταιρείες δεν μπορούν να τα ρευστοποιήσουν, ακόμη και σε αυτές τις τιμές.

Όπως δε έλεγε το ίδιο στέλεχος, το μόνο που μένει στις εταιρείες είναι να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων.

Σε ερωτήσεις μας για το πώς βλέπει τις εξελίξεις στο άμεσο μέλλον, οι απαντήσεις που πήραμε δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικές. Ως αιτία ανέφερε τα capital controls. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η πτώση στα καύσιμα κίνησης ήταν 14%, ενώ στο οκτάμηνο η εικόνα διαμορφώνεται με πτώση της ζήτησης στις βενζίνες κατά 3% και στο ντίζελ κίνησης κατά 1%.

Τέλος και με δεδομένο ότι η αγορά υγρών καυσίμων συνεχίζει να κινείται πτωτικά, τα στελέχη των εταιρειών εμπορίας εκτιμούν ότι οι επισφάλειες και τα κάθε είδους «φέσια» θα επιβαρύνουν σημαντικά τους ισολογισμούς.

Οπότε να ετοιμάζονται να υποδεχτούν μερικές εκατοντάδες ακίνητα στα χαρτοφυλάκιά τους, ελπίζοντας ότι κάποτε το υπουργείο Οικονομικών θα δεήσει να εξορθολογίσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, για να μην επιβαρύνονται με τόσο υψηλό ΕΝΦΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v