Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 5 2016

Η ΒΦΛ, τα «φέσια» και τα... μυστήρια

Η ΒΦΛ, τα «φέσια» και τα... μυστήρια

Μυστήρια πράγματα συμβαίνουν στην κάποτε βιομηχανικά ακμάζουσα Καβάλα. Ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της περιοχής, που προσφέρει απασχόληση σε πάνω από 600 εργαζόμενους, αλλάζει αφεντικά σαν τα... πουκάμισα.

Πρόκειται για την ELFE, πρώην ΒΦΛ, τη μοναδική πλέον παραγωγό λιπασμάτων στην Ελλάδα, με το επιπλέον χαρακτηριστικό ότι χρωστάει κοντά 300 εκατομμύρια σε προμηθευτές, ταμεία και δημόσιο.

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, οι εμπορικές και οι βιομηχανικές δραστηριότητες της ELFE όπως και η παραγωγική της υποδομή μεταβιβάστηκαν στις άγνωστες στο ευρύ κοινό ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC, ενώ η εταιρεία «ενοικίασε» τους εργαζόμενους στην PFIC, που υποκατέστησε την ELFE στις βιομηχανικές δραστηριότητες.

Η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ εμφανίζεται με ισολογισμό 31/12/2014, μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ και μηδενικό τζίρο, καθώς όπως αναφέρεται στην έκθεση διοικητικού συμβουλίου (11/5/2015) δεν είχε ξεκινήσει η εμπορία των λιπασμάτων της ΕLFE.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα της Καβάλας, όλα έγιναν νομότυπα, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ενέκριναν τις σχετικές άδειες. Το σκηνικό θυμίζει καθαρά το κόλπο που εφάρμοζαν τα αφεντικά των προς πτώχευση εταιρειών. Λίγο πριν ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να κηρυχθούν πτωχευμένες οι επιχειρήσεις τους, νοίκιαζαν με μακροχρόνιες συμβάσεις κτίρια και εξοπλισμό σε άλλες εταιρείες και έτσι ο πτωχευτικός σύνδικος βρισκόταν με «δεμένα τα χέρια», οι προϊστάμενοι των τραπεζών που είχαν χορηγήσει τα δάνεια «έπεφταν από τα σύννεφα» και ο πτωχευμένος τελικά έπινε εις υγείαν των κορόιδων.

Στην περίπτωση της ELFE πάντως, δεν πρέπει να υπάρχουν δικαιολογίες. Η εταιρεία είναι μεγαλοοφειλέτης της ΔΕΠΑ με περίπου 100 εκατομμύρια και το κυριότερο, η ΔΕΠΑ είναι μέτοχος της εταιρείας έναντι παλαιότερων χρεών. Επιπλέον η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ στις 20 Αυγούστου είχε καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση για την απόκτηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου, ενώ οι δημοσιεύσεις στον Τύπο είχαν γίνει στις 6 και 8 Αυγούστου.

Άρα οι κινήσεις υποκατάστασης της ELFE από άλλα νομικά πρόσωπα ήταν, ή καλύτερα, θα έπρεπε να είναι γνωστές σε πολλούς και κυρίως στις πολιτικες ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων.

Το θέμα είναι ποιος και πώς θα διασφαλίσει πλέον τα συμφέροντα του Δημοσίου (το Δημόσιο ελέγχει αμέσως ή εμμέσως πάνω από το 70% της ΔΕΠΑ) και τη διατήρηση της απασχόλησης στο εργοστάσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v