Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 19 2015

Τσεκ... άουτ τραπεζιτών στα ξενοδοχεία!

Τσεκ... άουτ τραπεζιτών στα ξενοδοχεία!

Το μήνυμα σε συγκεκριμένους ξενοδοχειακούς ομίλους από πλευράς τραπεζών έχει σταλεί: Δεν θα υπάρξει πλέον άλλη ανοχή απέναντι σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με βάσιμες υποψίες κακοδιαχείρισης.

Οι τράπεζες, έστω και μετά από πολυετή καθυστέρηση, δείχνουν αποφασισμένες να τρέξουν γρήγορα τις διαδικασίες εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στον τουριστικό κλάδο.

Ιδιαίτερα για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που παρά την άνοδο των αφίξεων και των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό συνεχίζουν να εμφανίζουν αρνητικά ή αδύναμα αποτελέσματα.

Άλλωστε, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες θα διαθέτουν τη δυνατότητα ή την υποχρέωση σχηματισμού σημαντικών πρόσθετων ειδικών προβλέψεων για δάνεια σε καθυστέρηση.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η αναδιάρθρωση του κλάδου των τουριστικών μονάδων αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα.

Οι δε κινήσεις των τραπεζών θα είναι πιο επιθετικές απ' αυτές που έλαβαν χώρα στον επίσης εξωστρεφή κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ήτοι, δύσκολα θα μετοχοποιηθούν δάνεια, χωρίς ταυτόχρονη είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις ίσως διενεργηθούν και πλειστηριασμοί μονάδων σε λειτουργία.

Το ενδιαφέρον από πλευράς private equity funds είναι υπαρκτό και ισχυρό, ενώ έχει διενεργηθεί και προεργασία σε επίπεδο συμπράξεων με τουριστικούς ομίλους που θα αναλάβουν τη διαχείριση των επενδύσεών τους.

Πιλότος, άλλωστε, είναι το σχήμα Oaktree και ομίλου Σάνη.

ΥΓ: Επειδή οι τράπεζες έχουν γίνει πολλές φορές... ξενοδόχοι, τόσο στο απώτερο όσο και στο πρόσφατο παρελθόν, με το αποτέλεσμα να είναι τραγικό, για να γλιτώσουν τα μαγαζιά τους οι επιχειρηματίες αναδιαρθρώνοντας τα δάνεια, θα πρέπει να διενεργήσουν ΑΜΚ και να υποβάλουν αξιόπιστα business plans.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v