Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχονται ριζικές αλλαγές για το Συνεγγυητικό

Διεξάγεται σήμερα η πρώτη συνεδρίαση των μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο. Ακολουθεί την υποβολή των προτάσεων από το σύνολο των φορέων της επενδυτικής κοινότητας. Τα βασικά θέματα εξέτασης.

Ερχονται ριζικές αλλαγές για το Συνεγγυητικό

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή διαδικτυακή συνεδρίαση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σχετικά με το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, η πορεία του οποίου επηρεάζει σημαντικά το σύνολο της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας.

Το ξεχωριστό ενδιαφέρον της συνεδρίασης έγκειται στο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΣΜΕΧΑ, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ΣΕΠΕΥ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΧΑΕ, το ίδιο το Συνεγγυητικό) θα έχουν υποβάλει τις δικές τους προτάσεις και πολύ πιθανόν να κληθούν να δώσουν σχετικές διευκρινίσεις επ’ αυτών.

Βέβαια, εκτιμάται ότι οι φορείς θα κληθούν στο μέλλον να εμπλουτίσουν και να εξειδικεύσουν περαιτέρω τις προτάσεις τους, ανάλογα με την τροπή που θα παίρνει κάθε φορά ο διάλογος στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όπου φυσικά τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι θα συνεξετασθούν και οι τρόποι λειτουργίας αντίστοιχων ταμείων στο εξωτερικό.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αλλαγές που θα προκύψουν στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο θα είναι βαθιές, με τις απόψεις των φορέων της αγοράς να μην είναι πάντοτε ταυτόσημες.

Πάντως, μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα εξετάσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, συγκαταλέγονται:

  • Ο τρόπος λειτουργίας και διοίκησης του Συνεγγυητικού (σήμερα διοικείται κυρίως από φορείς εταιρειών, οι οποίες καταβάλλουν εισφορές στο Ταμείο).
  • Το αν θα συγχωνευθεί το Συνεγγυητικό με το κομμάτι των επενδύσεων του ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων), καθώς ορισμένοι θεωρούν «πολυτέλεια» την ύπαρξη δύο ταμείων σε μια μικρή αγορά όπως η ελληνική.
  • Το αν θα μεταβληθεί ο τρόπος καταβολής των εισφορών των μελών του Συνεγγυητικού και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση.

Πέραν όμως όλων αυτών, παράγοντες της αγοράς θέτουν ευρύτερα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το να προκύψει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να μπορεί να προσελκύσει εταιρείες του κλάδου από άλλες χώρες, προσφέροντας θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα (βλέπε παράδειγμα Κύπρου).

Επίσης, τίθεται ευθέως το ζήτημα αλλαγών στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να είναι ξεκαθαρισμένο ποιες περιπτώσεις αποζημιώνει το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο και ποιες όχι. «Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου αναγκαστήκαμε να αποζημιώσουμε επενδυτές που υποψιάζομαι ότι είχαν τα χαρακτηριστικά του τοκογλύφου», αναφέρει ενδεικτικά γνωστός χρηματιστής.

Τέλος, πολλοί θέτουν το θέμα ύπαρξης ασφαλιστικών δικλίδων και αυστηρότερων προληπτικών ελέγχων, προκειμένου να διαχωρίζονται ξεκάθαρα το ταμείο των πελατών μιας εταιρείας από τα διαθέσιμα των επενδυτών, καθώς από την παραβίαση αυτού του κανόνα, έχουν προέλθει σημαντικές ζημιές που αποζημίωσε κατά το παρελθόν το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο.

Η ύπαρξη ενός υγιούς Συνεγγυητικού Κεφαλαίου είναι πολλαπλά ωφέλιμη για την επενδυτική κοινότητα της χώρας. Οι περιπτώσεις όπου το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο υποχρεώθηκε κατά το παρελθόν να καταβάλει σημαντικά ποσά ήταν αρκετές, με τις πλέον πρόσφατες αυτές των πελατών των χρηματιστηριακών εταιρειών Άτλας, Guardian Trust και Τσεκούρας. Μεγάλη υπόθεση του παρελθόντος είχε αποτελέσει και αυτή της Γένεσις Χρηματιστηριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v