Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 14 2024

Η Μενδώνη, ο Αγγελόπουλος και τα... ρουσφέτια - Το ράλι σε ΚΥΡΙΟ και Κρι Κρι - Η Centric και το βότσαλο!

Η Μενδώνη, ο Αγγελόπουλος και τα... ρουσφέτια - Το ράλι σε ΚΥΡΙΟ και Κρι Κρι - Η Centric και το βότσαλο!

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Τα ρουσφέτια δεν είναι άσκηση πολιτικής», απάντησε ο γνωστός επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αγγελόπουλος (φωτό), της αλυσίδας ξενοδοχείων Aldemar, σε ερώτηση για την υποχρεωτική «κουότα» ελληνικής μουσικής στο 45%, που θέλει να επιβάλει στους κοινόχρηστους χώρους (και των ξενοδοχείων), η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Γνωστός για τις τσεκουράτες δηλώσεις του, ο κ. Αγγελόπουλος είπε ακόμη για το ίδιο θέμα ότι η διάταξη Μενδώνη είναι αντισυνταγματική, προσθέτοντας σκωπτικά «πολιτική ασκούμε όταν σκεφτόμαστε τη χώρα. Να σκεφτούν σε ποια χώρα λειτουργούν και ποιους υπηρετούν. Όχι ποιον».

Γενικότερα πάντως η ρύθμιση που προωθεί η κα Μενδώνη έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση στον τουριστικό κλάδο και στα συνδικαλιστικά όργανα των ξενοδόχων. Διότι πρακτικά τους... αναθέτει την ενίσχυση εσόδων για το ελληνικό τραγούδι, προδιαγράφοντάς τους και τι μουσική θα παίζουν στους κοινόχρηστους μεν, αλλά... ιδιόκτητους χώρους τους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση στην κάμερα του money-tourism.gr, αυτή τη φορά για τις πιέσεις που ασκούν στον κλάδο ο πληθωρισμός και η δυσκολία εύρεσης προσωπικού, ο κ. Αγγελόπουλος έκανε και μια δυσάρεστη πρόβλεψη. Όπως είπε, οι πιέσεις αυτές θα αποδειχθούν κύκνειο άσμα για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν «στο όριο».

Και είναι πολλές, πρόσθεσε.

 

ΣΚΡΕΚΑΣ: «Εξοπλισμός για μπαταρίες λιθίου, βάσεις για ανεμογεννήτριες, φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πρέπει να παράγονται εδώ για να μην εξαρτάται η πράσινη μετάβαση της χώρας από τρίτες χώρες», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Επιστρέφοντας στην… πραγματικότητα, πρόσφατα οι Financial Times έκρουσαν το «καμπανάκι» για την εφοδιαστική αλυσίδα της πράσινης ανάπτυξης, τονίζοντας ότι το Πεκίνο έχει κατακλύσει την αγορά με φθηνό εξοπλισμό, ο οποίος παράγεται με το μισό κόστος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο της πράσινης μετάβασης και των φιλόδοξων σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οκτώ ευρωπαϊκές εταιρείες είτε έχουν χρεοκοπήσει, είτε έχουν σταματήσει την παραγωγή, είτε προειδοποιούν για κλείσιμο μονάδων σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Μια λύση θα ήταν η επιβολή δασμών στις εισαγωγές εκ Κίνας, κάτι που ωστόσο προκαλεί… αλλεργίες στον επιχειρηματικό κόσμο.

Οπότε, μόνη επιλογή για την επίτευξη του... ευσεβούς πόθου για εξοπλισμό Made in Greece είναι η στήριξη, υπουργέ μας…

 

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Χθες το πρωί αναφερθήκαμε στη μετοχή και το πακέτο των 400.000 τεμαχίων. Επισημάναμε και το «στοίχημα» που έβαλε γνωστή ΑΕΠΕΥ.

Πρώτο δείγμα… θετικό, θα σημειώσουμε, καθώς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 17,18%, στο 1,33 ευρώ.

Αλλαξαν χέρια συνολικά 111 χιλιάδες κομμάτια.

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: Ασταμάτητη συνεχίζει η μετοχή, με το ένα ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο, στη σκιά των επιχειρηματικών κινήσεων που προωθεί η διοίκησηΒρίσκεται πλέον στα 11,95 ευρώ, με συναλλαγές 26 χιλιάδων τεμαχίων αξίας 306 χιλιάδων ευρώ.

Από τις αρχές του μήνα, τα κέρδη φτάνουν το 10%, ενώ από την αρχή της χρονιάς, αγγίζουν το 25%.

 

OΠΑΠ: Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA του 2023 διαμορφώθηκαν στα €744,9 εκατ., πάνω από την πιο πρόσφατη καθοδήγηση της διοίκησης, επισημαίνει η Eurobank Equities μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον Οργανισμό.

Η χρηματιστηριακή εστιάζει στα επιπλέον 0,85 ευρώ που θα διατεθούν στους μετόχους από τα κέρδη 2023 (μετά το ένα ευρώ που ήδη μοιράστηκε) και εκτιμά ότι θα συνεχίσει να έχει μια ελκυστική μερισματική πολιτική, με μερίσματα που θα ξεπερνούν το 1,5 ευρώ από τα κέρδη του 2024.

Αναφορικά δε με το guidance που έδωσε, σχολιάζει ότι ο ΟΠΑΠ έχει πολλά όπλα: ανανέωση προϊόντων (ανανέωση Joker/Lotto, διάθεση Eurojackpot), διείσδυση στο διαδίκτυο και ενεργοποίηση παικτών.

 

ΕΛΕΓΧΟΙ: Αν δεν μας απατά η μνήμη -που δεν μας απατά-, τον μακρινό Μάιο του 2021 είχε αρχίσει η συζήτηση για την προμήθεια ειδικών οχημάτων με ακτίνες Χ που θα έμπαιναν στη μάχη των ελέγχων για το λαθρεμπόριο.

Το όλο έργο, δε, σχεδιαζόταν να χρηματοδοτηθεί με 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα οχήματα θα στελεχώνονταν με μόνιμους ελεγκτές προκειμένου να εντοπίζονται παράνομα προϊόντα από Βουλγαρία, Ιταλία ή από άλλες χώρες.

Η στήλη θυμήθηκε αυτή την ιστορία γιατί έπεσε πρόσφατα πάνω σε απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία εγκρίνεται η αγορά από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του ελεύθερου εμπορίου, τριών ειδικών φορτηγών οχημάτων, τα οποία θα φέρουν συστήματα ανίχνευσης με ακτίνες Χ, για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών των Ελεγκτικών Υπηρεσιών της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.).

Το σχέδιο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» υπό την εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ.

Θα πείτε κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αλλά θα επιτρέψετε στη στήλη να μη συμφωνήσει.

 

NEXI: Έχοντας ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο τερματικών POS στην ελληνική αγορά, η ελληνική θυγατρική του ιταλικού ομίλου Nexi αναμένεται να ανοίξει τη βεντάλια των υπηρεσιών που προφέρει στην ελληνική αγορά.

Βέβαια, το θέμα των ημερών δεν είναι άλλο από τις προμήθειες που χρεώνουν οι εταιρείες του κλάδου στις συναλλαγές με μικροποσά που γίνονται μέσω POS. Σύμφωνα, πάντως, με τον Head of Commercial της εταιρείας, Νίκο Παπαδόγλου, οι εν λόγω χρεώσεις είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Το θέμα των προμηθειών αφορά όλες τις εταιρείες του κλάδου, στις οποίες οι τράπεζες πώλησαν τους τομείς αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών.

 

CENTRIC: «Χαμός» έγινε χθες στο ταμπλό του ΧΑ με τη μετοχή της εισηγμένης, καθώς μετά από το πακέτο των 2.250.000 τεμαχίων (αντιστοιχεί στο 2,2% της εταιρείας), τα σενάρια φούντωσαν και ο τίτλος έκλεισε στο +12,82% (στο 0,44 ευρώ).

Το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι «ζεστό», τα πρόσφατα deals πολλά, οι συζητήσεις περισσότερες και μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, αρκεί ακόμη και ένα… βότσαλο για να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα.

Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν κάποια νέα σημαντική εξέλιξη που να αφορά στην εταιρεία και που θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοια «αναστάτωση», συμπληρώνοντας πως δεν θα έδιναν κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα στη χθεσινή χρηματιστηριακή συναλλαγή.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα μπορούσε ενδεχομένως να ακολουθήσει σε επόμενη χρονική φάση, ιδίως για μια εταιρεία συμμετοχών -όπως η Centric- που έχει τη δυνατότητα επέκτασης σε τόσες δραστηριότητες και «παχυλό» ταμείο προκειμένου να τις χρηματοδοτήσει.

Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v