Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 18 2007

Το μικρό ψάρι (ΧΑΚ) και ο ”ωκεανός” του χρήματος

Δεν πρόλαβε να... χρονίσει η κοινή πλατφόρμα συναλλαγών του Χ.Α. με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και οι πρώτες σκιές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην κυπριακή αγορά.

Αφορμή η είδηση ότι η Ελληνική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο dual listing στο Χ.Α., ακολουθώντας τις Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular Bank.

Οι Κύπριοι χρηματιστές γκρινιάζουν για την ανταγωνιστικότητα της αγοράς τους σε σχέση με μια μεγαλύτερη πηγή άντλησης κεφαλαίων, όπως το Χ.Α., και προειδοποιούν ότι κι άλλες εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης θα ακολουθήσουν το δρομολόγιο Λευκωσία - Αθήνα.

”Αυτή η πορεία, αντί να δώσει νέα ζωή, ίσως αποτελέσει την ταφόπλακα του ΧΑΚ”, τονίζει ο πρόεδρος των εκεί ΕΠΕΥ, κ. Χριστόδουλος Έλληνας.

Μήπως κρύβει μαθήματα αυτή η ιστορία και για το δικό μας χρηματιστήριο; Γιατί οι θεσμικοί επενδυτές πιέζουν κι έχουν απαιτήσεις για καλές προϋποθέσεις άντλησης κεφαλαίων και ως εκ τούτου, στις αγορές θα ισχύει πάντα η γνωστή ρήση ”το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό”.

Μια μικρή αγορά, όπως το Χ.Α., μπορεί να είναι πιο ελκυστική και ανταγωνιστική από μια μικρότερη, ταυτόχρονα όμως στον ”ωκεανό” του χρήματος ελλοχεύουν ”καρχαρίες”... όπως η νέα πλατφόρμα συναλλαγών που στήνει η Citigroup μαζί με άλλες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο.

Σημειώστε, παρεμπιπτόντως, ότι η επικείμενη εφαρμογή της MiFID δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής μιας μετοχής προς διαπραγμάτευση και σε άλλες αγορές, εκτός από αυτήν στην οποία διαπραγματεύεται, ΧΩΡΙΣ την άδεια του εκδότη.

Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v