Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 24 2017

Σίριαλ χωρίς... τέλος με τα περιφερειακά αεροδρόμια

Σίριαλ χωρίς... τέλος με τα περιφερειακά αεροδρόμια

FRAPORT: Πραγματικό «σπριντ» θα χρειαστεί ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό τη γερμανική Fraport στις 15 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί, έπειτα από απανωτές παρατάσεις. Παρά την καλή διάθεση και των δύο πλευρών, υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε οι Γερμανοί να πάρουν τα κλειδιά των 14 αεροδρομίων.

Στελέχη που παρακολουθούν το «σίριαλ» με τη σύμβαση παραχώρησης υποστηρίζουν πως οι εκκρεμότητες δεν περιορίζονται στο γνωστό θέμα με τις ιατρικές υπηρεσίες των αεροδρομίων. Πρόκειται και για άλλα τεχνικά ζητήματα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπογραφεί και οι τελικές συμβάσεις με όλους τους διεθνείς οργανισμούς που θα «βάλουν πλάτη» για τη χρηματοδότηση της επένδυσης. Το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται, πάντως, κλεισμένο.

Είναι χαρακτηριστικό, όμως, πως καμία διεθνής εμπορική τράπεζα δεν συμμετέχει στο χρηματοδοτικό σχήμα που θα «αιμοδοτήσει» τον γερμανικό όμιλο με 1,6 δισ. ευρώ για το εφάπαξ τίμημα της παραχώρησης (1,23 δισ. ευρώ) και τις επενδύσεις (350 εκατ. ευρώ) στα 14 αεροδρόμια.

Στο σχήμα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η International Finance Corporation (IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Παρευξείνια Τράπεζα και η Alpha Bank.

 

ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΤΟΥ JESSICA: Από την ψιλή κρησάρα της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) πέρασε η διαχείριση του κοινοτικού προγράμματος Jessica, μέσω του οποίου κινητοποιήθηκαν επενδύσεις περί τα 300 εκατ. ευρώ, με διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων 100 εκατομμυρίων.

Η ΕΔΕΛ, που έχει πετσοκόψει αρκετούς φορείς διαχείρισης κοινοτικών πόρων τα τελευταία χρόνια, βαθμολόγησε με άριστα το Jessica καθώς διαπίστωσε πως όχι μόνο τηρήθηκαν οι κοινοτικοί κανόνες αλλά και οι προϋποθέσεις διαφάνειας κ.λπ.

Μήπως είναι καιρός να αρχίσουν τα σεμινάρια και σε άλλες διαχειριστικές αρχές που υστερούν;

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v