Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 16 2016

Τράπεζα Κύπρου: «Καυτά» ερωτήματα για τους Έλληνες μετόχους

Τράπεζα Κύπρου: «Καυτά» ερωτήματα για τους Έλληνες μετόχους

Η είδηση είναι εδώ και καιρό γνωστή. Η Τράπεζα Κύπρου προτίθεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, τερματίζοντας παράλληλα τη διαπραγμάτευσή της στο ΧΑ.

Για την ακρίβεια βέβαια, στο Λονδίνο δεν θα εισαχθεί η Τράπεζα Κύπρoυ, αλλά μια «μητρική» της που θα έχει έδρα την Ιρλανδία και ως μόνη θυγατρική την Τράπεζα Κύπρoυ.

Έτσι, οι απανταχού μέτοχοι της Τράπεζας θα ανταλλάξουν τους σημερινούς τίτλους τους με ισόποσα τεμάχια της «ιρλανδικής» εταιρείας, που θα διαπραγματεύονται στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Λευκωσίας.

Από εδώ και πέρα όμως αρχίζουν τα ερωτήματα.

Πρώτον, πώς θα μπορεί να διαχειρίζεται τις μετοχές του ένας σημερινός μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου που διαμένει στην Ελλάδα και συνεργάζεται με μια ελληνική ΑΧΕ, η οποία δεν είναι μέλος στο ΧΑΚ ή δεν συνεργάζεται με κάποια κυπριακή ΕΠΕΥ;

Δεύτερον, μπορεί να επιτραπεί σε καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), η μετατροπή των «ελληνικών» μετοχών της Τράπεζας Κύπρου σε «ιρλανδικές» μετοχές της Τράπεζας Κύπρου; Γιατί κάποιος να μην αγοράσει τώρα μετοχές ΚΥΠΡ από το ΧΑ, τις οποίες θα μπορεί να πουλήσει σε λίγους μήνες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ή της Κύπρου και έτσι να «βγάλει τα λεφτά του έξω»;

Επί του παρόντος, απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί και όλοι περιμένουν τη σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί, μέσω της οποίας η Τράπεζα θα δρομολογήσει την όλη διαδικασία.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση δημόσιας πρότασης προς τους Έλληνες μετόχους δεν υπάρχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v