Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 22 2003

Ωρα και για ανεξάρτητη Κεφαλαιαγορά...

Μια και η κουβέντα ήλθε στον κ. Ίωνα Στεριώτη, πρέπει να σημειώσουμε ότι και τώρα δεν παραλείπει να σχολιάζει τις εξελίξεις της επικαιρότητας, με παρατηρήσεις, ενίοτε ολίγον... γραφικές, πολλάκις όμως ιδιαίτερα ουσιαστικές.

Πρόσφατο παράδειγμα η χθεσινή του τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία:

”Σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες η Διοίκηση των ”Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς” ορίζεται από Εκπροσώπους Δικαστικών και Οικονομικών Οργάνων, έτσι ώστε να είναι δεδομένη η αντικειμενικότητα τους.



Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Γαλλία η αντίστοιχη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (COB www.cob.fr) είναι εννεαμελής. Από ένα Μέλος ορίζει ο Άρειος Πάγος, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το Οικονομικό Συμβούλιο του Κράτους, η Βουλή και η Γερουσία της Γαλλίας.

Η κυβέρνηση ορίζει μόνον τον Πρόεδρο, ο οποίος όμως βοηθάται και ελέγχεται από τα οχτώ ανεξάρτητα Μέλη του Δ.Σ.



Αντίθετα, στην Ελλάδα το σύνολο των Μελών του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διορίζεται ή ορίζεται από τον υπουργό Οικονομικών και η Ε.Κ., η οποία είναι ταυτόχρονα Νομοθετικό, Εκτελεστικό και Δικαστικό Όργανο δεν παρέχει τα εχέγγυα ”ανεξαρτησίας”.

”Πιστεύω”, κατέληξε, ”ότι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ν. Χριστοδουλάκης, θα έπρεπε να είχε περιλάβει στο Νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο, που κατέθεσε προχθές στην Βουλή, και Διάταξη με την οποία να αλλάζει ο τρόπος εκλογής των Μελών της Διοικήσεως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε και η ”Χρηματιστηριακή Δικαιοσύνη” να καταστεί ανεξάρτητη και αξιόπιστη”.



Εμείς βεβαίως επικροτούμε την ιδέα μιας μή-διορισμένης Ε.Κ.(στελεχωμένης από ειδικούς, δικαστικούς κ.λ.π.) προσθέτοντας ότι δεν είναι αργά για μια τροπολογία που να δίνει λύση στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v