Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 25 2023

Ο Μυτιληναίος και η «μεγάλη κουβέντα» - Eurobank: Η διαδικασία για το 1,4% - Σφηνάκια για όμιλο ΓΕΚ, Φουρλή, ΕΚΤΕΡ

Ο Μυτιληναίος και η «μεγάλη κουβέντα» - Eurobank: Η διαδικασία για το 1,4% - Σφηνάκια για όμιλο ΓΕΚ, Φουρλή, ΕΚΤΕΡ

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Πραγματικά «μεγάλη κουβέντα» είχε πει ο πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Mυτιληναίος, όταν επισήμανε πως «πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες το κόστος της πράσινης μετάβασης» σε συνέντευξή του με τον ίδιο τίτλο στο Business Review του Εuro2day.gr με τους New York Times, τον Δεκέμβριο του 2021.

Διότι το θέμα του κόστους που καλούνται να επωμιστούν οι πολίτες (και οι προϋπολογισμοί), στο εξωτερικό έχει αρχίσει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ αναγκάστηκε σε αναδίπλωση σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί, ενώ οι Γερμανοί αντιδρούν έντονα στην αντικατάσταση της θέρμανσης των σπιτιών τους από αντλίες θερμότητας, για λόγους κόστους.

Τα παραδείγματα δεν τελειώνουν εδώ. Γενικώς έχει αρχίσει σημαντική αντίδραση, με τη λογική πολλών να είναι ότι «με νοιάζει για το τέλος του κόσμου, αλλά με νοιάζει και το πώς θα τα βγάλω πέρα ως το τέλος του μήνα».

Δεν είναι τυχαίο ότι διάσημος αρθρογράφος των Financial Times, o Γκίντεον Ράχμαν, αναφέρθηκε στα προβλήματα αυτά σε εκτενές άρθρο (εδώ μεταφρασμένο από το Euro2day.gr) με τίτλο «Ο λαϊκισμός μπορεί να εκτροχιάσει την πράσινη μετάβαση», σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι το καλό είναι πως… μέχρι στιγμής δεν έχει ανέλθει στην εξουσία κάποιος ηγέτης από τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής! Κι αυτό δηλαδή μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Σχεδόν δύο χρόνια πριν, ο Mυτιληναίος ήταν σαφής: «Η Ευρώπη αποφάσισε να γίνει ο κύριος υπέρμαχος, ο πρωταθλητής, αν θέλετε, της πράσινης μετάβασης, λαμβάνοντας και το αντίστοιχο μήνυμα από την κοινή γνώμη.

Η κοινή γνώμη, όμως, δεν είχε όλα τα δεδομένα στα χέρια της. Ούτε για τον χρόνο που θα απαιτηθεί ούτε για το κόστος που θα αναληφθεί. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν “μισό”. Ρωτήθηκε αν είναι υπέρ ή εναντίον, δεν ρωτήθηκε αν είναι υπέρ της πράσινης μετάβασης με μεγάλο κόστος. Αυτό το ερώτημα δεν τέθηκε ποτέ!

Δεν θέλω να εκληφθεί αυτό που λέω ως επιχείρημα ενάντια στην πράσινη μετάβαση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το αντίθετο, επιθυμώ να συνεισφέρω στον δημόσιο διάλογο, για μια πράσινη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλή, που θα μειώσει στο ελάχιστο κρίσεις όπως η τρέχουσα».

Αλλά τότε ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Τώρα όλα δείχνουν ότι οι ανησυχίες του δικαιώνονται.

 

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ: Κοντά στην απόκτηση του συντριπτικού μέρους των ενυπόθηκων δανείων της Σφακιανάκης ΑΕΒΕ, μητρικής του ομώνυμου ομίλου, βρίσκεται το private equity fund Fortress.

Μετά την απόκτηση των απαιτήσεων Πειραιώς και Alpha, το fund βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τα SPVs των τιτλοποιήσεων Cairo και Frontier II, για την αγορά των απαιτήσεών τους, που απορρέουν από δάνεια ονομαστικής αξίας 62 και 32 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

 

ΤΧΣ-ΕUROBANK: Εντός της ημέρας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοίνωση από το ΤΧΣ, με την οποία το Ταμείο θα γνωστοποιήσει ότι έλαβε την προσφορά από την τράπεζα για επαναγορά 52.080.673 μετοχών της (σ.σ. 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου).

Θεωρητικά, με τη λήψη της προσφοράς, το Ταμείο ξεκινά διαδικασία αξιολόγησης, για να κρίνει αν εκκινεί διαδικασία συναλλαγής.

Στην περίπτωση της προσφοράς της Eurobank, αν το premium, που ενέχει το προσφερόμενο τίμημα, έναντι τρέχουσας και μεσοσταθμικής τιμής, κριθεί ικανοποιητικό, είναι πιθανόν η ανακοίνωση του Ταμείου να αναφέρει ότι η αυτόκλητη προσφορά έλαβε θετική αξιολόγηση και ξεκινά η διαδικασία συναλλαγής.

 

ΤΧΣ - EUROBANK II: Θέμα αξιοπιστίας επενδυτή και fit & proper δεν τίθεται. Η Eurobank Holdings έχει δρομολογήσει τη λήψη ενδοομιλικού δανεισμού, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τίμημα. Το Ταμείο, όμως, έχει τη δυνατότητα, με τη βοήθεια του συμβούλου διάθεσης, να ζητήσει βελτίωση της τιμής ή άλλων όρων της προσφοράς.

Αν η προσφορά κριθεί ικανοποιητική, το Ταμείο, με βάση τη στρατηγική αποεπένδυσης, καλείται να υπογράψει με τον επενδυτή μια υπό όρους συμφωνία, που θα του επιτρέψει να αναζητήσει εναλλακτικές προσφορές, μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Στις προοπτικές που δημιουργεί η ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης για το σύμπλεγμα αιολικών πάρκων Καφηρέα στάθηκε η διοίκηση της εισηγμένης, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, για τα αποτελέσματα β’ τριμήνου και τις προοπτικές του ομίλου.

Η έναρξη λειτουργίας αυξάνει την εγκατεστημένη ισχύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κατά 35% (327 MW) και αναμένεται να συνεισφέρει 55 με 60 εκατ. ευρώ EBITDA ετησίως.

Υ.Γ. Η εταιρεία στρέφει εκ νέου την προσοχή στις ΗΠΑ για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου ίδρυσε τρεις νέες εταιρείες (TERNA DER, TERNA DER 2, TERNA DER 3). Όλες για ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σημαντική άνοδος την Παρασκευή για τη μετοχή που επέστρεψε πάνω από τα 13 ευρώ, στα 13,36 με άνοδο 3,89%.

Η κατασκευαστική δεν έχει καταγράψει αξιόλογη κίνηση τον τελευταίο μήνα, παρά τη mega προσφορά που κατέθεσε για την Αττική Οδό και την ανακήρυξή της ως προτιμητέου επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ. Εμφανίζει ωστόσο απόδοση άνω του 20% στο εξάμηνο και άνω του 50% σε 12μηνο ορίζοντα.

Οι αναλυτές βλέπουν υψηλά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή, δίνοντας τιμές-στόχους πάνω από τα 20 ευρώ (ενδεικτικά η Πειραιώς δίνει στόχο στα 20,7 ευρώ και η Axia στα 21,2 ευρώ).

Υ.Γ. Σήμερα τα αποτελέσματα εξαμήνου, Τετάρτη θα γίνει παρουσίαση στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

 

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Το… γράφαμε την Παρασκευή, το είδε και η αγορά και ανέβασε τη μετοχή, ενώ άλλαξε χέρια το 1,34% της εταιρείας.

Η εταιρεία εμφανίζει θετικά -πλέον- ίδια κεφάλαια, ενώ έχει μηδενίσει τον καθαρό δανεισμό. Ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα αύξηση σε έσοδα και λειτουργικά κέρδη, με τη διοίκηση να κάνει λόγο για μεγέθυνση με μονιμότερα χαρακτηριστικά

 

FOURLIS-ΕΚΤΕΡ: Επιδόσεις… πρωταθλητισμού για τις δύο μετοχές στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αλλά με διαφορετική αφετηρία.

Fourlis και ΕΚΤΕΡ βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων με σημαντικό τζίρο μάλιστα, με την πρώτη να ενισχύεται 7,66% και τη δεύτερη να καταγράφει άνοδο άνω του 8%.

Ενώ η Fοurlis εμφανίζει γενικώς… χαμηλές πτήσεις, εμφανίζοντας οριακά αρνητική απόδοση (-2,17%) το τελευταίο τρίμηνο, η ΕΚΤΕΡ έχει προσφέρει συγκινήσεις, καταγράφοντας άνοδο άνω του 50% στο τρίμηνο και άνω του 70% στο εξάμηνο.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, είχε κινηθεί πιο υποτονικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v