Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 26 2023

Εpsilon Net: Οι νέοι ορκωτοί, η ΕΤΕ και η ανακοίνωση 6μήνου - Οι… εξωτικές δουλειές της Profile - Αγιες μπίζνες για την ΑΒ

Εpsilon Net: Οι νέοι ορκωτοί, η ΕΤΕ και η ανακοίνωση 6μήνου - Οι… εξωτικές δουλειές της Profile - Αγιες μπίζνες για την ΑΒ

EPSILON NET: Συνεχίστηκε και χθες το… δράμα για τη μετοχή της εταιρείας του Γιάννη Μίχου (φωτ.). Κλείσιμο στα 8,2 ευρώ (-7,87%) με χαμηλό ημέρας στα 6,97 ευρώ ή -21,69%. Μετά τα όσα συνέβησαν με τους λογιστικούς χειρισμούς στα stock options και την κατρακύλα της μετοχής (που χάνει πλέον σχεδόν το 30% της αξίας της, έχοντας πέσει χθες στα 440 εκατ. κεφαλαιοποίησης), φαίνεται ότι στην εταιρεία κατάλαβαν πως το «συγγνώμη, λάθος» δεν αρκεί και κάτι πρέπει να αλλάξει.

Διότι μαθαίνουμε πως προσανατολίζονται στην αλλαγή ορκωτών ελεγκτών προκειμένου να προσληφθεί κάποια από τις «Big-4» ελεγκτικές, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία. Μήπως θα ακολουθήσουν και εσωτερικές αλλαγές;

Σημειώστε πάντως ότι στην Εθνική, που έχει μετοχική και στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία, συνήθως έγκυροι κύκλοι ισχυρίζονται ότι το συμβάν δεν τους έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Όπως μας είπαν, το σχετικά πρόσφατο μετοχικό deal το έκλεισαν σε όρους EBITDA, κι αυτά κοιτάνε, ενώ δεν ασχολήθηκαν με το θέμα των stock options κατά το Due Diligence. Αυτά μας είπαν, αυτά σας λέμε.

 

EPSILON NET ΙΙ: Με ενδιαφέρον ωστόσο αναμένεται η σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση καθώς πριν την έναρξή της, η Epsilon Net θα δημοσιεύσει εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα. Τα οποία, λένε οι πληροφορίες μας, αναμένεται να είναι έντονα βελτιωμένα σε σχέση με πέρυσι σε συγκρίσιμη βάση (χωρίς την επίπτωση των stock options και στις δύο χρήσεις). Ενδέχεται μάλιστα -σύμφωνα με κάποιους αναλυτές- τα φετινά κέρδη να είναι υψηλότερα ακόμη και από τα αποτελέσματα που είχαν ανακοινωθεί πέρυσι, χωρίς την επίπτωση των stock options, με αυξημένα ίδια κεφάλαια και έντονα θετικό ταμείο παρά τις εξαγορές που έχουν γίνει.

Το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η διοίκηση αναμένεται να επικοινωνήσει περισσότερο τη δική της οπτική για το όλο θέμα. Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει λόγος για προσωρινές λογιστικές επιπτώσεις που δεν αλλάζουν ούτε τα πραγματικά δεδομένα αλλά ούτε και τις προοπτικές της εισηγμένης. Μάλλον θα μάθουμε και την ημερομηνία του conference call, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να απαντήσει στις ερωτήσεις των θεσμικών επενδυτών.

Θα γυρίσει γρήγορα η τάση με τα παραπάνω; Θα ενεργοποιήσει η εταιρεία αγορές ιδίων μετοχών, μιας και έχει τη δυνατότητα; Εύλογα ερωτήματα, αγαπητοί αναγνώστες, αλλά το μόνο που μπορούμε να απαντήσουμε, είναι… θα δείξει.

 

PROFILE: Κανείς στην αγορά δεν θα εκπλαγεί, αν τους επόμενους μήνες πληροφορηθεί για κάποια εξαγορά της εισηγμένης εταιρείας στο εξωτερικό, καθώς σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ανεξάρτητα, όμως, από τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι εκτός από το μέτωπο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, «σφαίρα» φαίνεται να πηγαίνει και η βασική δραστηριότητα της Profile, δηλαδή το λογισμικό του τραπεζικού, του επενδυτικού και του ευρύτερα χρηματοοικονομικού τομέα.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχουν αρχίσει να έρχονται δουλειές από την Καραϊβική, μια ακόμη πολλά υποσχόμενη γεωγραφική περιοχή για την εισηγμένη.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ: Συσσωρεύονται τα μαύρα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία. Οπως διαβάζουμε στον διεθνή τύπο, το παγκόσμιο εμπόριο υποχώρησε με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από την εποχή των πρώτων lockdown για την Covid-19 το 2020, αντανακλώντας την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης καθώς αυξάνονται τα επιτόκια.

Ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών μειώθηκε κατά 3,2% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ποσοστό υψηλότερο από το 2,4% του Ιουνίου, που συνιστά τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με το World Trade Monitor.

Αν μάλιστα πιστέψουμε τους αναλυτές, τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμα.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεπέρασε το 80% η πρόοδος των εργασιών στη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή.

Ως γνωστόν, η μονάδα είναι ισχύος 877 MW και αναπτύσσεται από κοινού με τη  Motor Oil. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου εξάμηνου του 2024.

 

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ: Οσο δύσκολα χτίζεται η εμπιστοσύνη, άλλο τόσο εύκολα καταστρέφεται. Και αυτό το μαθαίνει με σκληρό τρόπο η γειτονική χώρα, που είδε χθες το νόμισμά της να ακουμπά νέο ιστορικό χαμηλό.

Το μπαράζ αύξησης επιτοκίων που ακολούθησε τις εκλογές και η στροφή Ερντογάν στην οικονομική ορθοδοξία δεν στέκονται αρκετά να μετριάσουν την πίεση στη λίρα, που ήδη φέτος χάνει 30% της αξίας της.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια από 8,5% σε 30%. Τι να το κάνεις, όμως, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με σχεδόν 60% και τα «πραγματικά» επιτόκια παραμένουν βαθιά στο κόκκινο.

 

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο της σούπερ μάρκετ πρόκειται να αποκτήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους.

Οι σχετικές υπογραφές μεταξύ των Ιερών Πατέρων και της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος «έπεσαν», όπως μαθαίνει η στήλη, πριν από λίγες ώρες για το κατάστημα έκτασης 400 τ.μ. που θα βρίσκεται στις Καρυές.

Πόσα και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει το κατάστημα παραμένει άγνωστο. Το μόνο σίγουρο ότι οι ιεροί πατέρες επέλεξαν… και του πουλιού το γάλα. Όσο για τους εν δυνάμει καταναλωτές, το Άγιο Όρος, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, έχει μόνιμο πληθυσμό 1.776 μοναχούς και ασκητές και πολύ περισσότερους επισκέπτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v