Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 9 2015

Stress test: Τα στοιχεία προσδιορίστηκαν. Ωρα πολιτικού "μασάζ"

Stress test: Τα στοιχεία προσδιορίστηκαν. Ωρα πολιτικού μασάζ

Η συνολική αξιολόγηση οδεύει προς το τέλος της καθώς το Asset Quality Review ολοκληρώνεται, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και το stress test.

Πρακτικά, ο SSM έχει, αυτή τη στιγμή, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για να κάνει προβολές των κεφαλαιακών αναγκών για τις εγχώριες τράπεζες, υπό διαφορετικές παραμέτρους.

Παραδοσιακά, σε αυτό το σημείο της αξιολόγησης ξεκινάει το... μασάζ του λογαριασμού υπό το πρίσμα πολιτικών παραμέτρων. Κοινώς, μοντάρονται οι παραδοχές για να βγει το τελικό νούμερο που πρέπει να συνδυάζει τόσο την ανάγκη αξιοπιστίας, όσο και επιμέρους στοχεύσεις (π.χ. την ενθάρρυνση εισόδου ιδιωτών επενδυτών).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, έχοντας στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία και τις προβολές του λογαριασμού υπό διαφορετικές παραδοχές, θα αποφασίσει τις τελικές βασικές παραμέτρους της συνολικής αξιολόγησης.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, ο SSM, αφού αρχικά... τέντωσε τον λογαριασμό, δείχνει τώρα να υπαναχωρεί σε σχέση με κάποιες αυστηρές παραδοχές του AQR.

Επιμένει, όμως, στην άποψή του ότι λόγω υψηλής αβεβαιότητας απαιτείται ο ελάχιστος δείκτης Common Equity Tier I να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ίσχυσαν στην περσινή πανευρωπαϊκή άσκηση για τα δύο σενάρια.

Θα αποδεχθεί η ΕΚΤ την εισήγηση του SSM;

Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι δεν είναι σωστό να κριθούν οι ελληνικές τράπεζες με διαφορετικά κριτήρια, σε σχέση με το πανευρωπαϊκό stress test του 2016 και θα επισημάνει ότι οι αποφάσεις για τον ελάχιστα απαιτούμενο CET I θα θεωρηθούν από τις αγορές ως προοίμιο για το τι θα ισχύσει του χρόνου.

Από την άλλη, όμως, η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα, εφόσον κρίνει ότι απαιτείται συντηρητικότερη προσέγγιση λόγω των κινδύνων στο ενεργητικό των τραπεζών και στη δομή της κεφαλαιακής τους βάσης, να θέτει τον ελάχιστο CET I όπου η ίδια κρίνει σκόπιμο.

Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα δοθεί μάχη μεταξύ του μπλοκ της Γερμανίας και των τραπεζών του Νότου...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v