Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 23 2016

Οι πρωτιές στην αγορά ηλεκτρισμού και τα... Electric Statistics

Οι πρωτιές στην αγορά ηλεκτρισμού και τα... Electric Statistics

Θα πρέπει σύντομα, ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, δηλαδή Διαχειριστής και Λειτουργός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να καταλήξουν σε κοινή μεθοδολογία μέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφούν οι καταναλωτές-πελάτες των προμηθευτών.

Τα στοιχεία που εμφανίζουν στα μηνιαία δελτία τους έχουν διαφορές ως προς τις ποσότητες που αντιστοιχούν σε κάθε προμηθευτή.

Και επειδή ο ανταγωνισμός εντείνεται και η κατάταξη ενός προμηθευτή στην πρώτη τετράδα μετράει με πολλούς και δαπανηρούς τρόπους, καλό είναι σύντομα να συμφωνηθεί φόρμουλα, ώστε να μην υπάρξουν παρατράγουδα.

Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο, με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, πρώτη μεταξύ των ανεξάρτητων προμηθευτών (εξαιρείται η ΔΕΗ) εταιρεία σε πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας έρχεται η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, με 112.400 μεγαβατώρες και δεύτερη η Ήρων του ομίλου της ΤΕΡΝΑ, με 111.200 μεγαβατώρες.

Με βάση όμως τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, πρώτος ανεξάρτητος προμηθευτής είναι η Ήρων με 116.070 μεγαβατώρες και δεύτερη η Protergia με 113.500 μεγαβατώρες. Και στα δύο δελτία, την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Elpedison, με 94.570 μεγαβατώρες, σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ και 90.900 μεγαβατώρες, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι διαφορές δεν αφορούν μόνο στην κατάταξη αλλά και στα πραγματικά στοιχεία κατανάλωσης του κάθε προμηθευτή. Άρα υπάρχει θέμα όχι μόνο στην κατάταξη αλλά και στα πραγματικά στοιχεία.

Δεν είμαστε, ούτε πρόκειται να γίνουμε ειδικοί και έτσι δεν κάνουμε υποδείξεις.

Ωστόσο καλό για όλους και κυρίως για την αξιοπιστία Διαχειριστή και Λειτουργού είναι να συμφωνήσουν σε κοινή μεθοδολογία για τη μέτρηση της κατανάλωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v