Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 11 2023

Κασσελάκης: Οι εντυπώσεις και τι... ξέχασε στον ΣΕΒ - Εθνική: Ο χθεσινός καταλύτης - Σαράντης: Ζόρι τα αναψυκτικά

Κασσελάκης: Οι εντυπώσεις και τι... ξέχασε στον ΣΕΒ - Εθνική: Ο χθεσινός καταλύτης - Σαράντης: Ζόρι τα αναψυκτικά

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ-ΣΕΒ: Tην εικόνα μιας πιο σύγχρονης Αριστεράς, χωρίς ιδεοληψίες, επιδίωξε να περάσει στην παρθενική του ομιλία στον μεγαλύτερο εργοδοτικό σύνδεσμο της χώρας, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το επιχείρησε και με την εικόνα: Αριστερό τόσο «clean cut», με πανάκριβο κοστούμι και γραβάτα, δεν είχαν ξαναδεί στην αίθουσα. Ούτε βεβαίως είχαν ξανακούσει να μιλάει με άνεση για τη σημασία των stock options, ή να τονίζει τη σημασία του «κεφαλαίου», αποδαιμονοποιώντας το απερίφραστα.

Το βασικό μήνυμα που έστειλε σε μια ομιλία που είχε εξαρχής προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον (η αίθουσα ήταν γεμάτη) συνοψίζεται περίπου έτσι: «Είμαι Αριστερός αλλά είμαι κι ένας από σας, έχω υπάρξει επιχειρηματίας στο εξωτερικό και σας καταλαβαίνω».

Τι εντυπώσεις άφησε;

Να ξεκινήσουμε από τα πιο… ανάλαφρα. Μαθαίνουμε ότι το όλο στυλ του Στέφανου Κασσελάκη (εμφάνιση, ντύσιμο, ύψος) από κοντά έκανε… στράκες στις γυναικείες παρουσίες του συνδέσμου, κάποιες εκ των οποίων σχολίασαν ότι «είναι σαν σταρ του σινεμά».

Στα πιο σοβαρά τώρα, παρότι δεν κάναμε γκάλοπ, η αίσθηση είναι ότι άφησε θετικές εντυπώσεις, διότι «δεν μίλησε με ξύλινη γλώσσα», ούτε έκανε μια κλασική αριστερή ομιλία. Είχε μεν την αναμενόμενη αριστερή ατζέντα, με επίκεντρο τα εργασιακά, αλλά έκανε και ενδιαφέροντα ανοίγματα προς τον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Άρεσε πολύ βέβαια και η αποδαιμονοποίηση του κεφαλαίου και του κέρδους, που ήταν παραδοσιακά θέμα ταμπού για την ελληνική αριστερά.

Με εξαίρεση τους πιο συντηρητικούς από τα μέλη, για τους οποίους το προφίλ του παραείναι προοδευτικό, οι υπόλοιποι μάλλον αναμένουν με ενδιαφέρον τη… συνέχεια.

Ωστόσο εμείς εντοπίσαμε κάτι που… ξέχασε να πει, ίσως για να μη στεναχωρήσει μέρος του ακροατηρίου του στην πρώτη εμφάνιση. Μίλησε μεν για τον πληθωρισμό, αλλά απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στον αποκαλούμενο και «πληθωρισμό της απληστίας», ήτοι στην αύξηση του πληθωρισμού λόγω κινήσεων ενίσχυσης των περιθωρίων κέρδους από επιχειρήσεις.

Κάπως περίεργο, όταν το θέμα έχει βρεθεί στο προσκήνιο διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, αρκετές φορές μάλιστα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Ι: Ως καταλύτης λειτούργησε για τους επενδυτές η πρόθεση της κυβέρνησης να βρει τρόπο χορήγησης στους υφιστάμενους μετόχους της Εθνικής Tράπεζας προτιμησιακής μεταχείρισης, κατά την κατανομή των μετοχών που θα διαθέσει το ΤΧΣ.

Με δεδομένο ότι η Εθνική διαπραγματεύεται σε p/tbv 2023 0,73x, η φερόμενη (σ.σ. προς το παρόν υπάρχουν μόνο διαρροές, καμία επίσημη τοποθέτηση) πρόθεση επανέφερε τους αγοραστές.

«Οι επενδυτές φοβούνται, τώρα, ότι αν δεν έχουν θέση στη μετοχή της Εθνικής, δεν θα πάρουν από τη διάθεση τις μετοχές που υπολόγιζαν. Σπεύδουν, ως εκ τούτου, να δημιουργήσουν/ενισχύσουν τις θέσεις τους, πριν το placement του 20% από ΤΧΣ», αναφέρουν στελέχη επενδυτικής τραπεζικής.

Σημειώνεται ότι, ως πρόσφατα, η κάθετη άποψη του Μαξίμου (σ.σ. πάλι μέσω διαρροών) ότι το placement θα διενεργηθεί «ανεξαρτήτως συνθηκών» έστελνε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λάθος μήνυμα στην αγορά καθώς εμφανιζόταν να μην προτάσσεται η τιμή διάθεσης, αλλά η επίτευξη ενός ισχυρού από πλευράς προσφοράς βιβλίου.

Αποτέλεσμα ήταν ακόμη και πελάτες των Goldman Sachs και Morgan Stanley, που λειτουργούν ως σύμβουλοι της Εθνικής, ενόψει της διάθεσης, να πωλούν τις μετοχές τους, εγγράφοντας τα κέρδη τους και ποντάροντας ότι θα πάρουν πίσω μέρος ή το σύνολο της θέσης στο placement, που θα διενεργηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Οι πρώτες παράπλευρες απώλειες από την κρίση στο Ισραήλ είναι ήδη ορατές στην αγορά ενέργειας και αντανακλώνται στο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου τα τελευταία 24ωρα.

Οι αποστολές φυσικού αερίου της χώρας στην Αίγυπτο μειώθηκαν άμεσα κατά 20%, καθώς οι ανησυχίες για την ασφάλεια οδήγησαν τις αρχές να διατάξουν το κλείσιμο του κοιτάσματος Tamar.

Το Tamar, καθώς και το Leviathan, που προσώρας παραμένει ανοικτό, είναι οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις στα ανοιχτά του Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα δύο πεδία συμβάλλουν στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών της χώρας και επιτρέπουν εξαγωγές σε γειτονικές χώρες, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Η ακριβής κατανομή του μείγματος που καταλήγει στα δύο εργοστάσια εξαγωγής LNG της Αιγύπτου είναι άγνωστη, επειδή η τελευταία εξάγει επίσης το δικό της φυσικό αέριο που προέρχεται μεταξύ άλλων από το γιγάντιο κοίτασμα Zohr.

Βραχυπρόθεσμα, πάντως, η διακοπή λειτουργίας του κοιτάσματος Tamar -περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Χάιφα- απειλεί τα σχέδια του Ισραήλ να γίνει σημαντικός περιφερειακός προμηθευτής. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Tamar αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ της ισραηλινής παραγωγής φυσικού αερίου πέρυσι, σύμφωνα με το IEA Gergely Molnar.

 

TRADE ESTATES: Γράφαμε τη Δευτέρα πως το deal μεταξύ Reds και Trade Estates για το Smart Park θεωρούνταν «κλεισμένο»,  όπως τελικώς επιβεβαιώθηκε χθες από την επίσημη ανακοίνωση των δύο πλευρών. 

Επίσης γράφαμε πως το Gross Asset Value του Smart Park στα «βιβλία» της Reds ήταν 110-115 εκατ. ευρώ, ύψος στο οποίο διαμορφώθηκε το τελικό τίμημα εξαγοράς.

Η Trade Estates θα αναλάβει δανεισμό της ΓΥΑΛΟΥ ΑΕ (θυγατρικής της Reds και ιδιοκτήτριας του εμπορικού πάρκου) ύψους 17 εκατ. ευρώ, εξού και το τελικό τίμημα τοποθετείται στα 93 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως σε ενοποιημένη βάση ο δανεισμός της REDS στο α’ εξάμηνο του 2023 ανερχόταν στα 73 εκατ. ευρώ.

Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί τυπικά εντός διμήνου, ωστόσο η Trade Estates θα προωθήσει άμεσα proforma στοιχεία για το νέο απόκτημά της, τα οποία θα συμπεριληφθούν στο ενημερωτικό δελτίο προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το IPO που προγραμματίζει να διενεργήσει η ΑΕΕΑΠ έως τα τέλη Οκτωβρίου.

 

TRADE ESTATES II: Για το Spart Park το τελικό τίμημα θα προκύψει από τον εξής μηχανισμό. H Reds θα συντάξει και θα παραδώσει εντός 6 ημερών, πριν την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, προσωρινές οικονομικές καταστάσεις. Από αυτές θα προκύψει προσαρμογή του αρχικού τιμήματος. Αυτό το ποσό θα καταβληθεί στη REDS από την Trade Estates, κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ακολούθως, το αρχικό τίμημα θα προσαρμοστεί εκ νέου, βάσει των τελικών οικονομικών καταστάσεων ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Αν το τελικό τίμημα είναι μεγαλύτερο του αρχικού, η Trade Estates καταβάλλει τη διαφορά. Αν είναι μικρότερο, τότε η Reds επιστρέφει το ποσό της διαφοράς.

Επιπρόσθετα, η Trade Estates θα πρέπει να συμφωνήσει με την Εθνική για την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης που αφορά στο Κοινό Ομολογιακό Δάνειο το οποίο εξέδωσε τον περασμένο Γενάρη η Γυαλού ΑΕ και κάλυψε η Εθνική, ανεξόφλητου υπολοίπου 71,3 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η REDS θα πρέπει να αποσχίσει και να εισφέρει σε άλλη εταιρεία του ομίλου τα υπόλοιπα ακίνητα της Γυαλού ΑΕ και να εξοφλήσει ομολογιακό 2 εκατ. ευρώ που έλαβε από τη θυγατρική της το 2015.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ II: Πριν τη διάθεση του 20%, η Εθνική θα δημοσιεύσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, τα οποία αναμένεται ότι θα είναι ισχυρά, καθώς το επιτοκιακό περιθώριο διευρύνθηκε περαιτέρω, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ αντίθετα η συμμετοχή των προθεσμιακών στο μείγμα των καταθέσεων παρέμεινε σε χαμηλά ποσοστά (σ.σ. περί το 20%).

Οι αναλυτές επικαιροποιούν τα μοντέλα τους και το επόμενο διάστημα, πριν τα αποτελέσματα, θα υπάρξει μπαράζ νέων εκθέσεων.

Παράλληλα, η τράπεζα, σε συνεργασία με Goldman Sachs και Morgan Stanley, διεξάγει συνεχείς παρουσιάσεις, μέσω τηλεδιασκέψεων, σε επενδυτές.

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ: Η ενασχόληση με τον κλάδο των αναψυκτικών δεν μοιάζει περίπατος. Οι επιδόσεις της Κλιάφας, της εταιρείας αναψυκτικών που απέκτησαν οι «γαλατάδες» από τη Θεσσαλία, δείχνει να μην έχει βρει τον βηματισμό της στην αγορά.

Ετσι, πέρυσι, οι επιδόσεις της ήταν χειρότερες από το 2021. Οι πωλήσεις της, έστω και οριακά, μειώθηκαν (στα 3,4 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ) ενώ οι ζημιές διευρύνθηκαν στα 4,2 εκατ. ευρώ από 2,3 εκατ. ευρώ.

Για να θεραπεύσει αυτή την κακή εικόνα και να προχωρήσει στην υλοποίηση του business plan της, έχει προχωρήσει από τις αρχές της χρονιάς σε κινήσεις σε ό,τι αφορά το μετοχικό κεφάλαιο.

Η τελευταία αύξηση, ύψους 3 εκατ. ευρώ, αποφασίστηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα από Εκτακτη Γενική Συνέλευση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v