Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 22 2024

Η Moody’s και οι... μετά Χριστόν προφήτες - Το american dream της Iberdrola - Tips για Epsilon Net, MOTO, Ideal, ΚΥΡΙΟ

Η Moody’s και οι... μετά Χριστόν προφήτες - Το american dream της Iberdrola - Tips για Epsilon Net, MOTO, Ideal, ΚΥΡΙΟ

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ενα άγχος «συλλαμβάνουν» οι κεραίες της στήλης να εκπέμπεται από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την απόφαση της Moody’s να μην προχωρήσει την περασμένη Παρασκευή σε αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

Η πρώτη αντίδραση εκδηλώθηκε την Τρίτη μέσω «πηγών»: «Η Moody’s είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες μόλις πριν από έξι μήνες, στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Δεν αναμενόταν περαιτέρω αναβάθμιση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα -η πάγια πρακτική των οίκων αξιολόγησης είναι να μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μεταξύ αναβαθμίσεων, και σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και σε ό,τι αφορά τις προοπτικές (outlook)», υποστήριξαν.

Τα ίδια περίπου είπε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, συμπληρώνοντας ότι η (μη) κίνηση δεν επηρέασε τα ελληνικά ομόλογα, ενώ υπενθύμισε ότι την επενδυτική βαθμίδα την έχουμε κερδίσει από τους υπόλοιπους οίκους.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι δεν είναι ασύνηθες να αλλάζει σε μια αναθεώρηση το outlook και μετά να ακολουθεί αναβάθμιση (και το ανάποδο). Θυμίζουμε ότι η Fitch είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε BB+ με σταθερό outlook τον Ιανουάριο του 2023, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση τον Ιούνιο και αναβάθμισε σε BBB- τον Δεκέμβριο.

Η S&P είχε αναβαθμίσει σε «θετικό» το outlook τον περασμένο Απρίλιο διατηρώντας την αξιολόγηση σε ΒΒ+ και μας αναβάθμισε τον Οκτώβριο (ΒΒΒ-). Ιδια πορεία είχε ακολουθήσει και η Moody’s. Αναβάθμιση του outlook σε «θετικό» τον Μάρτιο και του αξιόχρεου (εις διπλούν) τον Σεπτέμβριο.

Υ.Γ. Σε κάθε περίπτωση, αν υπήρχε τέτοια βεβαιότητα στο ΥΠΕΘΟ θα μπορούσε να «επικοινωνηθεί» καταλλήλως προ των ανακοινώσεων, για να αποφευχθούν και τα απόνερα στο Χρηματιστήριο…

 

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Καμία έκπληξη» δεν έδειξαν στη Χ. Τρικούπη από την απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου να ορίσει τον Παναγιώτη Κόνσουλα γραμματέα του νεοσύστατου κόμματός του «Δημοκράτες», ένα στέλεχος που, θα συμπληρώναμε, δεν έχει δρέψει δάφνες στον πολιτικό στίβο, όπως τουλάχιστον φαίνεται από την έως τώρα πορεία. 

Όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, «κατ' αρχάς ο Κόνσουλας ήταν πάντα στον στενό πυρήνα της ομάδας Λοβέρδου», οπότε τον ακολούθησε πέρυσι στην έξοδο από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με διαφορά ενάμιση μήνα: αρχές Ιουλίου έφυγε ο «αρχηγός» (Ανδρέας), μέσα Αυγούστου ο εκ δεξιών του (Παναγιώτης).

Ένα μήνα μετά την αποχώρησή του, μάλιστα, ανακοινώθηκε η συνεργασία του με τον νέο περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, από τον οποίο είχε χάσει... δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν τη δημαρχία του Βύρωνα.

Η λεπτομέρεια που δίνουν με εμφανή διάθεση σαρκασμού είναι πως όταν ο κ. Κόνσουλας πάλευε το 2019 να εκλεγεί βουλευτής Ανατολικής Αττικής, έγινε… viral εξαιτίας της δέσμευσής του πως εάν τα καταφέρει, θα παραχωρήσει στα «Παιδικά Χωριό SOS» ολόκληρη τη βουλευτική του αποζημίωση «και για όλη την περίοδο της θητείας μου». Δεν εξελέγη βουλευτής, οπότε ουδείς κέρδισε το στοίχημα αν θα το πράξει ή όχι.

Υποψήφιος ευρωβουλευτής των «Δημοκρατών», δε, θα είναι ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, επίσης στενός συνεργάτης του κ. Λοβέρδου και κάποτε στο team της Φώφης Γεννηματά.

Εάν εκλεγεί (σ.σ. ο ίδιος ή άλλος υποψήφιος του κόμματος), θα ενταχθεί στους Renew Europe Now. Ηδη ο κος Παπαθεοδώρου έκανε την πρώτη του επαφή με στελέχη της ευρωομάδας των Κεντρώων Δημοκρατών και του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.

 

IBERDROLA: Στις ΗΠΑ κατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών του ο ισπανικός όμιλος, αψηφώντας τις αλλαγές που ενδέχεται να προκαλέσει μια επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές. Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δήλωσε ότι θα δεσμεύσει το 34% του επενδυτικού πλάνου τριετίας στις ΗΠΑ, ήτοι επενδύσεις 14 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί, θα ακυρώσει το Inflation Reduction Act, το σχήμα φοροαπαλλαγών και χορηγιών για τις εταιρείες καθαρής ενέργειας που θέσπισε ο Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, η Iberdrola δεν εξαρτά το πλάνο της από την εκλογή ή μη του Ντόναλντ Τραμπ. «Θα ήμασταν πολύ ικανοποιημένοι εάν διατηρηθεί το IRA, αλλά δεν περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό μας», δήλωσε ο CEO της ισπανικής εταιρείας Ignacio Galan.

Όπως είπε, αφενός η εταιρεία έχει ήδη λάβει όλες τις φορολογικές πιστώσεις του IRA για τα projects της τριετίας 2024-26 και αφετέρου, το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών της αφορά τα δίκτυα, που ρυθμίζονται από τη νομοθεσία κάθε Πολιτείας ξεχωριστά και όχι από τους ομοσπονδιακούς νόμους.

Τέλος, η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε «επιλεκτικές επενδύσεις» ύψους 15,5 δισ. ευρώ στην ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία. Και αυτές θα αφορούν κυρίως υπεράκτια αιολικά πάρκα, τομέα στον οποίο οι Ισπανοί της Iberdrola ποντάρουν πολλά…

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Σε νέα αύξηση κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ προχώρησε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Αντλησιοταμίευση, θυγατρική της ΤΕΝΕΡΓ, η οποία «τρέχει» την επένδυση του έργου αποθήκευσης στην Αμφιλοχία, ισχύος 680 MW. Το μετοχικό της κεφάλαιο πλέον ανέρχεται σε 20,1 εκατ. ευρώ.

Το ύψος της συνολικής επένδυσης ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία έλαβε προ έτους την πρώτη δόση επενδυτικής ενίσχυσης, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μέρος της επένδυσης (σ.σ. 250 εκατ. ευρώ) χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως σημείωσε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη χθεσινή της ανακοίνωση.

Η επένδυση αντλησιοταμίευσης αποτελεί ένα από τα «δυνατά» χαρτιά υπεραξίας για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Υπό το παραπάνω πρίσμα, το πώς θα αποτιμηθεί από τους ενδιαφερόμενους για την εισηγμένη επενδυτές έχει σημασία.

 

EPSILON NET: «Πυρά» δέχτηκε ο τίτλος στη χθεσινή συνεδρίαση. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2023, στην οποία η εισηγμένη κατέγραψε αύξηση κερδών στα 20 εκατ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση η Epsilon Net διευκρίνισε ότι η επίπτωση της λογιστικής αποτύπωσης με βάση τη μέθοδο της «εύλογης αξίας» για τα stock options του IFRS 2 στο 2023 ανέρχεται σε €1,91 εκατ. και για το 2024 (α’ Εξάμηνο) θα είναι €0,39 εκατ. Εκτοτε δεν θα επηρεάζει τα αποτελέσματα.

Παρά την καλή εικόνα της αγοράς, η μετοχή έκλεισε με πτώση 5,37%, στα 9,86 ευρώ, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, συμπληρώνοντας τρεις πτωτικές συνεδριάσεις μετά το ξεπέταγμα της περασμένης Παρασκευής, εξελίξεις που κάποιοι συνδέουν με τις αλλαγές στους δείκτες Russell.

Υ.Γ. Λίγο πριν το κλείσιμο έγινε ένα πακέτο για 25.000 τεμάχια στην τιμή των 10,04 ευρώ, συνολικής αξίας 251 χιλιάδων ευρώ.

 

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Αρνητικά υποδέχτηκαν οι επενδυτές και τα οικονομικά μεγέθη της ΜΟΤΟ, παρότι το 2023 ήταν χρονιά-ρεκόρ, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε κερδοφορία.

Πτώση 1,29% (στα 3,05 ευρώ) για τον τίτλο, με συναλλαγές αξίας 131,4 χιλιάδες ευρώ, παρά το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 3,19 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση εισηγείται τη διανομή μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή, με τη μερισματική απόδοση να προσεγγίζει το 4%.

 

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΙΙ: Σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο η Lion Rental (Sixt), θυγατρική της εισηγμένης.

Το νέο ομολογιακό δάνειο είναι ύψους ως 35,5 εκατ. ευρώ, με διάρκεια ως το τέλος Ιουνίου 2029. Το μέσο κόστος δανεισμού για τον όμιλο διαμορφώθηκε πέρυσι σε 6,4% από 3,6% το 2022, με το μέσο υπόλοιπο δανείων σε 30,8 εκατ. ευρώ έναντι 22 εκατ. ευρώ το 2022.

 

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Επιασε το 13άρι σε άνοδο η μετοχή, παρά το νωχελικό ξεκίνημα. Το κλείσιμο στο 1,51 ευρώ συνιστά νέο τοπικό υψηλό για τον τίτλο.

Από τότε (13 Μαρτίου) που σας ενημέρωσε η στήλη για το «στοίχημα» που έβαλε στη μετοχή γνωστή ΑΕΠΕΥ, τα κέρδη φτάνουν το 34%.

 

IDEAL HOLDINGS: Εβγαλε αντίδραση η μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση, με κλείσιμο στα 6,24 ευρώ ή 4% υψηλότερα. Ο τίτλος προερχόταν από ένα πτωτικό «καρέ», μετρώντας συνολικά αρνητικό πρόσημο στις επτά από τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις.

Σε επίπεδο 30 ημέρων, η απόδοση είναι οριακά αρνητική, αν και σε βάθος εξαμήνου μετρά κέρδη 25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v