Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 26 2015

Η αύξηση της ΕΤΕ και τα τρία παράπλευρα οφέλη

Η αύξηση της ΕΤΕ και τα τρία παράπλευρα οφέλη

Τη Δευτέρα ξεκινάει η δημόσια εγγραφή της Εθνικής Τράπεζας, με στόχο την άντληση 300 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό κοινό της Ελλάδας.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε από παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς ως θετική, καθώς:

Πρώτον, θα δώσει στους Έλληνες επενδυτές την εναλλακτική δυνατότητα να αποκτήσουν νέες μετοχές της ΕΤΕ με τους ίδιους όρους που τις απέκτησαν οι ξένοι (αντίθετα, με βάση τους υπάρχοντες κεφαλαιακούς ελέγχους, οι ξένοι έχουν δικαίωμα αγοράς μετοχών από το ταμπλό ενώ οι Έλληνες όχι).

Δεύτερον, πιθανόν να προσελκύσει στο ταμείο της Τράπεζας χρήματα νοικοκυριών που σήμερα βρίσκονται κρυμμένα σε «θυρίδες και στρώματα».

Και τρίτον, θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους συμμετάσχουν στην ΑΜΚ με χρέωση του τραπεζικού τους λογαριασμού να αποκτήσουν «νέο χρήμα», από τη στιγμή που σε κάποια μελλοντική φάση πουλήσουν τις μετοχές τις οποίες θα αποκτήσουν. Με αυτό τον τρόπο -αν το θελήσουν- θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το «νέο χρήμα» για την αγορά μετοχών άλλων εταιρειών από το ΧΑ.

Όλα αυτά φυσικά έχουν νόημα, αν κάποιος πιστεύει πως ολόκληρος ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας όπως είναι σήμερα, αξίζει κάτι παραπάνω από τα 70-75 εκατ. ευρώ που αποτιμάται με βάση την τιμή διάθεσης των νέων τίτλων.

Ή εναλλακτικά, αν πιστεύουν πως η τιμή του 0,02 ευρώ ανά σημερινό τίτλο αποτελεί ευκαιρία και θα αντέξει σε βάθος χρόνου (η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι σαφώς υψηλότερη).

Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v