Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 21 2017

H επιμονή των αναλυτών για Motor Oil και το deal Grivalia-Εurolife

H επιμονή των αναλυτών για Motor Oil και το deal Grivalia-Εurolife

MOTOR OIL: Επειδή το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι μόνο οι τράπεζες και ο τραπεζοκεντρικός Γενικός Δείκτης, ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση της Motor Oil, η μετοχή της οποίας εκτινάχθηκε κατά την τελευταία πενταετία από τα 5,5 στα 14,6 ευρώ, πέρα από τα μερίσματα και τις επιστροφές κεφαλαίου που διανεμήθηκαν.

Ωστόσο, παρά το ράλι της μετοχής, οι περισσότεροι αναλυτές συνεχίζουν να στηρίζουν τη MOH και αυτό όχι μόνο γιατί αποτελεί αμυντική επιλογή σε ένα ενδεχόμενο Grexit (αποθέματα σε διεθνές εμπόρευμα που αποτιμάται σε δολάρια, μεγάλο ποσοστό εξαγωγών, χωρίς επισφάλειες στο εσωτερικό καθώς πουλάει στις θυγατρικές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών).

Επιπλέον, ακόμη και σε ένα διεθνές περιβάλλον κάπως χαμηλότερων περιθωρίων διύλισης, εκτιμάται ότι είναι σε θέση να επιτυγχάνει υψηλή κερδοφορία, μειώνοντας περαιτέρω τον ήδη χαμηλό δανεισμό της (καθαρό χρέος προς EBITDA μικρότερο της μονάδας) και προσφέροντας στους μετόχους της μερισματικές αποδόσεις σαφώς ανώτερες από τα επιτόκια των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων.

Αυτά είδε και η Alpha Finance στην πρόσφατη έκθεσή της (συνιστά «outperform», τιμή-στόχο τα 16,75 ευρώ και μερισματική απόδοση 6,2%).

Με καλά λόγια αναφέρεται ο ελληνικός οίκος και για τα ΕΛΠΕ (συνιστά «outperform», τιμή-στόχο τα 6,5 ευρώ), ωστόσο στέκεται σε κάποιες πρόσθετες προκλήσεις όπως η αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς το Ιράν, όταν η πώληση του ΔΕΣΦΑ (θα εισέπραττε μετρητά από αυτή) μεταφέρεται για αργότερα.

 

GRIVALIA-EUROLIFE: Με 50%-50% συμμετέχουν πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο της Grivalia Hospitality, Grivalia ΑΕΕΑΠ και Eurolife.

Οι δύο εταιρείες, συμφερόντων Fairfax, κάλυψαν τα 58 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου, που διενήργησε η Grivalia Hospitality, με στόχο επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα. Η απόφαση της Eurolife να βάλει 30 εκατ. ευρώ μαθαίνουμε ότι ελήφθη στο πλαίσιο κινήσεων διασποράς του χαρτοφυλακίου αποθεμάτων.

Η μέχρι τώρα έκθεση στο real estate ήταν μηδαμινή επί ενός χαρτοφυλακίου ύψους περίπου 2,4 δισ. ευρώ και η επένδυση αποτελεί την πρώτη κίνηση για την ενίσχυσή της.

ΥΓ: Η κάλυψη της ΑΜΚ από Grivalia και Eurolife κρύβει ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο. Η Fairfax δεν βάζει, προς το παρόν, «φρέσκο» χρήμα για επενδύσεις στα τουριστικά ακίνητα.

ΥΓ ΙΙ: Ισχυρός μέτοχος μειοψηφίας και στις δύο εταιρείες παραμένει η Eurobank (σ.σ. διαθέτει ποσοστό 20%), στην οποία επίσης συμμετέχει η Fairfax.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v