Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 23 2017

Οι τράπεζες, η μελέτη για χαλυβουργίες και η κυπριακή ανάπτυξη

Οι τράπεζες, η μελέτη για χαλυβουργίες και η κυπριακή ανάπτυξη

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΕΣ: Στα χέρια των τραπεζών βρίσκεται πλέον το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης που εκπόνησε η Alvarez & Marsal, για την επόμενη ημέρα των μεγάλων εγχώριων χαλυβουργικών ομίλων.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η μελέτη διαπιστώνει το overcapacity του κλάδου, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας και του υψηλού ενεργειακού κόστους, που δεν αφήνει περιθώρια ανταγωνιστικών τιμών για εξαγωγές.

Η ανάκαμψη του κλάδου περνάει, ως εκ τούτου, περισσότερο από την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Με τα σημερινά δεδομένα, όπου ο βαθμός απασχόλησης ανέρχεται περίπου στο ένα τρίτο της δυναμικότητας, είναι δύσκολο να βρεθεί «λευκός ιππότης» ή να υπάρξουν συγχωνεύσεις μεταξύ των τριών μεγάλων (Σιδενόρ, Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδος), ακόμη και αν οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προβούν σε γενναία ρύθμιση δανείων.

Κοντολογίς, σχήματα, όπως το Ελληνικά Καλώδια - Fulgor ή το Μαρινόπουλος - Σκλαβενίτης δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν τώρα

 

ΚΥΠΡΟΣ: Το ανέκδοτο με τους Πόντιους πολίστες είναι γνωστό: Πανηγύριζαν μέρες ολόκληρες επειδή έχασαν με 10-0, γιατί δεν είχαν πνιγμένους παίκτες, όπως συνέβαινε στους προηγούμενους αγώνες...

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με εκείνους που ενθουσιάστηκαν στην Ελλάδα επειδή το ΑΕΠ έκλεισε με +0,3% το 2016.

Στην πρώην μνημονιακή Κύπρο τώρα, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης «δεν τρίβει τα μάτια του από την ανάπτυξη» αλλά αντίθετα είναι προσγειωμένος, παρά το γεγονός ότι η τοπική οικονομία έτρεξε πέρυσι με +2,8%, (έναντι +1,7% το 2015) και παρά το ότι οι φετινές προβλέψεις μιλάνε για μια επίδοση μεταξύ του +2,5% και του +3%.

Δεν χάνει μάλιστα ευκαιρία να επισημαίνει προς όλους πως χρειάζεται συνεχώς προσοχή και πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Έτσι, παρά το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2016, νέες προσλήψεις στο δημόσιο δεν θα γίνουν και φυσικά θα επιταχυνθεί η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων-αξιοποιήσεων.

Ειδικότερα μέσα στο 2017 προβλέπεται η προσέλκυση επενδυτή-διαχειριστή κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος, η λειτουργία της μαρίνας της Λάρνακας από ιδιώτη, η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, αλλά και η εκχώρηση του κρατικού λαχείου.

Όλα αυτά, πέρα από τα σχέδια για δημιουργία καζίνο από ιδιώτες.

ΥΓ: Η CYTA θα μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία και θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους. Ωστόσο, πρόθεση είναι να πουληθεί η CYTA Hellas.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v