Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 16 2003

Τα ”παραθυράκια” οι... μπουκαπόρτες και η... 3G

Εντύπωση προκαλεί στη διεθνή ”τεχνολογική” κοινότητα, το γεγονός ότι η χώρα που πανηγυρικά κατέχει, την τελευταία θέση πανευρωπαϊκά, σε ότι αφορά τη διείσδυση των λεγόμενων ”νέων μέσων” (π.χ. internet ή ψηφιακή τηλεόραση) βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους να ανακόπτει την ισχνή αναπτυξιακή τους πορεία. Ο λόγος βέβαια για τη χώρα μας.

Μετά λοιπόν τον περίφημο νόμο περί ”τυχερών” παιχνιδιών που αφορούσε άμεσα στα... internet café, ο νόμος περί ασυμβιβάστου του βασικού μετόχου εταιρίας που αναλαμβάνει δημόσια έργα και κατόχου ΜΜΕ, απειλεί να αφανίσει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης υπηρεσιών τρίτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας.

Αποτέλεσμα άλλωστε αυτού του νόμου ήταν και το κλείσιμο της δικτυακής πύλης Vizzavi στην οποία συμμετείχε μετοχικά η Vodafone (που ως γνωστόν αναλαμβάνει δημόσια έργα όπως το ΙΚΑnet). Στην ίδια όμως κατηγορία δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες MyCosmos ή Vodafone Live με μια αυστηρή ερμηνεία του νόμου;

Η νέα ”έκθεση πεπραγμένων” (implementation report) για τις τηλεπικοινωνίες αναφέρει ότι η ισχύς αυτού του νόμου απειλεί την ανάπτυξη της τρίτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, που εν πολλοίς βασίζεται στη ζωντανή αναμετάδοση γεγονότων (π.χ. ο τελικός των 100 μέτρων της Ολυμπιάδας) κάτι που καθιστά αυτόματα την εκάστοτε εταιρία ”Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης”.

Ο Χαμαιλέων πληροφορείται ότι υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία (omerta!!) που προέκυψε κατόπιν συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συνεχιστεί η ανάπτυξη της σχετικής αγοράς.

Πρόκειται άραγε για μια προσπάθεια επιβεβαίωσης της γνωστής ρήσης ότι ”νόμοι υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά δεν τηρούνται” ή μήπως πρέπει κάποιος να σκεφθεί πώς μπορεί να σταματήσει αυτή η γελοία κατάσταση;

Μέσω της οποίας, κάποιοι γιγαντώνονται διότι τυπικά η ιδιοκτησία του ”Μέσου” ανήκει στο θείο, το γιο ή τον... εγγονό τους και κάποιοι άλλοι πρέπει να ψάξουν να βρουν το... μπατζανάκι που θα τους επιτρέψει να κάνουν τη δουλειά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v