Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 2 2007

Η ΑΕΓΕΚ, η απεμπλοκή των τραπεζών και οι μέτοχοι

Με μικρή καθυστέρηση η αγορά δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι το σχέδιο ”σωτηρίας” της ΑΕΓΕΚ δεν συνεπάγεται αυτόματα και καλύτερες ημέρες για τους μετόχους της.

Μετά την αρχικώς ενθουσιώδη αντίδραση της μετοχής κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, όταν και έκλεισε η καταρχήν συμφωνία, βγήκαν πωλήσεις στον τίτλο.

Η αγορά αντιλήφθηκε αυτό που η στήλη γράφει εδώ και καιρό, ότι η κατάληξη της ΑΕΓΕΚ σε απλή συμμετοχών με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν προσφέρει άμεσα ορατή αξία.

Οι πιστώτριες τράπεζες της ΑΕΓΕΚ, υπό την πίεση των τεράστιων αναγκών κίνησης της κατασκευαστικής, αναζήτησαν το τελευταίο δίμηνο μια λύση απεμπλοκής από την εταιρία.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες η ΑΕΓΕΚ τους ζήτησε δάνειο 30 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης. To αίτημα αποτέλεσε την τελευταία σταγόνα στο ποτήρι των... αποφάσεων.

Οι τράπεζες είχαν συνειδητοποιήσει ότι παρά την αύξηση των 64,8 εκατ. ευρώ και την πιθανή περαιτέρω μείωση του δανεισμού της ΑΕΓΕΚ (270 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στις 30/6) από πώληση ακινήτων ή θυγατρικών (Αστακός Terminal) η εξυπηρέτηση με κεφάλαιο κίνησης του κατασκευαστικού της αντικειμένου απαιτούσε ισχυρά νέα κεφάλαια.

Τα οποία και δεν ήταν διατεθειμένες να βάλουν. Εξ ου και διαπραγματεύτηκαν σχέδιο ολικής χρηματοδοτικής απεμπλοκής τους.

Υ.Γ.: Μια και μιλάμε για κατασκευαστικές να κάνουμε και μια αναφορά στα χρηματιστηριακά τεκταινόμενα περί τη Μηχανική:

Εδώ έχουμε ”τρεις εναντίον ενός” στη μετοχή. Η Morgan Stanley, ένας αλλά... λέων, είναι ο πωλητής των τελευταίων συνεδριάσεων. Την προσφορά της, όμως, απορροφούν με ευκολία οι Goldman Sachs, Citigroup και Merrill Lynch. Για λογαριασμό μεγάλων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, απ’ ό,τι μαθαίνουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v