Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2017

ΟΤΕ: Η Morgan Stanley και τα σενάρια για το μέρισμα

ΟΤΕ: Η Morgan Stanley και τα σενάρια για το μέρισμα

Η Morgan Stanley -με αφορμή τα διεθνή, ανεπιβεβαίωτα, δημοσιεύματα για πρόθεση πώλησης των δύο θυγατρικών του ΟΤΕ στη Ρουμανία- έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα της μερισματικής πολιτικής του Οργανισμού.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου του 2016, ο καθαρός δανεισμός του ΟΤΕ ανερχόταν μόλις στα 801 εκατ. ευρώ, ποσό σαφώς χαμηλότερο από το ύψος του ετήσιου EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), πράγμα που αποδεικνύει την άριστη ρευστότητα του Ομίλου.

Επιπλέον, ο ΟΤΕ καταφέρνει να παράγει θετικές ταμειακές ροές, παρά το γεγονός ότι μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2016 κατέβαλε για επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ. Άρα, λοιπόν, εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου ο καθαρός δανεισμός του Οργανισμού να μηδενιστεί.

Και ερχόμαστε τώρα στο σενάριο της πώλησης των δύο θυγατρικών στη Ρουμανία, την αξία των οποίων η Morgan Stanley υπολογίζει γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Αν μια τέτοια συναλλαγή ολοκληρωθεί, τότε ο ΟΤΕ θα βρεθεί με ένα θετικό καθαρό ταμείο της τάξεως των 600-700 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο της αποτίμησής του στο ταμπλό του ΧΑ κυμαίνεται γύρω στα 4,1 δισ. ευρώ.

Για πόσο λοιπόν χρονικό διάστημα ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να ακολουθεί μια τόσο συντηρητική μερισματική πολιτική; (0,08 ευρώ πρόπερσι, 0,10 ευρώ πέρυσι και πρώτες εκτιμήσεις για 0,12 ευρώ φέτος).

Θα προχωρήσει σε μια σημαντική επιστροφή κεφαλαίου, ή μήπως σε κάποια νέα υποσχόμενη επιθετική κίνηση;

ΥΓ: Ακόμη πάντως και με ένα μέρισμα στο 0,12 ευρώ, η σχετική απόδοση με βάση την τρέχουσα τιμή γύρω στα 8,4 ευρώ υπολογίζεται στο 1,4%, υπερδιπλάσια από τα προσφερόμενα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v