Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 14 2016

Ενέργεια: Τα μηνύματα των Ιρανών και ο ρόλος της Αθήνας

Ενέργεια: Τα μηνύματα των Ιρανών και ο ρόλος της Αθήνας

Έντονο ιρανικό χρώμα φαίνεται ότι θα έχει το συνέδριο Global Oil & Gas που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις εργασίες του θα συμμετάσχουν και οι δύο κρατικές εταιρείες της χώρας. Η πετρελαϊκή NIOC και η εταιρεία αερίου NIGC. Όπως είναι γνωστό, οι Ιρανοί έχουν ήδη εμπορική συνεργασία με τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων για την προμήθεια αργού, ενώ δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους ακόμη και για διυλιστήριο στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η παρουσία και της εταιρείας αερίου δημιουργεί αίσθηση, αφού μιλάμε για χώρα με τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα στον κόσμο. Με δεδομένες τις σχετικά μικρές ελληνικές καταναλώσεις, το ενδιαφέρον των Ιρανών λογικά δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο από εμπορικής πλευράς.

Προφανώς η Τεχεράνη επιδιώκει να δημιουργήσει «προγεφυρώματα» στην περιοχή και να διαδραματίσει ρόλο στο παιχνίδι των αγωγών, μέσω του δυνητικού κόμβου μεταφοράς από την Ελλάδα, όσο δύσκολο κι αν δείχνει κάτι τέτοιο, λόγω των ευρύτερων γεωπολιτικών ισορροπιών και των διαμορφωμένων διπλωματικών σχέσεων στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν πάντως πηγές που είναι σε γνώση των εξελίξεων, το Ιράν επιδιώκει το τελευταίο διάστημα να στέλνει το μήνυμα της "μεγάλης επιστροφής" στις αγορές.

Άλλωστε οι αξιωματούχοι του μιλούν για επικείμενη αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα των τεσσάρων εκατομμυρίων βαρελιών. Πιστεύουμε ότι μήνυμα με αντίστοιχο περιεχόμενο θέλουν να στείλουν οι Ιρανοί και από το φίλιον έδαφος της χώρας μας, καθώς και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι επιδιώκει μια διεύρυνση των σχέσεων, κάτι που φαίνεται και από τις τακτικές επαφές Σκουρλέτη με Ιρανούς αξιωματούχους.

Καλό θα ήταν βέβαια μαζί με τα μηνύματα να δούμε και καμιά συμφωνία...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v