Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 31 2002

Δύσκολοι καιροί για… δορυφόρους

Επί ξυρού ακμής βρίσκεται το θέμα της εμπρόθεσμης εκτόξευσης του ”ελληνικού” δορυφόρου Hellas Sat, καθώς εκπνέουν μέχρι το τέλος της εβδομάδος διάφορες προθεσμίες, με κυριότερη αυτή της καταβολής μέρους των χρημάτων στην κατασκευάστρια εταιρία.

Ο ΟΤΕ καλείται να σηκώσει πλέον το (χρηματικό) βάρος στις πλάτες του καθώς οι μέχρι πρότινος συνεταίροι του δεν μετείχαν στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Hellas Sat και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμμετέχουν ούτε στα επερχόμενα έξοδα.

Ειδικότερα, ο ΟΤΕ κατέχει πλέον το 62,5% των μετοχών της δορυφορικής κοινοπραξίας, ενώ μικρότερα μερίδια κατέχουν η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και η εταιρία AvacomNet.

Μέχρι χθες δεν είχε βρεθεί συγχρηματοδότης, ενώ δεν είχε φυσικά ληφθεί απόφαση για μονομερή χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Ο δορυφόρος πρέπει να εκτοξευθεί και να τεθεί σε λειτουργία μέχρι την 19η Απριλίου 2003. Σε άλλη περίπτωση η χώρα μας χάνει το δικαίωμα της θέσης 39ο Ανατολικά (προνομιακή θέση που καλύπτει το σύνολο της Ευρώπης), γεγονός που για πολλούς ισοδυναμεί με απώλεια εθνικού χώρου.

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, ο Εντεταλμένος Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ. Γ. Σκαρπέλης, θα μεταβεί πάντως στην Κύπρο συνοδευόμενος από τον κ. Αργυρόπουλο προκειμένου να συζητήσει με τον υπουργό Ενέργειας, κ. Ν. Ρολάνδη το θέμα της συμμετοχής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στην ”δορυφορική” κοινοπραξία.

Ακόμη όμως κι αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από την Κυπριακή Βουλή, γεγονός που σημαίνει, ότι μέχρι τότε ο ΟΤΕ θα πρέπει να δώσει την προκαταβολή για την ”δορυφορική φωλίτσα” του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v