Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 11 2020

Οι «ανάσες» της Prime μέσω Interamerican και οι γκρίνιες για το συνεγγυητικό

Οι «ανάσες» της Prime μέσω Interamerican και οι γκρίνιες για το συνεγγυητικό

PRIME: Το κεφάλι της… πάνω από το νερό έβγαλε η ασφαλιστική εταιρεία Prime Insurance του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, καθώς με βάση τα στοιχεία της 31ης Μαρτίου κατάφερε να επανέλθει σε δείκτη φερεγγυότητας υψηλότερο του 100%.

Η Prime, που βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό τη στενή επιτήρηση των κυπριακών εποπτικών αρχών, έκλεισε το 2018 με δείκτη φερεγγυότητας 91% και μετά από διορθωτικές κινήσεις τον ανέβασε στο 94% στα τέλη του 2019 και στο 103% στις 31/3/2020.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η κυπριακή ιστοσελίδα Stockwatch, η Prime Insurance ήταν η μόνη ασφαλιστική εταιρεία της Κύπρου που στις 31/12/2019 είχε δείκτη φερεγγυότητας κάτω από το 100% και πως η φετινή άνοδος οφείλεται στην πώληση του χαρτοφυλακίου που διέθετε στην Ελλάδα (αγοραστής η Interamerican).

ΥΓ: Τα ποσοστά που κατέχει σε Prime Insurance και Ιntertech είναι από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που έχουν απομείνει στα χέρια του κ. Δημήτρη Κοντομηνά, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου θα ρευστοποιηθούν και αυτά έναντι των χρεών που έχει συσσωρεύσει ο γνωστός επιχειρηματίας. Το μερίδιο πάντως της Prime στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά είναι αξιοσημείωτο.



ΣΥΝΕΓΓΥΗΤΙΚΟ: Ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνεδρίαση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο, όπως άλλωστε αναμενόταν (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr).

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο ΣΜΕΧΑ πρότεινε μεταξύ άλλων την απορρόφηση από το Συνεγγυητικό του επενδυτικού κομματιού του ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων) των τραπεζών και τη διοίκηση του Συνεγγυητικού από τους φορείς που έχουν βάλει τα λεφτά τους σ’ αυτό. Αναφορά επίσης έγινε και σε άλλα ζητήματα όπως ο καθορισμός του πότε πρέπει να αποζημιώνονται οι επενδυτές και η συντόμευση των πολυετών εκκαθαρίσεων των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Ενδιαφέρον παρουσίασε -μεταξύ άλλων- και η θέση του ΣΕΠΕΥ, σύμφωνα με την οποία ένα 10% των ετήσιων φορολογικών εσόδων από τις πωλήσεις τίτλων (3-3,5 εκατ. ευρώ, καθώς κατά την περίοδο 2012-2019 τα μέσα ετήσια σχετικά φορολογικά έσοδα κυμάνθηκαν στα 33 εκατ. ευρώ) να κατευθύνεται προς το Συνεγγυητικό και έτσι σταδιακά να επιστρέφεται στα μέλη του Ταμείου τμήμα των κεφαλαίων που έχουν ήδη καταβάλει.

Το μόνο βέβαιο είναι πως υπάρχει μεταξύ των παραγόντων της εγχώριας επενδυτικής αγοράς μια γενικευμένη δυσαρέσκεια για μια ευρεία σειρά ζητημάτων.

Οι θεσμικοί επενδυτές για παράδειγμα ζητούν τις εισφορές τους πίσω, γιατί θεωρούν ότι δεν προκαλούν σοβαρό κίνδυνο στο σύστημα, ενώ οι χρηματιστηριακές εταιρείες πιστεύουν ότι το ύψος των εισφορών τους είναι υπερβολικό, καθώς είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που π.χ. ζητείται στην Κύπρο.

Υπάρχουν χρηματιστές επίσης που καυτηριάζουν τη χαλαρή εποπτεία του παρελθόντος, αλλά και τη νομική ασάφεια σε μια σειρά ζητημάτων, ο συνδυασμός των οποίων έχει εκτινάξει τις αποζημιώσεις που έχει συνολικά καταβάλει το Συνεγγυητικό σε πάνω από 30 εκατ. ευρώ!

«Μόνο η δική μου εταιρεία έχει ζημιωθεί έμμεσα το ποσό του ενός εκατ. ευρώ μέσω του Συνεγγυητικού, επειδή κάποιοι δεν έκαναν αυστηρούς ελέγχους και κάποιοι άλλοι αποφάσιζαν και αποζημιώνονταν τοκογλύφοι», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστής...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v