Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 5 2007

ΕΥΑΘ: Nέος κόλαφος για τη διοίκηση Σκόδρα

Νέο κόλαφο για τη διοίκηση της ΕΥΑΘ και προσωπικά για τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γ. Σκόδρα αποτελεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την επαναφορά του κ. Πέτρου Νάστου στη θέση του ως διευθυντή Δικτύου Ύδρευσης.

Ο κ. Νάστος είχε υποβιβαστεί σε απλό υπάλληλο της Διεύθυνσης με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου που ενέκρινε το Δ.Σ. της ΕΥΑΘ, γιατί, όπως αναφέρεται στην ανωτέρω δικαστική απόφαση, ”αρνιόταν να υπογράψει πληρωμές για έργα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ τα οποία δεν είχε ελέγξει και για τα οποία ζητούσε επίμονα να του παραδοθούν αναλυτικές επιμετρήσεις, δεδομένου ότι στα έργα υπάρχει υπέρβαση κατά 170% της αρχικής δαπάνης”.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στις 8 Αυγούστου έκανε δεκτά με τη συγκεκριμένη απόφαση τα ασφαλιστικά μέτρα ύστερα από σχετική αγωγή του κ. Νάστου, η τακτική διαδικασία της οποίας ορίστηκε για τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή θεωρείται πρόκριμα για την τελική, που δεν αναμένεται να εκδοθεί σύντομα. Το δικαστήριο έκρινε ότι ”ο υποβιβασμός έγινε δίχως σπουδαίο λόγο και δικαιολογημένη αιτία, αφού υπήρξε απότοκος της διαφωνίας που είχε προκύψει μεταξύ της διοίκησης της ΕΥΑΘ και του κ. Νάστου”.

Μάλιστα, η ίδια απόφαση μιλά για ”σκάνδαλο που ξέσπασε για τον λόγο αυτόν και έγινε γνωστό και από τον Τύπο”.

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Νάστος ανέλαβε διευθυντής Δικτύου Ύδρευσης στις 13/9/2006 με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ στη θέση του κ. Κων. Σιγιουλτζή, ο οποίος επανατοποθετήθηκε στην ίδια θέση μετά την απομάκρυνση του πρώτου.

Στις 13/4/2007 το Δ.Σ. της ΕΥΑΘ αποφάσισε την αντικατάσταση του κ. Νάστου με αιτιολογικό έγγραφες καταγγελίες ιδιωτών και διαφόρων δημοτικών υπηρεσιών για δυσλειτουργία στη Διεύθυνση Δικτύου Ύδρευσης, οι οποίες ωστόσο δεν κρίθηκαν επαρκείς από το δικαστήριο για την υποστήριξη των ενεργειών της διοίκησης της εταιρίας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, μετά την τοποθέτηση του κ. Σιγιουλτζή στη θέση του κ. Νάστου καταβλήθηκε το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ στην εργοληπτική εταιρία. Για τον λόγο αυτόν τα δύο σωματεία εργαζομένων της ΕΥΑΘ προτίθενται εντός των προσεχών ημερών να καταθέσουν μήνυση κατά του κ. Σκόδρα και του κ. Σιγιουλτζή για παράνομη πληρωμή εργασιών που εκτελέστηκαν εν αγνοία του Δ.Σ. χωρίς σύμβαση και χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία την οποία προβλέπει η νομοθεσία για τα δημόσια έργα.

Εκτιμάται ότι στην απόφαση του δικαστηρίου έπαιξε βαρύνοντα ρόλο και ο έλεγχος που έχει διαταχθεί από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης καθώς και από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, για τον οποίο μάλιστα γίνεται και ειδική μνεία σε αυτήν.

Πάντως, μέχρι στιγμής ο κ. Νάστος δεν έχει επανέλθει στη θέση του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v