Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 22 2023

Ο Πήτερ Παν η «Αυγή» και το μίσος για Στέφανο Κασσελάκη-Ενέργεια: Βγήκε κόντρα ΔΕΗ με ιδιώτες-ΚΕΡΑΛ: Ενα story από... παλιά

Ο Πήτερ Παν η «Αυγή» και το μίσος για Στέφανο Κασσελάκη-Ενέργεια: Βγήκε κόντρα ΔΕΗ με ιδιώτες-ΚΕΡΑΛ: Ενα story από... παλιά

ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί η ηγεσία του κόμματος να έχει διαιρεθεί, φαίνεται όμως ότι τα προσκείμενα και τα κομματικά ΜΜΕ ρίχνουν τις «μπηχτές» τους, σε αγαστή συνεργασία εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πρωτοσέλιδο άρθρο μέλους της γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, (τρέχα γύρευε) με τίτλο «Καλωσήρθατε στη Χώρα του - Πολιτικού - Πουθενά!»

Το οποίο ξεκίνησε από το Left.gr στις 19 Σεπτεμβρίου, για να μεταλαμπαδευθεί χθες τόσο στο ieidisis.gr όσο και στο επίσημο κομματικό όργανο, την ίδια την Αυγή, (!) που επισήμως -θα έπρεπε να- τηρεί αυστηρή ουδετερότητα!

«Πυρ με όλες τις κάνες» που λένε και οι στρατιωτικοί. Δεν έχουμε υπόψιν μας μήπως το… διαβάσανε στους ακροατές και «Στο Κόκκινο», το κομματικό ραδιόφωνο.

Στο κείμενο γίνονται πολλές αναφορές στο παραμύθι με τον Πήτερ Παν, (μαντέψτε ποιος είναι στη περίπτωση μας) ενώ ειδικά η «Αυγή» και το Left.gr, υποθέτουμε για να σιγουρέψoυν ότι θα γίνουν κατανοητοί οι παραλληλισμοί, έβαλαν και (την ίδια) έγχρωμη εικόνα του παραμυθιού.

Φοβήθηκαν ίσως ότι λόγω αυστηρά αριστερής ανατροφής, ορισμένοι αναγνώστες μπορεί να μην είχαν τις απαραίτητες «ελαφρές» λογοτεχνικές παραστάσεις για να καταλάβουν. Όπως και να το κάνουμε άλλο ο Πήτερ Παν, κι άλλο το «Πως δενότανε το ατσάλι».

Ωστόσο οι «μπηχτές» δεν ήταν μόνο λογοτεχνικής υφής. «Μεσσιανική μαγική σκέψη για μια συναρπαστική νικηφόρα συνέχεια στο αφήγημα «Ζήσε κι εσύ το -αντιφατικό, ρηχό αλλά ηδονιστικό- «Ελληνικό όνειρο, μπορείς!»», έστω και ως εικονική πραγματικότητα και με μια εσάνς από... «Survivor». (πάρτα Κασσελάκη)

Και συνεχίζει «το επιθετικό marketing «προϊόντος» στα καλύτερά του. Συγχαρητήρια στους εμπνευστές και φυσικά στους χρηματοδότες, εγχώριους και μη, καθώς μιλάμε για προεκλογική καμπάνια κόστους γύρω στα 100.000 ευρώ σε 15 μέρες. Αδήλωτα μεν, νομίμως δε». (ξαναπάρτα Κασελάκη)

Για να καταλήξει προς το τέλος: «Η κρίση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτυπώνεται απολύτως στο πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών για πρόεδρο. Και φυσικά τα σχέδια επί χάρτου των πολιτικών -εγχώριων και εξωχώριων- εμπνευστών (σ.σ. δεύτερη αναφορά για όσους δεν το κατάλαβαν με τη πρώτη) θα μείνουν στα χαρτιά, όπως και τα προηγούμενα. Όπως τελικά πάντα γίνεται όταν είναι πήλινα τα πολιτικά σου «πόδια».

Τέτοια περιποίηση και σεβασμός από τα (ολίγον έως και εντελώς) κομματικά ΜΜΕ στον υποψήφιο πρόεδρο που βγήκε πρώτος με… 45% την πρώτη Κυριακή!

Τελικά αντί να κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό της η κυβέρνηση, όπως είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει ανελέητη αντιπολίτευση στην πλειοψηφία των … ψηφοφόρων της προηγούμενης Κυριακής, (θυμίζουμε ότι ο Νίκος Παππάς με το 8,7% συντάχθηκε ανοιχτά με τον Κασσελάκη προ ημερών), ο στενός πυρήνας του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καλός με τα προετοιμασμένα αλλά στα live στα κανάλια όταν είναι για σοβαρά θέματα, δείχνει να… κομπλάρει χοντρά. Η γρήγορη δήλωση στο MEGA για το Κυπριακό ήταν «άστα να πάνε» εκφραστικά.

Βόρειο τμήμα, κρατίδιο αντί για ψευδοκράτος και τέτοια άσχετα. Θα στρώσει με τη σχετική προπόνηση;

Ίδωμεν.

 

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: Έντονη κινητικότητα παρατηρείται αυτό το διάστημα σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε ελληνικό επίπεδο σε ότι αφορά τις συλλογικές επενδύσεις, με την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, να εστιάζεται (στα πλαίσια του 4ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης) σε τρία κυρίως μέτωπα.

Πρώτον, στο ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο κινείται αυτή την περίοδο μια διαδικασία αξιολόγησης και αιτιολόγησης του κόστους με το οποίο τα θεσμικά χαρτοφυλάκια επιβαρύνουν τους πελάτες τους. Κάτι τέτοιο θα καθιστά πιο δύσκολη την επιβολή υψηλών και αναιτιολόγητων χρεώσεων, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και τον ανταγωνισμό προς όφελος των αποταμιευτών-επενδυτών.

Δεύτερον, στην αναγκαιότητα των θεσμικών επενδυτών να προσαρμοστούν γρήγορα στα ζητήματα της «βιωσιμότητας» (ESG).

Και τρίτον, στο ότι η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σύντομα θα καταθέσουν προτάσεις για την υιοθέτηση εργαλείων που θα αποσκοπούν στην εξασφάλιση ρευστότητας στα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Στο τέλος της ημέρας, τα εργαλεία αυτά θα πρέπει να «πάρουν το ΟΚ» του Υπουργείου Οικονομικών και να θεσμοθετηθούν.

 

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Τα πάλαι ποτέ αρνητικά ίδια κεφάλαια κατέστησαν θετικά και έκλεισαν στις 30/6/2023 στα 4,85 εκατ. ευρώ όπως βλέπουμε στις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου. Ο μέχρι πρόπερσι υψηλός καθαρός δανεισμός περιορίστηκε στο ένα εκατομμύριο ευρώ και θα καταστεί αρνητικός μόλις πουληθεί τμήμα του ακινήτου της στη Θεσσαλονίκη.

Στις οικονομικές καταστάσεις βλέπουμε ότι τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου (1,15 εκατ.) σε συνδυασμό με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία (15,4 εκατ.) αφήνουν σαφή περιθώρια για μονοψήφιο δείκτη P/E στη λήξη της φετινής χρονιάς.

Τέλος, με βάση το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεων, οι κερδοφορίες της επόμενης διετίας αναμένονται ισχυρές, πέρα από τις κινήσεις εξαγορών και επεκτάσεων που εξετάζονται.

 

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Όπως έγραφε χθες το Euro2day.gr στην τελική ευθεία μπαίνει η αξιοποίηση του ακινήτου που κατείχε η πάλαι ποτέ εισηγμένη «Κεραμεία Αλλατίνη» από εταιρεία του γνωστού επιχειρηματία Στράτου Ανδρεάδη.

Πρόκειται για ένα ακίνητο -«φιλέτο» όπως αποκαλείται- στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, που πουλήθηκε προ διετίας από την πρώην εισηγμένη έναντι μόλις 10,3 εκατ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα για πολλούς είχε θεωρηθεί ιδιαίτερα χαμηλό.

Από τα χρήματα που εισπράχθηκαν τελικά, σημαντικό ποσοστό κατευθύνθηκε για την αποπληρωμή οφειλής προς συγγενικό πρόσωπο του βασικού μετόχου και το υπόλοιπο για μείωση του τραπεζικού δανεισμού.

Σύμφωνα με υπολογισμούς τρίτων, η ΚΕΡΑΛ κατέχει πλέον ουσιαστικά ένα μόνο ακίνητο που σε αξία προσεγγίζει τις εναπομείνασες οφειλές της εταιρείας, οπότε πολύ δύσκολα οι μέτοχοι μειοψηφίας θα ανακτήσουν μικρό έστω ποσοστό των χρημάτων που επένδυσαν.

Πέραν αυτού, η διοίκηση της εταιρείας… σκίζει και σε θέματα ενημέρωσης των μετόχων: Μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει διεξαχθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της χρήσης 2022, αλλά ούτε και είναι γνωστό πότε αυτή θα γίνει.

ΥΓ: Για «να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι» το συγκεκριμένο ακίνητο είχε απασχολήσει πολλές φορές την χρηματιστηριακή κοινότητα, προκαλώντας κατά διαστήματα έντονες «συγκινήσεις» στο ταμπλό του ΧΑ: Άλλοτε επειδή -σύμφωνα με τη φημολογία- εκεί προοριζόταν να εγκατασταθεί το καζίνο της Θεσσαλονίκης, άλλοτε επειδή θα αγοραζόταν από μεγάλη αλυσίδα super market…

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ι: Με διαφορετικές απόψεις προσήλθαν ΔΕΗ και ιδιώτες προμηθευτές στην τελική σύσκεψη εργασίας στη ΡΑΑΕΥ για την αλλαγή του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας, που αφορά στις μετακινήσεις πελατών (ενεργειακός τουρισμός).

Η μεν δεσπόζουσα επιχείρηση επανέφερε παλαιότερη πρόταση της για καθορισμό «κόφτη» σε περιπτώσεις κακοπληρωτών που επιχειρούν να αλλάξουν πάροχο, οι δε ιδιώτες υποστηρίζουν ως βάση εκκίνησης των νέων ρυθμίσεων την παλαιότερη γνωμοδότηση της πρώην ΡΑΕ για ύπαρξη δύο ληξιπρόθεσμων λογαριασμών.

Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ είχε προτείνει το 2021 στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ, ενόψει αλλαγής του άρθρου 42, να συναρτάται η δυνατότητα μετακίνησης ενός πελάτη με το ύψος της οφειλής του. Μάλιστα, είχε βάλει τον «κόφτη» στα 80 ευρώ.

Με αυτήν την άποψη βρέθηκαν αντίθετοι σύσσωμοι οι ιδιώτες προμηθευτές, με το σκεπτικό ότι δεν πληρεί την αναλογικότητα το κριτήριο του απλήρωτου χρέους, γιατί η τιμή της κιλοβατώρας ποικίλει από πάροχο σε πάροχο και γιατί οι κατηγορίες των καταναλωτών (μέση, χαμηλή τάση) έχουν διευρυμένα όρια κατανάλωσης. Συν τοις άλλοις, εκτιμούν ότι εάν μπει όριο χρέους θα περάσει στη συνείδηση του καταναλωτή ότι μέχρι αυτό μπορεί να συνεχίσει να φεσώνει τον προμηθευτή του.

Αναγνωρίζεται, πάντως, στη ΔΕΗ μία λογική στην πρόταση της, γιατί εκδίδει εκκαθαριστικούς λογαριασμούς στο τετράμηνο, ενώ οι ιδιώτες κάθε μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, συμφωνία επ’ αυτού δεν υπήρξε. Η ΡΑΑΕΥ ζήτησε από όλους τους προμηθευτές να υποβάλουν τις προτάσεις τους ως την ερχόμενη Δευτέρα, με deadline, ώστε να ολοκληρώσει το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που προγραμματίζει να γίνει στις 9-13 Οκτωβρίου. Στόχος της ΡΑΑΕΥ είναι στις 20 Οκτωβρίου ο Θόδωρος Σκυλακάκης να έχει στο γραφείο του την γνωμοδότηση της Αρχής, για να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του άρθρου 42.

Οι ιδιώτες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους μέσω του συλλογικού οργάνου τους, της ΕΣΠΕΝ.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙ: Με νομοθετική ρύθμιση θα γίνουν οι αλλαγές στους όρους ένταξης και παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία. Το θέμα αυτό είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δεν προβλέπεται γνωμοδότηση από τη ΡΑΑΕΥ.

Η στήλη πληροφορείται ότι στα τέλη του 2022 η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ παρουσίασε στους προμηθευτές ηλεκτρισμού κείμενο σχετικής διάταξης, χωρίς, όμως, να προχωρήσει περαιτέρω.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε στην αγορά το ίδιο σχέδιο και ζήτησε τις απόψεις όλων των προμηθευτών, πράγμα που έγινε.

Αναμένεται η υλοποίηση της δέσμευσης του ΥΠΕΝ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v