Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 22 2024

Σφίγγει ο κλοιός για τον Κώστα (του Αχιλλέα) - Ποιες «αμαρτίες» πληρώνει το ΠΑΣΟΚ - Το ερώτημα για την Austriacard

Σφίγγει ο κλοιός για τον Κώστα (του Αχιλλέα) - Ποιες «αμαρτίες» πληρώνει το ΠΑΣΟΚ - Το ερώτημα για την Austriacard

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Όσο πάει και σφίγγει ο πολιτικός κλοιός των Τεμπών για τον πρώην υπουργό. Μετά την κίνηση του Χρήστου Σπίρτζη, που ήταν ο αρμόδιος υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να ζητήσει ο ίδιος άρση της ασυλίας του (όπως είχαμε προαναγγείλει ότι θα συμβεί), οι προσπάθειες του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη να πείσει ότι ο Σπίρτζης δεν έχει λόγους να φοβάται μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα φέρνουν.

Διότι, όπως έσπευσε να σημειώσει η αντιπολίτευση, υποδεικνύουν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ο Κώστας (του Αχιλλέα) Καραμανλής μάλλον έχει λόγους να φοβάται και δεν ακολουθεί.

Το αν ισχύει αυτό που λέει η κυβέρνηση, ότι τυχόν αδικήματα Σπίρτζη έχουν παραγραφεί (κάτι που αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ), δεν μπορέσαμε να το διασταυρώσουμε, η διάταξη πάντως που επικαλέστηκε ο πρώην υπουργός ενεργοποιείται και σε περίπτωση παραγραφής.

Όλα αυτά όμως είναι… ψιλά γράμματα για το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης. Η υπόθεση Τεμπών-Καραμανλή πιέζει αφόρητα την κυβέρνηση, βουλευτές της οποίας εύχονται να βρισκόταν κάτι άλλο για να φύγει από το προσκήνιο.

Η δύσκολη θέση της κυβέρνησης επί του θέματος φάνηκε και στη Βουλή, καθώς ο κατά γενική ομολογία δεινός ρήτορας Μάκης Βορίδης βρέθηκε να (προ)καλεί την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση για προανακριτική, λησμονώντας ότι υπήρξαν σχετικές προτάσεις (από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) που… απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Υ.Γ.: Ουδείς πάντως στη ΝΔ αναμένει ότι ο Κώστας του Αχιλλέα θα μπορούσε να ζητήσει ο ίδιος την άρση της ασυλίας του. Όπως μας είπε σκωπτικά μία… ψυχή, «εδώ δεν βρήκε το θάρρος να παραστεί στη συζήτηση της Τετάρτης (σ.σ. για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής), θα ζητήσει άρση της ασυλίας του;».

 

ΠΑΣΟΚ: «Πληρώνουμε την αρνητική ψήφο στα μη κρατικά πανεπιστήμια και το γερό αντάρτικο βουλευτών μας στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ας ελπίσουμε ότι θα φρενάρει εδώ η πτώση».

Η παραδοχή ανήκει σε ένα από τα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, λίγο μετά τη χθεσινή γνωστοποίηση των δύο νέων δημοσκοπήσεων.

Το κρατάμε διότι ανήκει στους ένθερμους υποστηρικτές του «όχι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια, οπότε δεν κάνει κριτική εκ του ασφαλούς.

Ο ίδιος δεν έκρυψε (σ.σ. στις κατ' ίδιαν συζητήσεις) τη δυσφορία του με την επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να μην αντιδράσει στην αποχή έντεκα βουλευτών του κόμματος (σε σύνολο 32 συνολικά) από την ψηφοφορία στη Βουλή για «την ισότητα στον γάμο».

Το «να μην αντιδράσει» σημαίνει ότι η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη παραμένει στη θέση της, παρότι ανήκει στους «11», προκαλώντας θυμό σε άλλους βουλευτές που τήρησαν εκόντες άκοντες τη «γραμμή».

Αλαλούμ που μάλλον… βγαίνει προς τα έξω.

 

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Δεν φαίνεται να αγχώνεται το Μέγαρο Μαξίμου από τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί τελευταία ο Τούρκος πρόεδρος σε βάρος της χώρας μας.

Τουναντίον, δεν λείπουν αυτοί που βλέπουν τις κινήσεις αυτές ως «ευπρόσδεκτο δώρο», γιατί επιτρέπουν στην κυβέρνηση να απαντήσει και να μεταφέρει τη δημόσια συζήτηση σ' ένα θέμα στο οποίο αισθάνεται «ισχυρή».

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να «σηκώσει το γάντι» και, προς ικανοποίηση του πιο δεξιού ακροατηρίου της γαλάζιας παράταξης, να στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα στην προχθεσινή εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό.

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «επιβάλλονται οι προσεγγίσεις, όμως σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις. Και όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς, αλλά ποτέ αφελείς».

Αυτά λιγότερο από δύο μήνες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, αλλά και δέκα μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη γείτονα. Διαδικασία που πολλοί συσχετίζουν με τη στάση Ερντογάν κατά το τελευταίο διάστημα.

 

ENERGEAN: Τριπλασιάστηκε, σε 123 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, η παραγωγή της εταιρείας το 2023, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, με τα EBITDAX (εξαιρεί τα κόστη έρευνας υδρογονανθράκων) να υπερδιπλασιάζονται στα 931 εκατ. δολάρια.

Το τελευταίο στοιχείο φαίνεται ότι έχει τη μεγαλύτερη σημασία για την αγορά, αφού πλέον η χρηματιστηριακή αξία της Energean στο Λονδίνο είναι τρεις φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, με τον στόχο της εταιρείας για ακόμη και κάτω από 2 να μοιάζει πλέον πιο κοντά. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι χθες η μετοχή άγγιξε πάλι τις 11 λίρες, επίπεδα που δεν είχε δει μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές, μάλιστα, δίνουν τιμές-στόχους πάνω και από τις 15 λίρες.

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει και ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, καθώς τον προηγούμενο μήνα μπήκε στην παραγωγή το δεύτερο κοίτασμα στο Ισραήλ, και πλέον είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την πλήρη δυναμικότητα του FPSO «Energean Power», δηλαδή άνω των 7 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο.

Επιπλέον, όπως μαθαίνει η στήλη, το καλοκαίρι ξεκινά η παραγωγή φυσικού αερίου και από το κοίτασμα Cassiopea που διαχειρίζεται η ΕΝΙ στην Ιταλία, ενώ η Energean έχει δρομολογήσει μέσα στο 2024 και επιβεβαιωτική γεώτρηση σε κοίτασμα φυσικού αερίου στο Μαρόκο.

Για το δε Katlan, το τρίτο της κοίτασμα στο Ισραήλ, συνολικής δυναμικότητας 35 δισ. κυβικών μέτρων, αναμένει την 30ετή άδεια παραγωγής από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για την ανάπτυξή του.

Όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται τα ερευνητικά projects, κάποια εκ των οποίων και στη Δυτική Ελλάδα, και τα οποία φυσικά απαιτούν ακόμη αρκετό χρόνο...

 

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ: Όπως είναι γνωστό, η HIG απέκτησε, μέσω της Tempus Holdings, τις παλαιές εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξυγίανσή της. Ειδικότερα, η Tempus αντάλλαξε μέρος των δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος (193,18 εκατ. ευρώ κεφάλαιο συν 18,7 εκατ. προϋπολογιστικοί τόκοι) με το οικόπεδο και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Προφανώς το παραπάνω ακίνητο θα εισφερθεί από την Tempus στην εταιρεία Streem Development, για να ξεκινήσει η ανάπτυξη του φιλόδοξου σχεδίου δημιουργίας Hull Logistics Park. Προς το παρόν το οικόπεδο δεν έχει εισφερθεί.

Μόλις προ διμήνου, άλλωστε, πιστοποιήθηκε η καταβολή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. 3 εκατ. ευρώ) της Streem Development από τον μοναδικό της μέτοχο Tempus Holdings.

 

ΔΕH-ΔΕHΑΝ: Σε άλλη μια αύξηση κεφαλαίου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, προχωρά η ΔΕH Ανανεώσιμες για να χρηματοδοτήσει το μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα κατασκευής ΑΠΕ.

Η σχετική απόφαση λήφθηκε στις 12 Μαρτίου και πρόκειται για την τρίτη σερί αύξηση κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ από τον Μάιο του 2022.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-NPEs: Τους αναθεωρημένους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures) κατά την τριετία 2024-26 καλούνται να υποβάλουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) οι τράπεζες ως το τέλος του μήνα.

Προφήτες δεν είμαστε, αλλά είναι λογικό οι στόχοι να προβλέπουν επίπεδα NPEs (σ.σ. NPE ratio) της τάξης του 3% επί των συνολικών χορηγήσεων ως το 2026, ώστε να ευθυγραμμίζονται με τον μέσο όρο της Ε.Ε.

 

AUSTRIACARD: Με τη χρηματιστηριακή αξία στα 239,2 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του 2023 στα 21,9 εκατ. ευρώ, το P/E της μετοχής υπολογίζεται στο 10,9, δείκτης αναμφίβολα χαμηλός για έναν διεθνή τεχνολογικό όμιλο με ισχυρή ρευστότητα (καθαρός δανεισμός προς EBITDA στο 1,9).

Σύμφωνα τώρα με τη διοίκηση της εισηγμένης, παρά την ισχυρή ανάπτυξη των εργασιών κατά το 2023 και τις συνεχιζόμενες αδύναμες προοπτικές της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, προσδοκά φέτος περαιτέρω αύξηση στις επιδόσεις του, η οποία θα προέλθει κυρίως από δύο μέτωπα: Πρώτον, από τις τεχνολογίες ψηφιακής μετάβασης (μεταξύ άλλων, τα έργα του ελληνικού δημοσίου). Δεύτερον, από την ανάκαμψη της ζήτησης των challenger banks στις ΗΠΑ, μετά την κάμψη που σημειώθηκε κατά το δεύτερο μισό του 2023.

Ενδιαφέρον επίσης αναμένεται να παρουσιάσει και το σημερινό conference call προς τους αναλυτές, στο πλαίσιο του οποίου η διοίκηση ενδέχεται να ανοίξει τα χαρτιά της για πιθανούς τρόπους διεύρυνσης της μετοχικής της διασποράς.

Θα δούμε άραγε κάποιο placement, όπως είχε αναφέρει πέρυσι η διοίκηση του ομίλου;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v