Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2024

Τρένα: Ο κίνδυνος για νέα Τέμπη - Κυριάκος: Οι ευρωεκλογές, η Αννα Μισέλ και ο πυρσός - Σφηνάκια για ΕΤΕ, ΚΥΡΙΟ, ΣΑΡ

Τρένα: Ο κίνδυνος για νέα Τέμπη - Κυριάκος: Οι ευρωεκλογές, η Αννα Μισέλ και ο πυρσός - Σφηνάκια για ΕΤΕ, ΚΥΡΙΟ, ΣΑΡ

ΤΡΕΝΑ: Όποιος περίμενε ότι μετά την τραγωδία θα είχαμε ταχεία αναστροφή της κατάστασης στους σιδηροδρόμους, έχει κάθε λόγο να νιώθει απογοητευμένος, αν όχι εξοργισμένος.

Το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα ημερών αποκαλύφθηκαν δύο επικίνδυνα περιστατικά με παραβιάσεις κόκκινου σηματοδότη, το ένα κοντά στον σταθμό Αχαρνών λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το άλλο πρόσφατο κοντά στον σταθμό Αγίων Αναργύρων, οφείλει να συνδυαστεί με τα όσα σοκαριστικά αναφέρει, σε προχθεσινή ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Ελξης,

Με την επισήμανση ότι αν είχαν εισακουστεί οι σοβαρές προειδοποιήσεις συνδικαλιστικών οργάνων του χώρου, που είχαν φτάσει και στο γραφείο του τότε υπουργού Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέα), είναι πιθανό ότι δεν θα είχε συμβεί η τραγωδία, σταχυολογούμε τα πιο σημαντικά:

  • Εδώ και 7 μήνες, η κυκλοφορία των τρένων στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη για μήκος διαδρομής 95 και πλέον χιλιομέτρων γίνεται σε μονή γραμμή χωρίς φωτοσήματα και τηλεδιοίκηση και παραμένει άγνωστη η ημερομηνία αποκατάστασης.
  • Στον Προαστιακό Πάτρας τα τελευταία δύο χρόνια ο χρόνος διάνυσης της διαδρομής έχει σχεδόν διπλασιαστεί λόγω έλλειψης συντήρησης της υποδομής και συνακόλουθων μειώσεων ταχύτητας. Άγνωστο παραμένει το πότε θα αποκατασταθεί η υποδομή του.
  • Στον Προαστιακό Αθήνας προς Κιάτο δεν λειτουργούν τηλεδιοίκηση και φωτοσήματα και παραμένει άγνωστη η ημερομηνία αποκατάστασης της κανονικότητας.
  • Στη γραμμή προς Σέρρες ο ΟΣΕ τοποθετεί φύλακες στις σιδηροδρομικές διαβάσεις μόνο όταν διέρχονται τρένα που μεταφέρουν εμπορεύματα, αφήνοντας τα επιβατικά τρένα εκτεθειμένα και αναγκάζοντας τη Hellenic Train να τοποθετήσει… εποχούμενους φύλακες! Το τρένο σταματάει πριν από τη διάβαση, ο φύλακας κατεβαίνει απ' αυτό, την εξασφαλίζει, το τρένο διέρχεται και περιμένει τον φύλακα να ξαναεπιβιβαστεί!
  • Η υποχρηματοδότηση κυριαρχεί, καθώς στις σιδηροδρομικές εταιρείες οφείλονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το 2021! Γιατί δεν καταβάλλονται οι οφειλές;
  • Οι επενδύσεις σε αναγκαίο τροχαίο υλικό έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. Άγνωστο πότε (και αν) θα πραγματοποιηθούν.

 

ΤΡΕΝΑ ΙΙ: Πόση ασφάλεια μπορεί να εμπνέουν τα παραπάνω στον επιβάτη των ελληνικών τρένων; Καμία, είναι η αμείλικτη απάντηση. Είναι σαν να περιμένουμε πότε θα έχουμε μια νέα τραγωδία.

Πολύ δε περισσότερο, όταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση για την ασφάλεια των τρένων, επιστράτευσε περισσή διπλωματικότητα: «Αυτή τη στιγμή ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι, κουβαλώντας τις χρόνιες παθογένειες δεκαετιών που δεν μπορούν να διορθωθούν από τη μια στιγμή στην άλλη».

Πώς θα μπορούσε να πράξει και διαφορετικά, θα παρατηρήσουν ίσως κάποιοι, όταν είναι ακόμη νωπή η απάντηση που έδωσε λίγο πριν από την τραγωδία των Τεμπών ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα σε ερώτηση βουλευτή για την ασφάλεια: «Είναι ντροπή -και ντρέπομαι- που θέτετε θέματα ασφαλείας και θα ήθελα να ανακαλέσετε αμέσως».

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δημιουργική ασάφεια επέλεξε ο πρωθυπουργός όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για τον πήχη που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία ως προς τις ευρωεκλογές. «Το καλύτερο δυνατό», απάντησε στη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας σε σχετική ερώτηση: «Θα το δούμε το βράδυ των εκλογών, θα σας πω αν το καλύτερο δυνατό είναι αυτό το οποίο [πετύχαμε]», αποφεύγοντας μάλιστα (στη σκιά και των τελευταίων δημοσκοπήσεων) να πάρει θέση για το εάν θα ήταν ικανοποιητικό ένα ποσοστό κάτω από 30%

Περιττό να πούμε ότι η στάση αυτή δεν προξένησε ρίγη χαράς στην αγορά. Σε μεγάλο βαθμό, το ποσοστό των ευρωεκλογών θα κρίνει και τα στοιχήματα της αγοράς σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες αυτοδυναμίας στις επόμενες εθνικές εκλογές. Και, πριν φτάσουμε εκεί, την άνεση της κυβέρνησης να εφαρμόζει από θέση ισχύος το πρόγραμμά της.

 

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εγκαιρα -και, η αλήθεια είναι, ενάντια στο ρεύμα- η στήλη είχε ενημερώσει ότι στην κυβέρνηση προβληματίζονται σοβαρά για το ενδεχόμενο η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου να είναι ξανά υποψήφια ευρωβουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου, λόγω της υπόθεσης των emails.

Ο προβληματισμός επιβεβαιώθηκε διά στόματος του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, μάλιστα, το προχώρησε ακόμα περισσότερο. «Η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί, όχι μόνο από τη Δικαιοσύνη και από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας: «Κάνουμε κι εμείς τη δική μας έρευνα».

Μπερδεμένα τα πράγματα και αβέβαιες οι εξελίξεις για τη συμπαθή -κατά τα άλλα- γαλάζια ευρωβουλευτή.

Οριστικές αποφάσεις προσεχώς…

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ζορίστηκε πολύ το κόμμα με τις προς τα δεξιά διαρροές ψηφοφόρων, οι οποίες, κατά τις δημοσκοπήσεις, εντάθηκαν λόγω παρατεταμένης ακρίβειας και πύκνωσαν επικίνδυνα μετά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Δεν ξέρουμε ποιες πολιτικές κινήσεις θα κάνει το επόμενο τρίμηνο για να αποφύγει τον βαρύ τραυματισμό στις ευρωκάλπες, το πρώτο βήμα πάντως προσβλέπει στο παραταξιακό συναίσθημα των οπαδών: επανέφερε ως έμβλημα του κόμματος τον... αναμμένο πυρσό, που είχε αφαιρεθεί ως παλιομοδίτικος το 2011.

Από τον νέο πυρσό λείπει η λαβή και το στιβαρό χέρι που τον κρατάει, αλλά παραμένει η φλόγα, η οποία ξεχύνεται από τον αριθμό «50», όσα δηλαδή και τα χρόνια της ΝΔ. Κάτι σαν να… «πενηντάρισε αλλά παραμένει φλογερή», δηλαδή.

Για την ιστορία, ο πυρσός αφαιρέθηκε επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά (το 2011) και αντικαταστάθηκε από κάτι σαν πορτοκαλί αστραπή πάνω από μια πράσινη γραμμή που (μάλλον) συμβόλιζε το έδαφος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατήρησε το νέο έμβλημα αφαιρώντας το χρώμα, οπότε αστραπή και γραμμή-έδαφος έγιναν άσπρα.

Τώρα που έσφιξαν τα γάλατα, ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε τη φλόγα του πυρσού. Ίσως, αν δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές, να επαναφέρει και τη λαβή με τη γροθιά για τις εθνικές κάλπες.

ΕΘΝΙΚΗ-ΤΧΣ: Τις αποφάσεις του Ταμείου και της κυβέρνησης για την τύχη του 18,39%, που συνεχίζει να κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα, θα περιμένει η διοίκηση της τελευταίας, προκειμένου να καθορίσει το μείγμα της πολιτικής ανταμοιβής μετόχων για τη φετινή χρονιά.

Η Εθνική έχει προϋπολογίσει καταβολή μερίσματος που αντιστοιχεί ως το 30% των κερδών χρήσης 2023, επιβαρύνοντας τους κεφαλαιακούς της δείκτες κατά 90 μ.β. Το «πράσινο φως» από τον SSM αναμένεται ως τον Ιούνιο. Ως τότε θα έχει λάβει, πιθανότατα, τις αποφάσεις του το Δημόσιο (ΤΧΣ) για το αν θα διαθέσει, άμεσα το σύνολο ή μέρος του 18,39% της ΕΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι το lock-up period του placement για το 22% λήγει τον Μάιο.

Σε περίπτωση που αποφασισθεί νέο placement μέρους του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ, η αγορά θεωρεί πιθανή την επαναγορά του εναπομείναντος από την Εθνική, υπό την προϋπόθεση ότι θα την εγκρίνει ο επόπτης.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Κατά 3,6 δισ. ευρώ αύξησε κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο η Εθνική Tράπεζα, επενδύοντας κυρίως σε χρεόγραφα σταθερού επιτοκίου.

Στις 31/12/2023 οι επενδύσεις της τράπεζας σε χρεόγραφα (σ.σ. κυρίως κρατικά ομόλογα) ανέρχονταν σε 17,2 δισ. ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια σε 30,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η πλεονάζουσα ρευστότητα της τράπεζας χτύπησε νέο ρεκόρ, αγγίζοντας τα 8 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις σε χρεόγραφα σταθερού επιτοκίου, πέραν των εσόδων από τόκους που προσπορίζουν, αποτελούν κίνηση φυσικής αντιστάθμισης, έναντι του ορατού κινδύνου αποκλιμάκωσης επιτοκίων.

 

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Σε πελάτες γνωστής ΑΕΠΕΥ που έχει καλό ιστορικό (track record) στον εντοπισμό χρηματιστηριακών «ευκαιριών» (π.χ. βλέπε Lavipharm, Intralot) κατέληξε το πρόσφατο πακέτο των 400.000 τεμαχίων της Κυριακούλης, το οποίο διέθεσε μέλος της οικογένειας των βασικών μετόχων.

H εισηγμένη εταιρεία ταλαιπωρήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια με ζημιογόνα αποτελέσματα λόγω των μεγάλων προβλέψεων που λογιστικοποίησε, πλην όμως το πεδίο φαίνεται πως ξεκαθαρίζει. Για το 2023 αναμένεται πως θα ανακοινώσει ένα καθαρό αποτέλεσμα γύρω στο μηδέν, ενώ από φέτος προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει να εμφανίζει κερδοφόρα αποτελέσματα.

Για να δούμε αν η συγκεκριμένη ΑΕΠΕΥ θα πέσει και σ’ αυτή την περίπτωση «μέσα».

 

ENTERSOFT: Λίγο σοφότεροι γίναμε χθες για τις εξελίξεις στην εισηγμένη. Με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι η Verdalite, που αγοράζει συνεχώς μετοχές από τις 6 Μαρτίου, ελέγχεται από κοινού (50%-50%) από τις Olympia Group και Rucio (Imker Holding). Όπως και ότι στις 7 Μαρτίου η εταιρεία είχε ανεβάσει το ποσοστό της στο 21,85% της Entersoft.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι το fund Squad-Growth ήταν μεταξύ των πωλητών, κατεβάζοντας το ποσοστό του στο 2,83% (από 6,83%).

Όπως επισήμανε η στήλη, οι αγορές συνεχίζονται. Ετσι, χθες έγινε ακόμα ένα πακέτο για 2,37 εκατομμύρια τεμάχια στην τιμή των 8 ευρώ, με την αξία να φτάνει στα 18,9 εκατ. ευρώ.

Τον αγοραστή τον φανταζόμαστε, μένει να δούμε τον πωλητή.

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Αρεσαν στην αγορά τα αποτελέσματα της εισηγμένης για το 2023, αλλά και η πρόταση της διοίκησης για το μέρισμα, αν κρίνουμε από το κλείσιμο στα 9,79 ευρώ ή 3,6% υψηλότερα στη χθεσινή συνεδρίαση.

Το κλείσιμο, αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας (9,86 ευρώ), συνιστά νέο ρεκόρ, τουλάχιστον 24 ετών, για τον τίτλο στον οποίο χθες έγιναν συναλλαγές αξίας 1,44 εκατομμυρίου ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v