Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 21 2024

Xρυσός: Τα «μυστικά» του μεγάλου ράλι-Τέμπη: Οι «βδέλλες» και το… 70-80%-Τράπεζες: Η κρίσιμη αλλαγή στον Ηρακλή

Xρυσός: Τα «μυστικά» του μεγάλου ράλι-Τέμπη: Οι «βδέλλες» και το… 70-80%-Τράπεζες: Η κρίσιμη αλλαγή στον Ηρακλή

ΤΕΜΠΗ: Μετρημένοι στα δάχτυλα (του ενός χεριού) ήταν οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετείχαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, για το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής (δηλαδή, του κόμματος τους) για την τραγωδία στα Τέμπη.

Στο πηγαδάκι που σχηματίσθηκε κάποια στιγμή (και) με βουλευτές άλλων κομμάτων, συζητήθηκε η επιλογή της κυβέρνησης να σκληρύνει, ξαφνικά, τη στάση της απέναντι στην αντιπολίτευση, επειδή στηρίζει τις ενέργειες των συγγενών των θυμάτων. Με αποκορύφωμα την κατηγορία «πολιτικές βδέλλες» που εκτόξευσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Την απάντηση την έδωσε (χαμηλόφωνα) ο πιο διαβασμένος: «70-80%», είπε. Και εξήγησε πως το ποσοστό των πολιτών που εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις να δηλώνει ότι επιχειρείται συγκάλυψη των αιτιών της σιδηροδρομικής τραγωδίας, αυξάνεται διαρκώς.

Και προφανώς αυτό το 70-80% δεν είναι μόνο ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, είναι και της ΝΔ. Άρα «ή αλλάζουμε στάση ή βουλιάζουμε», η κατάληξή του με επίκληση του γνωστού διλήμματος.

 

ΤΕΜΠΗ ΙΙ: Αλαλα τα χείλη των ορθολογιστών από την ομιλία του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, Δημήτρη Μαρκόπουλου (φωτό), στη Βουλή χθες.

Αναφερόμενος στη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν υπέρ του αιτήματος των συγγενών των θυμάτων να αποκτήσει ευρωπαϊκή «αιγίδα» η διερεύνηση για να μην περάσει η «συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβέρνηση», θυμήθηκε… τι λέτε; Τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με την τρόικα το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Κάποιοι επικαλούνται τώρα την Ευρώπη. Ποιοι; Εκείνοι που το 2015, όταν εμείς, με άλλες πολιτικές δυνάμεις, προσπαθούσαμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, ήθελαν να μας βγάλουν από την Ευρώπη. Και τώρα θέλουν ευρωπαϊκή παρέμβαση», δήλωσε.

Είπε κι άλλα, ότι «παρακολούθησε» τις εργασίες της Εξεταστικής «ως γονέας και όχι ως πολιτικός» (ενώ ήταν πρόεδρός της…) ή ότι όσοι μιλούν για συγκάλυψη επαναφέρουν θεωρίες συνομωσίας κ.λπ.

Φαίνεται ότι εξόργισε συγγενείς θυμάτων που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση από τα θεωρεία, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να τον χειροκροτήσει όρθιος ειρωνικά.

Παρενέβη η φρουρά της Βουλής που τον επανέφερε στην τάξη και δεν δόθηκε συνέχεια…

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το πρώτο του επισκεπτήριο είχε χθες ο νεοσύλλεκτος Στέφανος Κασσελάκης, για το οποίο δόθηκε ειδική άδεια, λόγω της πολιτικής ιδιότητας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τον επισκέφτηκαν λοιπόν χθες το απόγευμα οι στενοί του συνεργάτες, Μανώλης Καπνισάκης (διευθυντής του προεδρικού γραφείου του) και Ευάγγελος Αποστολάκης (βουλευτής και τομεάρχης Άμυνας).

Όπως μάθαμε, συζήτησαν τα κομματικά-πολιτικά, δηλαδή την προετοιμασία για τις ευρωεκλογές και για τα 3-4 αναπτυξιακά συνέδρια που θα γίνουν το επόμενο δίμηνο σε ισάριθμες πόλεις της χώρας.

Συζήτησαν όμως και για θέματα στρατού, τα οποία ο κ.Κασσελάκης γνώρισε από... πρώτο χέρι και συζήτησε με «παλιούς» και «νέους» στο στρατόπεδο της Θήβας. Όπως η αύξηση των αμοιβών των φαντάρων (τουλάχιστον στα 100 ευρώ το μήνα από… μονοψήφιο αριθμό που είναι σήμερα), για τα προβλήματα της στέγασης των αξιωματικών και άλλα.

Λογικά, σύντομα θα γίνουν και οι πρώτες ερωτήσεις-παρεμβάσεις στη Βουλή για την προώθησή τους...

 

ΧΡΥΣΟΣ: Από τον Νοέμβριο του 2022 και μετά το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται σε σχεδόν μόνιμη ανοδική πορεία. Το ίδιο έτος, είχαμε ρεκόρ αγορών από Κεντρικές Τράπεζες, μια ισχυρή τάση που καταγράφηκε, επίσης, το 2023 και συνεχίζεται αδιάκοπα φέτος.

Όταν ανέβαινε ο πληθωρισμός, λεγόταν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες και λοιποί επενδυτές, τον αγόραζαν ως προφύλαξη. Από την ώρα που άρχισαν οι προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων, λέγεται ότι η τιμή ανεβαίνει γιατί με την πτώση των επιτοκίων, μειώνεται το κόστος διακράτησής του.

Επειδή όμως τέτοιου τύπου... αμφίδρομες δικαιολογίες, δεν μας αρέσουν, είπαμε να το ψάξουμε λίγο παραπάνω, καθώς ο χρυσός κινείται πλέον σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών.

Ο ένας σοβαρός λόγος ανόδου, είναι ότι αγοράζουν με τρέλα οι Κεντρικές Τράπεζες σε χώρες του Παγκόσμιου Νότου. Ιδίως κράτη όπως η Κίνα και η Ρωσία, που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Δύση.

Κοινώς, προτιμούν τον χρυσό, φοβούμενες τις περίφημες πλέον κυρώσεις που, όπως φάνηκε στη περίπτωση της Ρωσίας, μπορεί να αφορούν και το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων μιας Κεντρικής Τράπεζας, εις χείρας τρίτων.

Κάτι που είχε να συμβεί δεκαετίες ολόκληρες.

 

ΧΡΥΣΟΣ ΙΙ: Ένας ακόμη λόγος, αλληλοσυνδεόμενος με τον πρώτο, είναι οι προσδοκίες για πτώση στην τιμή του δολαρίου (στην οποία εκφράζεται διεθνώς ο χρυσός). Πράγματι, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το δολάριο θα «μαλακώσει», ενώ κάποιοι κοιτούν με αυξανόμενο φόβο την αλματώδη αύξηση του χρέους, αλλά και των ελλειμμάτων στις ΗΠΑ.

Κι όταν λέμε αλματώδη, το εννοούμε. Παρά τους καυγάδες μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών που κάθε τόσο απειλούν με «προσωρινό λουκέτο» τον δημόσιο τομέα, το χρέος αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και μήνα με το μήνα. Για την ακρίβεια, αυξάνει πλέον με ρυθμό 1 τρισ. δολάρια κάθε… 100 μέρες, ενώ έφτασε αισίως τα 34 τρισ. δολάρια, φέτος στις 4 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το CNBC.  Σημειώστε ότι το αμερικανικό χρέος κινείται πλέον στα επίπεδα του 130% σε σχέση με το ΑΕΠ!

Έκθεση με την οποία προβλέπει παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας για το αμερικανικό δολάριο, εξέδωσε πρόσφατα και η Morgan Stanley σημειώνοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και στις μετοχές.

Τέλος, υπάρχει και ο ευρύτερος παράγοντας των γεωπολιτικών κινδύνων, που ανεβάζει, λένε αναλυτές, το πολύτιμο μέταλλο, ενώ δεν φαίνεται να επηρεάζει και τόσο τις καθιερωμένες αγορές, όπως αυτές των μετοχών.

Προς το παρόν δηλαδή, όλοι έχουν λόγους να είναι ευχαριστημένοι. Οι μετοχές ανεβαίνουν, τα ομόλογα το ίδιο, ο χρυσός, το Bitcoin, τα εμπορεύματα, κάτι σαν αυτό που λέμε «όλα τα παιδιά στη πίστα».

Το παράδοξο, εξηγείται ίσως από την τεράστια ρευστότητα που υπάρχει στο διεθνές σύστημα, αλλά δεν «κολλάει» με όσα μαθαίναμε παλιά στις οικονομικές σχολές για τη διασπορά κινδύνου, ανάμεσα σε είδη επενδύσεων με διαφορετική συμπεριφορά.

Οπότε, το θέμα είναι όταν τελειώσει η μουσική, πόσα από τα παιδιά στην πίστα, θα βρουν καρέκλα να κάτσουν!

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ: Μια από τις βασικές διαφοροποιήσεις του Ηρακλή… τσέπης (Ηρακλής ΙΙΙ), σε σχέση με τα δύο προηγούμενα προγράμματα, έγκειται στην εξής προϋπόθεση για λήψη κρατικής εγγύησης:

Ο εκδότης θα πρέπει να πωλήσει τουλάχιστον το 50% συν μια από τις ομολογίες ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior notes) για να πάρει κρατική εγγύηση και έγκριση σημαντικής μεταφοράς κινδύνου (significant Risk Transfer) των τιτλοποιημένων απαιτήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v