Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 6 2017

Το παράδειγμα της Κύπρου για Μαξίμου και τράπεζες

Το παράδειγμα της Κύπρου για Μαξίμου και τράπεζες

Την αυξημένη ταχύτητα με την οποία καλούνται να τρέξουν κυβέρνηση, αρχές και διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση σε οικονομία και κόκκινα δάνεια, που προκλήθηκε από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των δύο τελευταίων αξιολογήσεων, θυμίζει η Κύπρος.

Με την κυπριακή οικονομία να τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 3,3% (στοιχεία α' τριμήνου) και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να αναβαθμίζεται (σ.σ. τελευταία αναβάθμιση από S&P), οι κυπριακές τράπεζες εμφανίζουν τον τελευταίο χρόνο σταθερή μείωση στα «κόκκινα» δάνεια, ενίσχυση των επιπέδων ρευστότητάς τους και σημαντική αύξηση των νέων χορηγήσεων.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στο νησί. Η Κύπρου μείωσε κατά 662 εκατ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της, στη διάρκεια του α' τριμήνου, ενώ για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ο ρυθμός μείωσης των NPEs ξεπέρασε αυτόν της μείωσης των NPLs, ενδεικτικό της βελτιούμενης συμπεριφοράς των ρυθμισμένων δανείων.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων της τράπεζας ολοκλήρωσε μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του έτους την πώληση ακινήτων ύψους 110 εκατ. ευρώ, επίδοση διπλάσια (σ.σ. αύξηση 98%) σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που αποτυπώνει τη βελτίωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Στο ίδιο διάστημα, στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Κύπρου πέρασαν ακίνητα ύψους 128 εκατ., κατόπιν συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα. Το ποσό είναι μειωμένο κατά 33% σε τριμηνιαία βάση.

Ως αποτέλεσμα της απομόχλευσης του ισολογισμού της, της ενίσχυσης των καταθέσεων και της βελτίωσης της αξίας των ενεχύρων, η τράπεζα όχι μόνο εξόφλησε τον ELA αλλά χορήγησε στο α' τρίμηνο νέα δάνεια ύψους 690 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δόθηκαν στην κυπριακή αγορά.

Οι νέες χορηγήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 89%, σε σχέση με τον τριμηνιαίο μέσο όρο του 2016 (365 εκατ. ευρώ).

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα η Εθνική είχε -τη μεγαλύτερη- αύξηση στις νέες χορηγήσεις, το α' τρίμηνο, δίνοντας 500 εκατ. ευρώ. Μέρος, δε, της παραπάνω επίδοσης εκτιμάται ότι οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους.

Υ.Γ. Το γεγονός ότι τα προβληματικά δάνεια της Κύπρου είναι συγκεντρωμένα στον κλάδο του real estate ασφαλώς και βοηθάει στην καλύτερη αντιμετώπισή τους, αλλά, όπως συνάγεται από σειρά στοιχείων, οι Κύπριοι έχουν κάνει προεργασία, που στην Ελλάδα παραμένει ζητούμενο λόγω και των καθυστερήσεων στο θεσμικό πλαίσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v