Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 24 2016

Απαντήσεις με... νόημα για τράπεζες και καταθέσεις

Απαντήσεις με... νόημα για τράπεζες και καταθέσεις

Μια τοποθέτηση με... νόημα και γεμάτη υπονοούμενα, έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης όσον αφορά την διοικητική κρίση που σοβεί στις τράπεζες.

"Ο καθένας έχει ρόλο και λόγο στις τράπεζες, εκτός από την κυβέρνηση", είπε μιλώντας σε εκδήλωση της διαΝΕΟσις και πρόσθεσε: "Έχει διαμορφωθεί ένα όντως ιδιόμορφο σύστημα. Κάποια στιγμή πρέπει να επαναξιολογηθεί. Να δούμε αν παράγει"...

Η κυβέρνηση, συνέχισε, εκπροσωπείται στις τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μόνο "που και σε αυτό, έχει μόλις έναν εκπρόσωπο".

Ο αντιπρόεδρος ήθελε να τοποθετηθεί για το θέμα κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η σχετική ερώτηση απευθύνθηκε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος απέφυγε την απάντηση. Δίπλα του όμως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν έτοιμος και περίμενε...

Όταν, λοιπόν, του έκαναν ερώτηση για την διαπραγμάτευση έδραξε την ευκαιρία και τοποθετήθηκε για τον χαμό που γίνεται στις διοικήσεις της Πειραιώς και της Εθνικής.

Δεν θα θιγούν οι καταθέσεις

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επέμενε στην ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων. Είπε, πως πρόκειται για το βασικό πρόβλημα των τραπεζών.

Σε ερώτηση αν βλέπει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απάντησε πως "εφόσον η οικονομία πάει καλά, οι τράπεζες δεν θα χρειασθούν νέα κεφάλαια. Αυτό δείχνει το βασικό σενάριο". Σύμφωνα με τον διοικητή κάθε τρίμηνο με θετικό πρόσημο για το ΑΕΠ οδηγεί σε μείωση των NPLs. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να πει ότι "κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τίποτα. Η σίγουρη εγγύηση είναι ότι οι καταθέσεις δεν θα θιγούν".

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι σήμερα το άθροισμα των κεφαλαίων, εξασφαλίσεων και προβλέψεων που έχουν οι τράπεζες είναι ισόποσο των μη εξυπηρετούμενων δανείων...

Άφησε, όμως και μία μπηχτή. Υποστήριξε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την ενεργή διαχείρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ολοκληρωθεί κατά 80%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v