Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 14 2024

Mytilineos: Τα «σήματα» από το buyback - Public: Ερχονται νέες επενδύσεις - Τips για ΑΔΜΗΕ, ΕΤΕ, Alpha, Παγκρήτια

Mytilineos: Τα «σήματα» από το buyback - Public: Ερχονται νέες επενδύσεις - Τips για ΑΔΜΗΕ, ΕΤΕ, Alpha, Παγκρήτια

ΒΟΡΙΔΗΣ: Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, σε νέα δημόσια παρέμβασή του, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης παραδέχθηκε ότι ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια επιφέρει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα (λίγες ώρες μετά από αυτήν στο ERTNEWS), ο υπουργός αναγνώρισε πως «μια μερίδα ψηφοφόρων μας είναι στενοχωρημένη για την απόφαση της Βουλής στο θέμα του γάμου». Έκανε λόγο για «πολύ σημαντική εσωτερική διαφωνία», ωστόσο θέλησε να «χρυσώσει το χάπι», σημειώνοντας ότι «εντός της ΝΔ είναι συντριπτικά περισσότερες οι συμφωνίες από τις διαφωνίες».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βορίδης ήταν ο μόνος υπουργός που απείχε της ψηφοφορίας, λόγω της διαφωνίας του στο νομοσχέδιο, ενώ δεν εξέπληξε και το γεγονός ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, δεν αναφέρθηκε καθόλου στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα θεωρείται θέμα απαγορευτικό για συζήτηση για τα κυβερνητικά στελέχη…  

 

MYTILINEOS: Υπάρχουν δύο πράγματα που μας έχουν τραβήξει την προσοχή. Το πρώτο είναι λίγο-πολύ γνωστό. Η έκτακτη γενική συνέλευση που έχει συγκληθεί για τις 27 Μαρτίου, έχει μοναδικό θέμα τη χρονική επέκταση του προγράμματος επαναγοράς ως 10% των μετοχών της εταιρείας (κατέχει ήδη το 3,36%), αλλά με ανώτερο όριο τιμής τα 50 ευρώ ανά μετοχή, αντί 40 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.

Θυμίζουμε ότι η μετοχή έκανε υψηλό έτους στις 24 Ιανουαρίου με τιμή 39,56 ευρώ ανά μετοχή, ελάχιστα κάτω από το προηγούμενο όριο.

Το δεύτερο και ίσως πιο ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν καθημερινά η εταιρεία ξοδεύει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για το «buyback» μετοχών. Δεν το λες και λίγο…

Δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι τα παραπάνω συνδέονται και δίνουν «σήματα», όπως υποθέτουμε. Σίγουρα όμως μας δημιουργούν το εξής ερώτημα: Μήπως ο Ευάγγελος Mυτιληναίος, που δεν συνηθίζει να κάνει κινήσεις στην τύχη, έχει κάτι συγκεκριμένο στο νου του;

Αν έχουμε δίκιο, το επόμενο διάστημα ίσως αποδειχθεί «καυτό».

ΥΓ: Θυμίζουμε ότι πριν το τέλος Μαρτίου η εταιρεία δημοσιεύει τα audited αποτελέσματα 2023, ενώ τα αποτελέσματα τριμήνου θα τα βγάλει, πρώτη όπως πάντα, στις 25 Απριλίου.

 

ΑΔΜΗΕ: Συνεχίζονται οι συσκέψεις του Διαχειριστή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να αλλάξει στάση η τράπεζα απέναντι στο θέμα της διασύνδεσης Κύπρου με Ελλάδα. 

Όπως μαθαίνει η στήλη, την Τρίτη έγινε μια νέα σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και στέλεχος του Υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου. Σε αυτή εξηγήθηκε στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ότι οι παραδοχές που έχουν λάβει υπόψη τους για τη διείσδυση των ΑΠΕ δεν συνάδουν με τους στόχους της Κύπρου. 

Η Κύπρος έχει στόχο που κινείται μεταξύ 80-90% για το 2040, ενώ η τράπεζα έχει θεωρήσει ότι το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 50%! Πρόκειται για κρίσιμη «λεπτομέρεια», γιατί πρακτικά βγάζει τη διασύνδεση ακριβότερη από μια λύση αυτονομίας (με πολύ φυσικό αέριο στο μείγμα).

Συζήτηση όμως έγινε και σε σχέση με τον βαθμό αξιοποίησης της διασύνδεσης όταν λειτουργεί, ενώ μαθαίνουμε ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είπαν ότι έχουν τη διάθεση να επανεξετάσουν τα  δεδομένα. 

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές που έχουν γνώση των διεργασιών, υπάρχει συνεννόηση με την Κύπρο προκειμένου να σταλούν τα δεδομένα αυτά επίσημα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ως εκ τούτου ο ΑΔΜΗΕ αισιοδοξεί ότι σύντομα θα παρθεί θετική απόφαση από την Ευρωπαϊκή  Τράπεζα Επενδύσεων σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου.

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια της διοίκησης περιμένει η αγορά από το σημερινό investor day, που ακολουθεί την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αλλά και τις πρώτες κατευθύνσεις που έδωσε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε.

Το σίγουρο είναι ότι η εκδήλωση θα έχει… ευχάριστη ατμόσφαιρα μετά το ράλι της μετοχής τα τελευταία 24ωρα.

 

PUBLIC: Έρχονται επενδύσεις σε νέα καταστήματα, μεγαλύτερου μεγέθους, αλλά και στην αναβάθμιση υφιστάμενων, με τις ανακοινώσεις να γίνονται οσονούπω, σύμφωνα με τις έγκυρες πληροφορίες της στήλης.

Ακούσαμε για «φρέσκο χρήμα» της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, αλλά και για έρευνες προς εύρεση χώρων σε Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη. Προϋπόθεση οι χώροι να κινούνται στα 2.000 τετραγωνικά μέτρα. Που σημαίνει ότι μιλάμε για… υπερκαταστήματα και νέα αντίληψη ανάπτυξης.

Όσοι πίστευαν ότι ο Πάνος Γερμανός και η Olympia Group ίσως έχουν κουραστεί από τις δυσκολίες που συνάντησαν στον συγκεκριμένο τομέα δραστηριότητας, μάλλον θα απογοητευτούν.

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Στις 22 Φεβρουαρίου το Δ.Σ. πιστοποίησε την καταβολή αύξησης κεφαλαίου, ύψους 16,1 εκατ. ευρώ, η οποία είχε αποφασιστεί από το σώμα των μετόχων στην τακτική γενική συνέλευση της 8ης Σεπτεμβρίου 2023.

Στην ατζέντα της εν λόγω γενικής συνέλευσης υπήρχε η έγκριση απορρόφησης της συνεταιριστικής τράπεζας «Κεντρικής Μακεδονίας» και επομένως η «αύξηση κεφαλαίου με εισφορά εις είδος».

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μια και το ζήτημα των προμηθειών αναμένεται να σηκωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, η στήλη πληροφορείται ότι μεγάλη συστημική τράπεζα -πρωτοπόρα- τρέχει ήδη πακέτο προμηθειών, πολύ χαμηλότερου κόστους για τους πελάτες της.

Οι χρεώσεις δεν θα είναι ανά συναλλαγή, αλλά μία για έναν σημαντικό αριθμό συναλλαγών σε μηνιαία βάση. Όπως καταλαβαίνετε, το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσουν και οι άλλες.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Το business plan της τράπεζας περιλαμβάνει μια από τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις ως προς την αποκλιμάκωση των επιτοκίων φέτος, καθώς εκτιμά ότι στο τέλος του έτους το επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων θα υποχωρήσει στο 3%.

Συντηρητική κρίνεται από την αγορά και η εκτίμηση για αύξηση της συμμετοχής των προθεσμιακών στο 25% του συνολικού μείγματος καταθέσεων, αν συνυπολογιστεί ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο 2023 το ποσοστό των προθεσμιακών παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τα επίπεδα της 30/9/2023 (19%).

 

ALPHA BANK-SKYLINE: Εντός της φετινής χρονιάς αναμένεται να ολοκληρωθεί το project Skyline, με τη μεταβίβαση ακινήτων, έναντι 438 εκατ. ευρώ, στην κοινοπραξία Dimand-Premia.

Η συναλλαγή καθυστέρησε, σύμφωνα με την Alpha, λόγω θεμάτων που προέκυψαν στη μεταβιβασιμότητα κάποιων εκ των ακινήτων και την αλλαγή της νομοθεσίας.

Εν τω μεταξύ, η τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση χαρτοφυλακίου Startrek στη Zelos Raif.

 

ALPHA BANK-ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Με ποσό πρόβλεψης 12,5 εκατ. ευρώ επιβάρυνε τα αποτελέσματα χρήσης 2023 η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών. Το ποσό αφορά στην ενίσχυση με την οποία θα συμβάλει ο όμιλος στην αποκατάσταση των ζημιών από τη φυσική καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Επίσης, ο όμιλος σχημάτισε πρόβλεψη 9,7 εκατ. ευρώ αναφορικά με το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τη διευθέτηση της υπόθεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v