Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Όλο το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης

Κατά 1% θα ενισχυθεί ο δείκτης CET I από τη μείωση σταθμισμένου ενεργητικού κατά 3,5 δισ. Έκδοση Tier I ή Tier II ομολόγου, ύψους 450 με 500 εκατ. Το τριετές πρόγραμμα μείωσης στα κόστη κατά 200 εκατ.

Πειραιώς: Όλο το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου ενίσχυσης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας κατά 2% ως το τέλος του έτους γνωστοποίησε στους αναλυτές η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, μόλις μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση των ευρημάτων της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).

Κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, η διοίκηση της τράπεζας έμεινε, μεν, στην γραμμή, που χάραξε από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test, σημειώνοντας ότι υλοποιεί ήδη σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, έδωσε όμως περισσότερες πληροφορίες για το πλάνο.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι θα υπάρξει ενίσχυση του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Common Equity Tier I- CET I) κατά 1% από τις δρομολογημένες και επικείμενες πωλήσεις δανείων, μη τραπεζικών συμμετοχών, καθώς και θυγατρικών, ενώ τα συνολικά κεφάλαια θα ενισχυθούν, επιπρόσθετα, κατά 1%, από την έκδοση Tier I ή Tier II ομολόγου ως το τέλος του έτους.

Από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμμετοχών και θυγατρικών το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της Πειραιώς αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Επομένως, αν δεν καταγραφεί ζημιά από τις πωλήσεις, όπως αναμένει η τράπεζα, το όφελος από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού θα αυξήσει τον δείκτη CET I από το 14% (τέλος Μαρτίου) στο 15%.

Η έκδοση Tier I ή Tier II εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 450 με 500 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα αναμένει την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας βάσει της οποίας θα λάβει και τις τελικές της αποφάσεις για το είδος και το χρόνο της έκδοσης.

Μείωση στα κόστη κατά 80 εκατ. από δρομολογημένες ενέργειες

Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε, επίσης, ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί ή ολοκληρωθεί ενέργειες οι οποίες εξασφαλίζουν τη μείωση στα κόστη της τράπεζας κατά 80 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος περικοπής στα κόστη κατά 200 εκατ. ευρώ.

Τα 45 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εξοικονόμηση δαπανών, λόγω της αποχώρησης 1.200 εργαζομένων στις εν Ελλάδι δραστηριότητες του ομίλου με χρήση του προγράμματος εθελουσίας, ενώ τα διοικητικά κόστη θα μειωθούν κατά 35 εκατ. ευρώ από ενέργειες, οι οποίες έχουν, ήδη, δρομολογηθεί και δεν έχουν, προς το παρόν, αποδώσει στην ολότητά τους.

Οι μέχρι τώρα αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελουσίας έχουν φθάσει στις 1.200 (σ.σ. 550 έχουν ήδη αποχωρήσει) με την τράπεζα να εκτιμά ότι ο αριθμός δεν θα μεγαλώσει αισθητά τους επόμενους μήνες, παρ ότι άτυπα το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η τράπεζα πήρε στο πρώτο τρίμηνο το σύνολο του εφάπαξ κόστους για όσους έχουν υποβάλει ως τώρα αίτηση, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα με 132 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα σχημάτισε και πρόβλεψη 6 εκατ. ευρώ για τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές, που θα καταβάλει ως την αποχώρηση όλων των εργαζομένων που θα κάνουν χρήση του προγράμματος.

Ο αριθμός του δικτύου των εν Ελλάδι καταστημάτων προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω με στόχο να υποχωρήσει στα 500 σημεία από 588 σήμερα.

Φιλόδοξος στόχος του προγράμματος περικοπής στα κόστη κατά 200 εκατ. ευρώ, είναι ο δείκτης κόστη προς έσοδα να διαμορφωθεί στο 40%, από 56% σήμερα.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου προτιμητέοι επενδυτές για AMOEBA και ARCTOS

Η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι ως το τέλος του τρέχοντος τριμήνου θα έχουν αναδειχθεί προτιμητέοι επενδυτές για τα δύο πωλούμενα χαρτοφυλάκια με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το ένα που αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων (Amoeba) εισέρχεται στην τελική του ευθεία στις 14 Μαίου όταν και έχει προγραμματισθεί η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Το δεύτερο αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ( Arctos) και αναμένεται να έχει υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας ως το τέλος Ιουνίου.

Έσοδα 1,9 δισ. από πλειστηριασμούς ως το τέλος του 2019

Αναφορικά με την πορεία των πλειστηριασμών, η Πειραιώς δήλωσε ότι το 80% των εκποιούμενων assets ( σ.σ κυρίως ακίνητα) περιέρχονται στην κατοχή της, ενώ επανέλαβε τον στόχο για έσοδα 1,9 δις ευρώ από πλειστηριασμούς ως το τέλος του 2019.

Η τράπεζα προχώρησε σε ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 2 δισ. ευρώ εντός του πρώτου τριμήνου, ενέργεια πάντως που δεν οδήγησε σε αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, καθώς κάποιες από τις ρυθμίσεις σε μεγάλες εταιρείες δεν έχουν ακόμη τυπικά υπογραφεί. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Χαμηλότερο guidance για NII

Σύμφωνα με αναλυτές η διοίκηση της τράπεζας αναθεώρησε ελαφρώς επί τα χείρω την εκτίμησή της για την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους, δηλώνοντας ότι αναμένει για ολόκληρο το 2018 να καταγράψουν ποσοστιαία υποχώρηση, αντίστοιχη του πρώτου τριμήνου (9%).

Σημειώνεται ότι πριν από μερικούς μήνες, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου του 2017 η τράπεζα είχε διατυπώσει εκτίμηση για χαμηλή μονοψήφια πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους.

Όσον αφορά στο cost of funding η τράπεζα δήλωσε ότι είναι κοντά στο να επιτύχει την απεξάρτησή της από τον ELA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v