Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 22 2016

Το σίριαλ του ΔΕΣΦΑ, το τίμημα και τα σίγουρα κέρδη

Το σίριαλ του ΔΕΣΦΑ, το τίμημα και τα σίγουρα κέρδη

Για τη διεκδίκηση (αρνητικού) ρεκόρ Γκίνες, οδεύει η πώληση του ΔΕΣΦΑ. Μέχρι στιγμής, στο σίριαλ έχουν εμπλακεί τα γραφεία δύο πρωθυπουργών και πέντε υπουργών, ενώ πλειοδότης, η αζέρικη Socar, ανακηρύχθηκε το καλοκαίρι του 2013, και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου υπεγράφη η συμφωνία μεταβίβασης του 66% των μετοχών με το ΤΑΙΠΕΔ.

Αισίως δηλαδή έχουν παρέλθει 3,5 ολόκληρα χρόνια από την ημερομηνία κατάθεσης της προσφοράς και 3 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας και την πληρωμή της προκαταβολής ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους των αγοραστών, ενώ Δημόσιο και ΕΛ.ΠΕ. αναμένουν (εναγωνίως) να μοιραστούν τα 188 και τα 212 εκατομμύρια που τους αντιστοιχούν.

Τώρα ως προς τις εξελίξεις του σίριαλ, το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι οι δύο πλευρές, πωλητές και υποψήφιοι αγοραστές, εμμένουν στις θέσεις τους. Οι μεν αγοραστές επιμένουν ότι η μείωση της αξίας του ΔΕΣΦΑ, την οποία προκάλεσε η τροπολογία Σκουρλέτη, δεν έχει «θεραπευθεί» πλήρως από τις πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΕ. Οπότε δικαιολογείται τμηματική, έστω και σε δύο δόσεις, καταβολή του τιμήματος και εμμέσως μείωσή του. Ενώ οι πωλητές θεωρούν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα, καθώς στην προκήρυξη σαφώς προβλέπεται η εφάπαξ καταβολή.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό τι θα κάνουν οι Αζέροι. Η ισχύς της εγγυητικής επιστολής, μετά και την τελευταία μηνιαία παράτασή της, λήγει την 30ή Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη. Από τους εμπλεκόμενους, άλλοι αδημονούν και άλλοι αδιαφορούν, αφού ελάχιστα πράγματα αλλάζουν στην αγορά φυσικού αερίου με την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή, η λειτουργία και δραστηριότητα του οποίου είναι απολύτως ρυθμιζόμενη.

Πάντως, κάποιος με πείρα από αντίστοιχες εργασίες στο εξωτερικό, έλεγε στο Euro2day.gr ότι αν από την αρχή υπήρχε όρος για τμηματική καταβολή του τιμήματος, η εξέλιξη του διαγωνισμού θα ήταν εντελώς διαφορετική και ο αριθμός των ενδιαφερόμενων πολύ μεγαλύτερος.

«Μέχρι και εγώ θα μπορούσα να καταθέσω προσφορά και να εξοφλώ τμηματικά το τίμημα, από τα κέρδη της εταιρείας», ανέφερε, για να συμπληρώσουμε και εμείς, «τα σίγουρα κέρδη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v