Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2023

Ο ΣΕΒ, το επιτελικό κράτος και ο… Κασσελάκης - ΓΕΚ Τέρνα: Η νέα εξαγορά και η δουλειά με ΑΔΜΗΕ

Ο ΣΕΒ, το επιτελικό κράτος και ο… Κασσελάκης - ΓΕΚ Τέρνα: Η νέα εξαγορά και η δουλειά με ΑΔΜΗΕ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΣΕΒ: Την αναλυτική θεματολογία της υψηλού επιπέδου συνάντησης με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση θα τη διαβάσετε στη σελίδα των ειδήσεων. Εμείς έχουμε να σας πούμε κατ’ αρχάς ότι τα μέλη του ΣΕΒ θα προσφέρουν βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας «πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση», όπως μας είπε σεβαστή πηγή, ακολουθώντας τη μακρά παράδοση στήριξης της κοινωνίας μετά από καταστροφικά φαινόμενα.

Το ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί στα 50 εκατ. ευρώ που έβαλαν στο τραπέζι οι τράπεζες και στα άλλα 50 εκατ. που πρόκειται να δοθούν από τα μέλη της Ένωσης Εφοπλιστών (περίπου 15.000 ευρώ ανά πλοίο, όπως μάθαμε).

Όσο για τα πιο επιχειρηματικά, που ήταν και το κυρίως «μενού» της συνάντησης, σημειώστε ότι πέρα από τα καθ’ ύλην αρμόδια μέλη του υπουργικού συμβουλίου, παρών ήταν και το «επιτελικό κράτος» σε… πλήρη σύνθεση: Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος.

Αυτό που δεν έχουμε μάθει ακόμη είναι αν οι… επιτελικοί ενημέρωσαν για το «ποιος κάνει τι» στα business θέματα, αφού απ' ό,τι ακούμε στην αγορά, μέχρι τώρα φάνηκε να υπάρχει (για να το πούμε πιο ανάλαφρα) κάποιο… μπέρδεμα στα κουμάντα.

Η συνάντηση πάντως κράτησε πάνω από 2 ώρες, ενώ σύντομα έπονται και άλλες, θεσμικού πάντα χαρακτήρα, πρώτα στο Βιομηχανικό Συνέδριο την 9η Οκτωβρίου κι αμέσως μετά στην ανοικτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, την επόμενη μέρα. Πολλές οι ευκαιρίες για θεσμικό διάλογο, μένει να δούμε τι θα προκύψει.

Το «κλου» πάντως είναι, δεδομένων των ημερών, ότι στην ανοικτή εκδήλωση, πέραν του πρωθυπουργού, θα προσκληθεί ως είθισται και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ερώτημα είναι αν θα παραβρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και τι θα (μπορεί να) πει, τόσο σύντομα μετά την επεισοδιακή ανάληψη της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην απόκτηση του 49,99% της Αίγιστος ΑΕ προχωρά η ΤΕΡΝΑ, κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr. Στις 12 Ιουλίου υπογράφηκε το σχετικό προσύμφωνο για τη μεταβίβαση του ποσοστού, υπό την αίρεση εκπλήρωσης συγκεκριμένων αιρέσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση της συναλλαγής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, χωρίς επιφύλαξη, όρους ή περιορισμούς.

Το προσύμφωνο αφορά στην απόκτηση του κατασκευαστικού σκέλους της Αίγιστος, η οποία δουλεύει ως υπεργολάβος, ειδικευόμενη κυρίως στις εκσκαφές.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της συναλλαγής, η Αίγιστος προχωρά σε απόσχιση του κλάδου ακινήτων και συμμετοχών και εισφορά του σε νέα εταιρεία (Diamond Συμμετοχών και Ακινήτων). Οι μετοχές της Diamond θα αποδοθούν αναλογικά και δωρεάν (carve out) στους μετόχους της Αίγιστος, πριν την ολοκλήρωση της απόκτησης του 49,99% από την ΤΕΡΝΑ.

Η Αίγιστος εμφάνισε το 2021 κύκλο εργασιών 16,5 εκατ. ευρώ, έναντι 11,8 εκατ. ευρώ το 2020 και προ φόρων κέρδη 847 χιλ. ευρώ.

 

ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ: Αύξηση κύκλου εργασιών (58,3 εκατ. ευρώ) και διεύρυνση περιθωρίων κέρδους (μικτό περιθώριο 39% από 33% το 2021) εμφάνισε το 2022 η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ (Vinci-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), η οποία έχει την εκμετάλλευση ως το 2039 της γέφυρας Ρίο-Αντίρριο.

Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 18,7 εκατ. ευρώ και τα μετά από φόρους σε 14,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει αποπληρώσει 248,4 εκατ. ευρώ από το δάνειο των 350 εκατ. ευρώ που έλαβε από την ΕΤΕπ κατά την περίοδο κατασκευής της γέφυρας.

Εντός της φετινής χρήσης πληρώνει άλλα 24,7 εκατ. ευρώ.

 

ΑΔΜΗΕ: Στην ΤΕΡΝΑ ανέθεσε ο διαχειριστής το έργο μελέτης, προμήθειας και κατασκευής των νέων υποσταθμών για το τμήμα Φολεγάνδρου-Μήλου, ποσού 40,9 εκατ. ευρώ.

 

ΤΧΣ-EUROBANK: Λίγοι ίσως πρόσεξαν στη σχετική ανακοίνωση ότι πέρα από το premium της τάξεως του 18,5% από την τρέχουσα τιμή (και 10% από την ανώτατη τιμή που έχει φτάσει η μετοχή), η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης, με τον ομόλογό του στη Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, περιλαμβάνει και μία πρόβλεψη: Ότι εάν η χρηματιστηριακή τιμή ξεπεράσει το 1,8 ευρώ στις δύο εβδομάδες που αναμένεται να μεσολαβήσουν έως την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η τράπεζα θα καλύψει τη διαφορά.

Μπορεί οι ζημιές του Ταμείου από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών να μην είναι ανακτήσιμες, το ξέρουν όλοι αυτό, αλλά ο Ξηρουχάκης φαίνεται πρόθυμος να μην αφήσει ούτε… ψίχουλο να πέσει από το τραπέζι, όσο περνάει από το χέρι του. Κι αυτό ίσως να δώσει τον τόνο και για τις επόμενες -και πολύ μεγαλύτερες σε ύψος- κινήσεις αποεπένδυσης.

ΥΓ: Το premium στις μέρες μας δεν είναι εξασφαλισμένο. Πωλήσεις τραπεζικών ποσοστών που έγιναν πριν λίγους μήνες στη Βρετανία (NATWEST) και την Ιρλανδία (ΑΙΒ) κλείστηκαν στις χρηματιστηριακές τιμές.

 

EPSILON NET: Από τη βουτιά στο ριμπάουντ χθες η μετοχή. Εχοντας ως όπλο την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου επέστρεψε στα 9,22 ευρώ με κέρδη 12,44%, «περιορίζοντας» έτσι στο 25,9% τη χασούρα που προκάλεσε η ανακοίνωση για αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων.

Πέραν της αύξησης του τζίρου, η αγορά πιθανότατα εστίασε στην τοποθέτηση του CEO Ιωάννη Μίχου, που επιβεβαίωσε την προηγούμενη στόχευση για τζίρο 150 εκατ. ευρώ το 2025 (διπλάσιος του 2022) καθώς και περιθώριο EBITDA άνω του 30%, που οδηγεί σε ποσό 45 εκατ. ευρώ.

Ισως να μέτρησε και η δήλωση του ιδίου ότι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε το επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας του ομίλου μας». Αλλαγές, για τις οποίες σας προϊδεάσαμε χθες.

Την ίδια στιγμή, κάποιοι περιμένουν ειδήσεις που θα «φτιάξουν» το κλίμα πριν από την τηλεδιάσκεψη που θα γίνει την προσεχή Τρίτη. Ισως η ανακοίνωση κοινών προϊόντων με την Εθνική Tράπεζα; 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v