Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 3 2016

Πόσο αξίζει στο ΧΑ μια... τηλεοπτική άδεια;

Πόσο αξίζει στο ΧΑ μια... τηλεοπτική άδεια;

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε σε όλους τους παράγοντες του πολιτικού και του επιχειρηματικού χώρου, το ύψος των τιμημάτων που αποφάσισαν να καταβάλουν οι τέσσερις γνωστοί επιχειρηματίες (κατά μέσο όρο περίπου 60 εκατ. ευρώ έκαστος), προκειμένου να αποκτήσουν μία άδεια καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας.

Και αν μεν η είσπραξη των 246 εκατ. ευρώ (έστω και έως τα τέλη του 2017) αποτελεί πρώτης τάξεως δώρο για το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, στην αγορά συζητείται το αν θα μπορέσει τελικά σε μια περίοδο κρίσης, έστω και ένας από τους τέσσερις να πάρει τα λεφτά του πίσω και αν όχι, να κερδίσει και από πάνω.

Και αυτό, γιατί στα περίπου 60 εκατ. που κατά μέσο όρο στοίχισε η άδεια, θα πρέπει να προστεθούν άλλα κόστη, όπως για αγορά-δημιουργία προγράμματος, για απασχόληση προσωπικού και για απόκτηση εξοπλισμού.

Ακόμη όμως και αν υποθέσουμε ότι όλες οι επιπλέον κατηγορίες εξόδων είναι μηδενικές, εμείς επιχειρήσαμε να καταγράψουμε το τι θα μπορούσε κάποιος από τους τέσσερις νέους καναλάρχες να αγοράσει από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αν επένδυε αυτά τα περίπου 60 εκατ. ευρώ που κατέβαλε για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας.

Όπως λοιπόν προκύπτει και από τον παρατιθέμενο πίνακα, με 60 εκατ. ευρώ κάποιος (θεωρητικά, με βάση τις τρέχουσες τιμές του ταμπλό) θα μπορούσε να αγοράσει εναλλακτικά:

• Το 30% του ΟΛΘ, κερδίζοντας (με βάση τα προ φόρων αποτελέσματα του 2015) 7,35 εκατ. ευρώ το χρόνο.

• Το 50% της ΕΥΑΘ, με ετήσια κέρδη 10,35 εκατ. ευρώ!

• Το σύνολο του Ομίλου Quest (του προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα) με ετήσια κέρδη 1,87 εκατ. ευρώ.

• Το 100% των Ομίλων Καράτζης και Profile με συνολικά ετήσια κέρδη 10,8 εκατ. ευρώ.

• Το 100% της ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη και των Μύλων Κεπενού, με αθροιστικά ετήσια κέρδη 17,67 εκατ. ευρώ!

• Το σύνολο των μετοχών των εξαγωγικών Ομίλων Kleeman και Flexopack, οι οποίες το 2015 σημείωσαν από κοινού προ φόρων κέρδη 10,5 εκατ. ευρώ.

• Και το 100% των μετοχών έξι(!) εισηγμένων εταιρειών (ΕΛΤΡΑΚ, Στ. Κανάκης, AS Company, Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, Epsilon Net και Paperpack) συνολικής κερδοφορίας για το 2015 ύψους 12,28 εκατ. ευρώ!

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v