Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 6 2007

Σφηνάκια για ΕΒΖ, ΣΩΛΚ και... Margin Accounts

EBZ: Μια τόσο ”βαριά” επένδυση όπως η μετατροπή δύο εργοστασίων της Ζάχαρης σε μονάδες βιοαιθανόλης δεν είναι απλή.

Το Euro2day έχει παρακολουθήσει δημοσιογραφικά τις δυσχέρειες και τις καθυστερήσεις στον διαγωνισμό. Οι βασικές παραλείψεις, όμως, δεν είναι της ΕΒΖ και του βασικού της μετόχου, δηλαδή της ΑΤΕ, αλλά του Δημοσίου.

Το Δημόσιο δεν έχει καταρτίσει σχέδιο κινήτρων για τον στρατηγικό επενδυτή, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει ποσόστωση καθώς και αν υποχρεούνται τα διυλιστήρια να αγοράζουν το βιοντίζελ.

Όλα αυτά τη στιγμή που τίθεται πλέον θέμα διεθνώς για το αν τα δημητριακά και τα υπόλοιπα ενεργειακά φυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοαιθανόλης, ενώ η ανάγκη για τρόφιμα παγκοσμίως επιτείνεται.

ΣΩΛΚ: Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στη Νέα Υόρκη θα παρουσιαστεί στο τριήμερο 9 με 12 Νοεμβρίου η Σωληνουργεία Κορίνθου, με διοργανωτές των roadshows τις Sal Oppenheim και Merit AΧΕΠΕΥ.

Οι παρουσιάσεις θα συμβάλουν στη διάθεση ενός πακέτου μετοχών έως 10% που φέρεται να θέλει να δώσει ο βασικός μέτοχος, όμιλος Βιοχάλκο (μέσω της Σιδενόρ).

Το αν θα διενεργηθεί μικτό σχήμα από τη Sal Oppenheim ή και από άλλον ξένο οίκο δεν είχε ξεκαθαριστεί μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Margin Accounts: ”Εξαφανίζεται” με απόφαση της ΤτΕ (και τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Κ.) το όριο του 1 εκατ. ευρώ στο margin. Καλό αυτό για τους ”μεγαλοπελάτες” (και για κάποιους εισηγμένους μεγαλομετόχους ενδεχομένως) που ίσως... στενεύονταν, ιδίως αν η αγορά ΔΕΝ κάνει τίποτε απότομα μακροβούτια.

Αν όμως κάνει, όπως όλοι ξέρουν αυτή η απελευθέρωση θα αυξήσει αισθητά το λεγόμενο volatility. Καθώς τότε θα ”σπάνε” τα margin...

Έτσι είναι, όμως, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.

Περισσότερο εμάς απασχολεί το... timing. Βλέπετε, στην Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται μια ”απελευθέρωση”, γίνεται (συχνά, όχι πάντα) στο... χειρότερο δυνατό timing.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v